6 Nisan 2018 Cuma

Sağlıklı Beslenmek

Sağlıklı beslenmek insan hayatı için çok önemlidir. Atatürk’ün sağlıkla ilgili sözleri içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.Sağlıklı bir hayat için düzenli beslenmek çok önemlidir. Peki sağlıklı beslenmek için ne yapmalıyız ?  Kilo almamaya özen göstermeliyiz.


 


Kilo almamak için nelerden uzak durmalıyız? Kalorisi yüksek olan yiyeceklerden, yağdan, tuzdan, şekerden uzak durulmalıdır. Sağlıklı beslenmek yaşamımız için önemli bir değer taşır. Bu durum çocuklarımız içinde daha önemlidir. Anne ve babanın sağlığı dna yapısı ile kalıtsal olarak çocuklarımıza geçmektedir. 23 Kromozom kadından 23 kromozom erkek çocuk yapmak isteyen adaydan alınan dna bilgileri içerisinde karakteristik özellikleriniz, tecrübeleriniz ve sağlık şifreleriniz çocuğa geçmektedir. Bu noktada yeni çocuk yapmak isteyenler için sağlıklı beslenmek için ne yapmalıyız sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Sağlıklı yaşam için neler yapılmalı makalemizde sizler için detaylı olarak bir anlatım yapıldı.


Sağlıklı beslenmek için neler yemeliyiz


Çocuklarımıza genellikle her istediğini almak, yedirmek kötü sonuçlar doğurabilir. Çocuklarımızın ufak yaşta obeziteye karşı bağışıklık kazanmasını hiçbir anne baba istemez. Yemeklerimizi yaparken çok yağ kullanmamaya özen gösterelim olabildiğince tavada  ve buharda pişirmek daha faydalı daha lezzetli olacaktır.Günde en az 60 gr yağ alınması idealdir. Mümkün olduğu kadar hazır gıdalar ve hayvansal gıdalardan uzak durulmalıdır. Beslenme alışkanlıklarımızı düzenleyerek sağlığımızı koruyabiliriz. Kolesterol doğal olarak tükettiğimiz besinlerle alakalıdır. Damarda sertliklere neden olur, doğru beslenerek bu durumdan kurtulmak mümkündür. Yemek saatlerinde aşırı bir şekilde yemek yememek tabağımızı çok doldurmamak gerekir. Sağlıklı beslenmek için neler yemeliyiz buna geçmeden önce yiyeceğimiz gıdalar ne olursa olsun yavaş yiyerek çok defa çiğnemeliyiz. Hızlı yemek yemek midenize zarar verirken yediğimiz yemeğini hazmetmeden yemek doyma hissimizi geciktirecektir. Bu yüzden mideniz hızlı yediğiniz yemeği yakmakta zorlanır, bunu çok defa çiğnemediğimiz yemekler içinde geçerlidir. Bu noktada rahatsız edici durumlar hazmetme, gastrit ve mide sorunları karşımıza çıkarır.


Sağlıklı beslenme nedir ?


Sağlıklı beslenme nedir bunu anlamak için öncelikle vücudumuza faydalı olacak besin değeri yüksek besinlerdir. Sağlıklı beslenmek nedir sorusu hangi besin gurubunu seçmeliyiz anlamına geldiğinde, protein değeri yüksek, vitamin değeri vücudumuzda eksik kalanları tamamlayabilecek şekilde seçim yapılmalı. Karbonhidrat ve yağ içeren besinleri az ve kontrollü tüketmek vücut için önemlidir. Ancak devamlı et tüketerek içerisindeki yüksek proteinden dolayı karaciğer yağlanması ve diğer hastalıklara da yol açabilir. Buradaki dengeyi gün içerisinde hareket alanımızı arttırarak ve spor ve egzersiz yaparak sağlayabiliriz.


Sağlıklı beslenme önerileri


Sağlıklı beslenme önerileri içerisinde öncelikle günde öğün sayımızı en az 5-6 öğün yemek yemek gerektiğini bilmelisiniz. Bunlar 3 ana öğün 3 ara öğün. Tabiki öğün sayısını arttırırken yemek miktarını azaltmak gerekiyor.Sabahları mutlaka sağlam bir kahvaltı yapmak gerekiyor. Protein değeri yüksek besinler tüketmek en önemli noktasıdır.Tüm temel besin guruplarından vücudumuzun eksiklerini tamamlayabileceğimiz şekilde dengeli olarak tüketmekten geçiyor. Bu noktada dahiliye doktorundan kan tahlili yaptırarak vitamin eksikliğini kontrol etmek faydalı olacaktır. Kilo durumunuza göre 1-2 haşlanmış yumurta yada rafadan yumurta tüketmek faydalı olacaktır. Süt ve yoğurt ve peynir gurubunu devamı günlük tüketmeliyiz. Ekmek ve hamur işlerini en aza indirerek tüketmek gerekiyor. Sebze ve taze meyve gurubunu mevsimi takip ederek günlük tüketmek de sağlıklı beslenme önerileri arasında önem teşkil eder. Önemli diğer bir konu ise yediğimiz yemeklerimizi vücudumuzun yakmasıdır. Bunu kısa yürüyüşler yada günlük spor yaparak takviye etmek gerekir.


Öğle araları atıştırmalıklarımızda tatlı yerine meyve yemek daha sağlıklıdır. Hangi yaşta olursak olalım iyi bir yaşam sağlıklı bir yaşam için kilomuza dikkat edelim. Fazla kilo almaya başlamışsak, neden bu hızda kilo aldığımızın önüne geçip bunu tespit edebilmek çok önemlidir. Eğer önlem alamıyorsak diyetisyene başvurmak en mantıklı olan seçimdir. Kilolu görünmek estetik açıdan da kötü bir görünüm oluşturur. Spor yapmak, aldığımız kilolardan kurtularak estetik bir görünüme sahip olacağımızdan, kendimize olan güveni de yerine getirecektir.


 


Kilo Vermek


Hızlı kilo vermek bazı durumlarda sağlıksız olabilir. Protein ağırlıklı beslenmez ise kaslarımızı kaybederek reaksiyonlara göre hastalık artışları görülmesinden tehlikelidir.Yüzmek en önemli sporlardan biridir. Vücudumuzun her yerinde hareket olduğundan dolayı kilolarımızdan kurtulmak daha eğlenceli kolay olacaktır. Her sabah aç karınla bir çay bardağı limonlu su içmek yağların yakımcında kolaylık sağlayacaktır. Düzenli, dengeli, sağlıklı disiplinli bir yaşam kilo durumumuzu sabitleyecektir. Düzenli spor yapıldığında hem formda ve zinde olmak hem de yakalanma riski olan hastalıklardan da kurtulabiliriz. Spor yaparken kendi başımıza değil de spor hocalarından destek alarak birtakım testlerden geçerek yapılması daha uygundur. Yaşlı insanlarda diyet yapılması önemlidir. Mutlaka düzenli, disiplinli veya bir diyetisyene başvurarak diyet programına girmek sağlıklı olacaktır. Sağlıklı yaşam için önemli olacaktır. Aşırı kilo yaşlılarda önlemi alınmadığı sürede çok ciddi rahatsızlıklar meydana getirecektir. Kalp sorunu damarlarda sertleşme, solunum rahatsızlığı gibi birtakım hastalıkları beraberinde getirecektir. Doktor kontrolünde spor ve diyet yapılmalıdır. Özellikle kalp sağlığı erkeklerde ve kadınlarda aşırı kilolardan dolayı ölümle sonuçlanma riski taşır. Aşırı kilodaysanız sigara ve alkol tüketiyorsanız sizin için alarm zillerinin çaldığını bilmeniz gerekmektedir. Bu tür sağlıksız yaşamdan vazgeçtiğinizde zararlı olan yiyecek ve içeceklerden kurtulduğumuzda hayatımızın çok sağlıklı ve renkli bir bakış açımız olacağından daha faydalı olacaktır. Bazı insanlar beslenmelerine değer verirken bazı insanlarda hiç değer vermez.



Dengeli Beslenme


Yemek yemek, içmek aslın da bir bakıma karın doyurmanın dışında dengeli ve düzenli beslenmektir. İş hayatımızda hareketli bir tempomuz varsa çalışırken de spor yapıyorsanız bu sizin için artı bir avantajdır. Çünkü masa başı iş yapanların çoğunda ise yemeklerini yiyip gün boyu oldukları yerde oturmaları sağlıksız ve kilo alma durumu teşkil eder. Sağlık için spor yapmalıyız, formda kalmalıyız, kendimize hedefler koyarak gelmek istediğimiz nokta fit bir vücut sağlamaktır. Yüzme ve spor yaparak kalp krizi riskinden kurtulabiliriz. Yüzerek vücut direncimizi, kaslarımızın estetik bakım dan güzel görünmesini sağlayabiliriz. Akşam yemeğini yedikten sonra yatılması sakıncalı bir durumdur. Hiç değilse yemekten sonra yarım saatlik hareket halinde olmak son derece faydalıdır. Yemeğin kolay bir şekilde hazzedilmesini sağlar. Zayıflama ilaçların dan uzak durun. En iyisi her zaman doğal olarak doktor kontrolünde diyet yapmak spor hocaları gözetiminde antrenman yapmak. Çünkü zayıflama ilaçları kötü sonlar yaşandığı bilinmektedir. Bazı insanlarda sağlıksız kimyasal ürünlere de yönelmektedirler. Sağlıklı bir yaşam sürmeniz ve kilolarınızdan kurtulmanız düzenli, disiplinli hayat sürmeniz için kimyasal ürünlerden kaçınmanız gerekmektedir. Sağlığınız için kendinize format atın, yeni sağlıklı düzenli bir hayata merhaba deyin.



Sağlıklı Beslenmek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder