4 Nisan 2018 Çarşamba

Şekerin zararları

Şekerin zararları günlük hayatımızda yer alan şeker,  çoğumuz tarafından orantısız ve aşırı kullanılmaktadır. Şeker hastalıklarımızı şifalı bitkiler ile yenmek mümkün. Bir besin maddesi ve kalori kaynağı olarak vücudun işlevlerini yerine getirmesinde büyük önemi olan karbonhidrat bakımından son derece zengin olsa da beyaz şeker sağlık açısından büyük zararları ve yan etkili olan bir maddedir.



Şekeri kolay kolay hayatımızdan çıkarmak zor bir durumdur. Meyve suları, meşrubatlar, çikolatalar, sakızlar, bisküviler ve tatlılar hepsinde yüksek oranda şeker bulunmaktadır. Şeker içi boş bir kalori kaynağıdır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinlerden yoksundur. Ama yüksek oranda kalori içerir. Bu yüzden şeker tüketimini sınırlandırmak önemlidir. Yediğiniz ve içtiğimizde gıdaların çoğunda nişasta bazlı şeker içerir. Sofra şekeri hamur işi, pirinç, bulgur, kuru baklagiller, tahıl ürünleri, süt sebze ve meyveler karbonhidrat içerdikleri için şeker barındırır. Bu gıdalar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri oluşturduğu için yararlı gıdalardır. Buradaki asıl temel sorun nişasta bazlı şekerlerdir. Bu şeker doğal değildir ve yüksek oranda früktoz içerir.


şeker hastalığı zararları


Şeker hastalığı zararları başda früktoz yağa dönüşerek vücutta depolanır. Metabolizmayı düzenleyen ve açlık hissini etki eden önemli hormonlardan biride insülindir. Früktoz insülin salınımını etkilemez ve o zamansınız bastıran açlık krizlerine neden olur. Yüksek oranda früktoz tüketimi kanser riskini çoğaltır. Kanser hücrelerinin yayılmasını sağlar. Früktoz kandaki ürik asit üretimini artırır. Artan ürik asit gut hastalığına neden olur. Yüksek miktarda früktoz obeziteye neden olur. Obezite çok sayıda sağlık sorununa yol açan ciddi bir hastalıktır. Diyet nasıl yapılır bunu öğrenerek şeker hastalığından tamamen kurtulmak mümkündür.



Şekerin yan etkiler ve zararları nelerdir ?


Şeker hastalığı zararları kanser hücrelerini en çok sevdiği ve besindir. Şeker bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudumuzun dengesini bozar. Çocuklarda hiper aktivite, endişe, dikkat bozukluğu ve huysuzla sebep olur. Ayrıca çocuklarda okul başarısını olumsuz etkileyebilir. Şeker trigliserid seviyesinde belirgin bir artışa sebep olabilir. Bakteri enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatır, böbreklere zarar verir, krom eksikliğine yol açar. Şeker kullanımı arttıkça bakır eksikliğine yol açabilir, kalsiyum ve bakır emilimini engeller. Meme, yumurtalık, prostat ve rektum kanserine yol açabilir. Şeker kadınlarda daha büyük risk oluşturmak üzere, kolon kanserine sebep olabilir. Safra kesesi kanseri için risk faktörü olabilir. Gözleri bozar, serotonin seviyesini yükseltir ve kan damarlarında daralmaya sebep olur. Hipogliseminin dostudur vücudumuza zarar verir. Midenin asit dengesini bozarak mide rahatsızlıklarına sebep olur.


 


Koroner kalp hastalığı riskini artırır. Cildi kurutur, saçların siyah rengini veren pigmentlerin azalmasında etkin rol oynar. Bu da erken yaşlanmaya yol açar. Kireçlenme sebep olabilir. Şeker solonum yolları rahatsızlarından astıma sebebiyet verir. Mantar enfeksiyonlarının artışı ve yayılmasında etkin rol oynar. Safra taşı oluşmasına sebep olur. Şeker kullanımının vücuduza verdiği zararlar bu makalede kısıtlı kalmaktadır.



Şeker Hastalığının Zararları


Apandiste yol açabilir. Dolaylı olarak hemoroit de yol açabilir. MS hastalığının belirtilerini arttırabilir. İnsülin seviyesinde düşüşe sebep olabilir, glikoz toleransını düşmesine sebep olur. Büyüme hormonu azaltabilir, kolesterolü artırabilir. Gıda alerjilerine sebep olur. Diyabet oluşumuna katkıda bulunabilir. Hamilelikte kan zehirlenmelerine yol açabilir. Çocuklarda egzama oluşumuna katkıda bulunabilir. Kardiyo vasküler hastalığa sebep olabilir, DNA yapısını bozabilir, katarakta sebep olabilir, amfizeme sebep olabilir. Enzimleri işlevselliği düşürür. Karaciğer hücrelerinin bölünmesine sebep olur.  Karaciğer rahatsızlıklarının artışını sağlar. Karaciğer hastalığının belirtileri arasında şeker kullanımında bağlı  yağ miktarını arttırarak patolojik değişimlere yol açar. Pankreasa zarar verir. Kabızlığa sebep olabilir. Miyop göz rahatsızlığına sebep olabilir. Hipertansiyona sebep olabilir. Migren de dahil olmak üzere baş ağrılarına neden olur. Hormonsal dengesizliklere neden olur. Alzheimer hastalığı riskini arttırır.


 


 



Şekerin zararları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder