28 Nisan 2018 Cumartesi

Ayak mantarı nasıl geçer

Ayak mantarı nasıl geçer sorusunun cevabı tıbbi destek almak olarak belirterek başlayabiliriz. Ayak mantarı tedavi edilmediği takdirde ayağımızın diğer bölgelerine de yayılan ciddi bir sağlık problemidir. Ayağınızdaki derinin çatlayıp derin ve ağrılı yarıklar oluşmasına neden olabilir. Bu rahatsızlığını ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. Kendi kendine geçmeyen bir hastalıktır.


Ayak mantarından kurtulmak için yapmamız gereken öncelikle ayakkabılarımızı değiştirmektir. Ayakkabımız çoğu zaman ayak mantarını oluşmasına büyük büyük katkı sağlar. Bazı ayakkabılar hava almayacak şekilde yapılmıştır. Bu nedenle hava almayan ayakkabı içine hava teneffüs etmez ayağın serin tutulmasına engel olur. Ayağımız terlediği için bakteri durumundan dolayı mantarın çoğalması için uygun ortam sağlanmış olur. Bu sebeple içi hava alan ayakkabılar ve terletmeyen türde ayakkabılar tercih edilmelidir.


Ayakkabıların içinde kuru tutmanın en zor olduğu yerler ayak parmakların arasıdır. Hangi türde ayakkabı giyerseniz giyin bu parmak aralıklarını kuru tutmak gerekmektedir. Ayakkabı alırken ayakkabı öncelikle kendinize ayak mantarı nasıl geçer sorusuna cevap olarak hangi ayakkabıyı seçmeniz ile ilgili seçim yapmanız gerekir.Bu ayakkabının şeklinden çok hava alması gerektiği ile ilgilidir.Bu yüzden ayak mantarı en çok ayak parmakları aralarında görülür ayak parmaklarımızı kurutmanın bir yolu da çorap giymeden ayak parmak arasına kuru ve temiz ped parçaları ya da kuru bez parçaları yerleştirmektir. Ancak gün içerisinde bu bez parçalarını düzenli olarak değiştirilmelidir. Vücudumuzun bağışıklık sistemin yüklenilmemesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ayak mantarları vücudumuzun bağışıklık sisteminde zayıflığa yol açar.


Sağlıklı beslenerek günlük vitamini ihtiyacını karşılayarak bağışıklık sistemi deniz ile güçlendirebiliriz ve ayak mantarına karşı koymamız kolaylaşır. Ayaklar vücutta kan dolaşımının en zor ulaştı yerlerdendir kan dolaşımının azlığı ayak mantarlarının oluşmasında etkenler den biridir.Kendinize düzenli olarak şu soruyu sorun Ayak mantarı nasıl geçer nasıl bu hastalıkdan kurtulabilirim.Bu soruyu sordukça yapmanız gerekenler aklınıza gelecektir.


Ayak mantarı nasıl geçer , fazla spor yaparak eğer ayak mantarınız hızla çoğalıyor ve kontrol edilemez bir durum bir hal alıyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız. En uygun reçeteli ilaçlarla bu durumdan kurtulabilirsiniz.


Ayak mantarı fotoğrafları


ayak mantarı nasıl geçer 2


Ayak Mantarı Tedavisi – Ayak mantarı nasıl geçer


Sirke ile ayakları yıkamayı deneyin asidik bir yapıda olduğundan ayaklarımızdaki mantar formlarından kurtulmanıza yardımcı olur.Günlük olarak eve döndüğümüzde devamlı yıkamak ve doktor tedavisi ile ilaçla tedaviyle destek vermek gerekir.Bu süreçde yeni hava alan bir ayakkabı olarak ayaklarımızı terletmemekden geçiyor.Terleyen ayaklar enfeksiyonu arttır.


ayak mantarı nasıl geçer


Ayak mantarını bulaşma yollarından biride bir başkasına ait ayakkabı veya terlikler kullanmaktır. Mantara sahip birinin kullandığı çorap havlu ve benzeri ürünleri kullanmak da ayak mantarından yakalanmaya sebep olabilir. Hatta ayak mantarına sahip birinin kullandığı eşyaları kullanmamak gerekiyor.


Kullanım durumunda da ayak mantarının bulaşmasına sebep olabilir. Kendinize ait olan eşyaları iyi kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Bu da kullandığınız eşyaları düzenli olarak temiz olarak kullanıp, yıkayıp kurulamak gibi işlemlerden geçer. Ayakkabılarınızı çamaşır makinasında yıkıyorsanız, yıkadıktan sonra durulama suyu ile durulamanız gerekmektedir. Ayakkabı içerisinde biraz deterjan kalırsa buda mantar oluşumuna katkı sağlayacaktır. Ayak mantarı tedavisinde antifungal kremler etkilidir. Yanma hissi ve kaşıntı şikayetlerinde rahatlatır bitkisel içerikli kremler ve kapsüller de ayak mantarın tedavisinde kullanılır.


Ayak Mantarı Belirtileri


ayak mantarı nasıl geçer 4


Ayak mantarı belirtileri hastalığının belirtilerinden bazı da kaşıntı ve kötü koku dur arada bir ayak parmaklarının aralarında kullanmaları ve döküntüler de görülebilir. Bu da bulaşıcı özelliğini çok fazla olmasından kaynaklanır. Çok fazla çıplak ayakla bulaşabilecek yerlerde dikkat edilmesi gerekiyor.Otel ve günlük kiralık evler gibi yerlerde mutlaka kendinize ait terlik yada tek kullanımlık kullan at terliklerinden kullanılmalıdır. Hamam gibi havuz gibi umuma açık yerlerde riski daha fazla olabiliyor. Bu tür durumlarda kendinize ait bir terlik kullanmak gerekmektedir.


ayak mantarı nasıl geçer 3


Ayak mantarı nasıl geçer çözümü:


Gün içerisinde suyla veya bitkisel sabunlarla ayaklarımızın yıkamalıyız. Ayak mantarı olan kişilerde ayaklarımızın sarımsakla ovalamamız iyi gelmektedir. Yarım litre elma sirkesi mi 1 litre sıcak suyun içerisine ekleyerek ayaklarımızı bu suyun içerisinde 45 dakikaya kadar bekletmek tedavi sürecinde çok faydalı olacaktır. Haftada iki kere uygulanabilir ve kısa sürede kesin bir sonuç sağlanabilir. Ayakları gün içinde mümkün oldukça kuru tutmaya çalışın ve dinlenmesini sağlayın.


Mümkün olduğu kadar terletmemeye ve hava aldırmaya dikkat etmeliyiz. Örneğin eğer ayaklar nemlenir ve sürekli ıslak kalırsa mantar ve aksiyonu artar her tüm bölgeye dağılabilir. Nemli kalmasını önlemek için ince olan çorapları tercih edebilirsiniz. Mutlaka hava alan ayakkabılar tercih edilmelidir. Akşamları eve gelindiğinde mutlaka ayaklarımızı ılık su da yıkamalı ve bitkisel sabunlarla temizlenmelidir. Bitkisel sabun yerine doktorlar en çok Hacı şakir sabununu tavsiye etmektedir. Aynı çorabı devamlı giymemek gerekir. Daha çok genç erkeklerde görülen ayak mantarı enfeksiyonu nemli karanlık ve sıcak ortamları seven mantar mutluluğunu ayak derisinde yürüyerek çoğalması ve enfeksiyon oluşturması ile meydana gelir. Ayak ve kaşıntı kızarıklık yanma kabuklanma ve koku gibi belirtileri gösterir.


ayak mantarı nasıl geçer 5


Erken tedavi edilmezse gövde derisi ve tırnakları buluşabilir sık sık mantar enfeksiyonu geçiriyorsanız gereken önlemler alınmazsa tekrarlama durumu yüksektir. Ayak mantarını bir çok nedeni vardır ayağınız çok terliyor uzun süreli ayakkabılar kullanıyorsanız ıslak zeminde çıplak ayakla çok basılan yerlerde spor merkezlerinde yüzünüz havuzun etrafında banyo sonrası ayaklarınız ve parmak aralarınında görünür. Bayanlarda ve erkeklerde pedicure yaptırılan yerlerde ortak alanlarda yaptırıyorsanız, ayak mantar hastalığına davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Mantar enfeksiyonu mutlaka ilaç tedavisi gerektiren bir durumdur.


Doğru ilaç kullanımına ne kadar erken başlanırsa tedavinin başarısı da o denli yüksek olur hastalık çok fazla yayılmadan ilerlemeden tedavi edilmelidir. İlaç tedavilerinin de başarı oranını yakalamak için ilaçların zamanında doğru ve düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. İlaçların hep aynı saatte alınması ve uygulanması önemlidir. Kullandığımız ilaçların içinde krem merhem ne ya sprey türünde ilaçlar varsa bu ilaçların kullanımı cilt bölgesi tarafından iyice emildiğinden emin olmak gerekiyor. Mantar enfeksiyonu olan bölgenin nemden arındırılması iyice kurulanması ve pudra kullanılması etkili olabilir.


ayak-mantari-tedavisi


Ayakkabı terlik havlu iç çamaşırı tırnak makası gibi kişiye özel eşyaların temizliği mümkün olduğunca çok önemlidir. Asla ortak bir paylaşım olmamalıdır. Mantar hastalığının tedavisinde hastanın ailesinin yahut arkadaşlarının temizliği oldukça önemlidir. Son zamanlarda ağız yoluyla alınan ilaçlarda da fayda görülmektedir. Ciddi gelişmeler yaşanmıştır. Mantar nemli ortamlarda çok olan bir canlı türüdür ayaklarınız eve ayakkabılarınıza günlük titizlendirilip havalandırılmalıdır. Genelde ayak mantarına yakalanmamış kişilerinde uygulaması gereken bu konu mantar enfeksiyonuna yakalanan kişiler de her gün hijyen olarak günlük ayaklarını yıkama dikkatlice kullanma ve çoraplarının değiştirilmesi gereklidir.



Ayak mantarı nasıl geçer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder