27 Nisan 2018 Cuma

Asp.net click event çalıştırma

Asp.net click event çalıştırma etkinliği, asp.net içerisindeki bir web kontrolüne bir etkinlik atama anlamını taşır. Bu web kontrölü click etkinliği alabilecek bir kontrol yada Button olmalıdır.


Etkinlik Nedir ?


Etkinlik bir nesnenin var olan durumundan başka bir duruma geçebilmesi için gerekli aksiyondur. İlk okulda öğretilen fişlerden bir örnekleme yapacak olursak, Ali otur. Oturmak, oturma durumunda olmayan Ali’nin oturma eylemine girişmesidir. Işık ılık süt iç. Işık süt içmeyen bir durumdayken, Işık’ın süt içme eylemine girişmesini ifade eder.


Bu işlemi Asp.net üzerinde ifade etmek gerekirse ;


Ali.otur


Işık.ılık.süt.iç.


Asp.net Clik Event


Click event web sayfasında bir Button etkinliğini görüntüler. Bu etkinliğin içerisinde ne olacağını belirtmeniz gerekir. Click event button server controle üye, System.Web.UI.WebControls ad alanı altında bulunur. Button kontrolü, kullanıcıların web sunucusuna bir sayfa göndermesine izin verir. Button.Click içerisine yazacağınız etkinliğiniz ne ise o işlem gerçekleşir.


 


Ayrıca Click eventının dışında Onclick etkinliğide kullanılabilir. Button denetimine tıklandığında Buttın tıklanma olayı oluşur. Tıklama olayı, düğme denetimi, gönderme düğmesi gibi bir ilişkilendirici komut adı içermediğinde yaygın olarak kullanılır. CommandName özelliği ile bir düğmenin komut adını belirtebiliriz. Gönder düğmesi bir komut adı içermez ve sadece sayfayı web sunucusuna geri gönderir. Gönder düğmesine tıklandığında herhangi bir eylemi programlı olarak gerçekleştirmek için tıklama olayı için bir olay işleyicisi yazabiliriz.


 


Aşağıdaki asp.net c # örneği kodu, buton kontrolünde tıklama olayını nasıl kullanabileceğimizi gösterir.


 


Button Click Event


protected void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)


Label1.Text = “Merhaba dünya.”;


Bu örnek kodda iki düğme ve bir etiket kontrolü oluşturduk. Her iki düğmenin de tıklama etkinliği vardır ve her ikisi için de tıklama etkinliği işleyicisine sağladık. Birisi herhangi bir düğmeyi tıkladığında, belirtilen düğmenin tıklama olayı çalışır ve etiket kontrol ekranını geri yükledikten sonra hangi düğmeye tıklanır.


 


Özet : Bu işlemde göründüğü gibi Button1.Click event bölümüne Label1.Text içindeki yazısına buton1 tıklayınca Merhaba dünya yazdırmış olduk.


 


Diğer bir html arayüzünden kullanımı şu şekilde olmalıdır. Aynı asp.net button click event kodlarını c# üzerinde de çalıştırmak mümkündür.




<%@ Page Language="C#" %>


 


 



Asp.net click event çalıştırma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder