1 Nisan 2018 Pazar

Sigaranın sağlığa zararları

Sigaranın sağlığa zararları, nikotin içeren her sigara zararlıdır nikotin bantları ve sakızlar dahil olmak üzere hepsi zararlıdır. Zarar oranı da kullanım miktarına göre değişiyor.


Sigaraya başlama nasıl bir özenti şeklinde oluyorsa anne baba veya arkadaşından görerek bir şekilde başlıyorsa aynı şekilde de bırakmak gerekir. Ancak bu illet tüm dünyada çokça kullanılan ve bırakması zor olan bir alışkanlıktır. Bu sebeple hiç başlanılmaması bireyler için çok önemlidir. Bir hazırlık gerekmeden bir yöntem olması şart değil.


Sigara bırakma


Bazı durumlarda sigara bırakması çok zordur yeniden başlanır. Sigarayı bırakmak isteyen kişi sigarayı bıraktım deyince bırakır. Sigara bir bağımlılık değil sigara tamamen bir alışkanlıktır. İnsan nikotin bağımlısı olmuyor böyle bir şey ispat edilemez. Alışkanlık başladığın bir şeyi bir gün başlamak, bırakmak gibidir. O yüzden bütün irade tamamen beynimizde bitiyor iradesini kullanan bir kişi iradeyi harekete geçiren hangi yöntem olursa olsun sigarayı bırakmak mümkündür. Sigarayı bırakma yöntemi tektir azaltarak bırakmak iyi bir yöntem değildir. Sigarayı azaltarak bırakma yöntemi yüzde ellerin üzerindedir. Bıraktım bırakıyorum bırakacaktım diyen kişiler azaltarak bırakma yöntemini uygularlar işte şu bayramda bırakacağım şu yeni yılda bırakacağım şu işi halledeyim bırakacağım.Bu tamamen kişinin kendini kandırmasıdır. Sigarayı bıraktım demek paket anlamamak paketi cebine koymamak tamamen beyninden silmektir. Sigara alışkanlık olduğu için bırakmak basit bir hal alacaktır. Kararlı olmak şartdır.



Aktif içici kendi sigara içtiği için kendisine zarar var ama pasif içici içen kişilerin dumanını teneffüs ediyor sigara içilen bir ortamda pasif içici içilen bütün sigaraların %50 sini içtiği anlamına gelir. Bir kişi 30 yaşın altında sigaraya başlamışsa başka bir durum oluşur. 30 yaşın üstünde sigaraya başlamışsa başka farlar ve hastalıklar ortaya çıkar. Sigarayı beş yıldan az içen ile kendine beş yıldan çok içen arasında yine bir fark bulunur. 10 yıldan fazla sigara içen be 10 yıldan daha az sigara içen kişilerde de fark vardır. Sigara içen kişi büyük bir risk grubunun içine girmiş oluyor.


Sigaranın sağlığa zararlarını ülkemizde hala anlayamamış insanlar mevcut. Çünkü sigara ile olan eğitimi aileden vermek gerekiyor.Ülkemizde anne ve babaların aldığı böyle bir eğitim olmadığından dolayı, anne baba sigara eğitimini kendi almış olacak. Çocuğa da bunun zararlarını mahsurlarını anne baba vermiş olmalı.Çocuk mutlaka sigara içerken birilerini taklit etmiştir veya özenmiştir. Başlama durumu da bundan ibaret. Bir evde çocuk varsa anne baba sigara içmemeyi evde sigara paketini açık yerlere bırakmamalı ve bu durumu çocuğun görmesini engellemelidir.



Bir çocuğun tütün ve sigaranın sağlığa zararları anlatılmaz ise başlama durumlarından bir tanesi de sokakta gördüğü sigara içen bir kişi özenmesidir. Bu da eğitim dışı bir problemdir. Bir tehlikeli durumda çocukların okulda sigara özentiliğidir. Bunu da kimlerden görebilir eğer öğretmeni içiyorsa, çocuk da özene bilir ülkemizde öğretmenlerimizin sigara içme oranı yüzde yetmişlerin üstündedir. Buda çocuklar için sakıncalı bir durumdur. Bu tür tehlikeler olduğu sürece ve eğitimler verilmedi zaman sigara alışkanlığı bir şekilde başlamış oluyor. Sigara içerken nikotin dudak tarafından emildiği için kanser riski artıyor. Sigara kullanımı ile ilgili akciğer damarları bozuluyor. Akciğer zorlanmaya başlıyor. Zorlanınca da şişiyor ve boşalamıyor. Akciğerlerde işe yaramayan pis havanın dolaştığı hava cepleri kalmaktadır. Kronik bronşit gibi damar sertliği tıkayıcı durumu yani koa hastalığıdır. Bunun akabinde gelecek tehlikede akciğer kanseridir. Akciğer yapısı bozulmamışsa, hava kesecikleri tam bozulmamışsa bıraktıktan sonra bir ile beş yıl arası akciğerde bozulmamış olan yerler geriye dönük düzgün hale gelebilir. Hava yolları tıkanmışsa hava kesecikleri bozulmuşsa, geri dönüşü yoktur.


Akciğer hastası sigarayı bıraksa da hep akciğer hastası olacaktır. Sigara içildiği için tüm organlara zararı vardır. Hücrelere kanser yapan maddeler ulaşarak yapıyı ve  damarı tıkayan maddelerle yavaş yavaş ölüme sebep verir. Yaşlandırıcı maddeler ile cilt ve organlarımız hastalanır.


 



Zararın neresinden dönersen kardır


Sigaranın ve alkolün zararları tüm düzenimizi bozuyor. Aslında sigara kullanımı büyük bir kitle imha silahıdır. Erişkin bir nüfusunun % 50 sini öldüren kitle imha silahıdır. Bir tiryaki bağımlılık gereği vücuduna gerektiği kadar nikotin almaktadır.


Sigara içinde 4000 den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlar nikotin, fenol, hydorkinon kinolin, buyardın, metilpiridin aminobifenil, vinyipridin, asetik asit, naftalin, karbondioksit, eksoz gazı aseton, amonyakkatran  gibi zehirli kimyasal ürünlerdir.


Akciğer kanserinin %90 dan sigara sorumludur. Mesane kanseri de sigarayla alakalıdır.


Sigaraya bağlı oluşan veya sigara ile artan hastalıklar; Akciğer kanseri, ağız gırtlak kanseri yemek borusu kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri, kalp krizi, koroner kalp hastalığı, felç, kronik bronşit, penis ereksiyon bozukluğu, bacak ve kol damarları tıkanması, Pankreas kanseri dir. sigara dumanı 4000’den fazla kimyasal bulunmaktadır bunlardan 2000’i kesin toksiktir.


Sigara dumanı sigara içeni değil bu çatı altında bulunan herkesi etkilemektedir. Dünyada ikinci ölüm nedeni olarak bilinmektedir. Bu tür hastalıkları rağmen sigara içiyorsak bir an önce bırakmak veya hiç başlamamak en mantıklıdır.


Büyüklerimizin dediği güzel bir söz vardır. Parasını el alır, havasını yel alır. Sizde sağlığınızdan olursunuz.



Sigaranın sağlığa zararları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder