13 Nisan 2018 Cuma

Kosgebden 30 Bin TL Hibe destek

Kosgebden 30 Bin TL hibe destek Kosgeb kuruluşunun yurt dışından gelen Avrupa Birliği ülkelerinden gelen dış destekle, kursiyer olarak bitirdikleri Girişimcilik Eğitimi sertifikasyonunu 32 saat süreli eğitimle bitirenlere, 30 Bin TL hibe edebiliyor. Tabiki girişimcilik eğitimi sertifikasını aldıktan sonra bazı kriterlere uymanız gerekiyor. Öncelikle kendi adınıza şirket açmamış olmanız, seçilirken en son kurula girdiğinizde kurulda seçilmenizi sağlayabilecek önemli faktörlerden. Diğer bir faktör ise girişimcinin genç olması.  Eğer 20-40 yaşının üstündeyseniz, tüm işlemleri yaptıktan sonra katılabileceğiniz kurulda seçilmeme gibi durumlarla sonuçlanabiliyor.


Kosgeb’den 30 Bin TL Hibe destekKosgebden 30 Bin TL hibe destek veriyor


Daha önce Kosgebden 30 Bin TL hibe almış biri olarak süreci tek tek sizlerle paylaşıyorum.

Öncelikle başvuru için Sigortalı bir çalışan olmamak gerekiyor. Mümkünse 1 seneden önce sigortalı yada bağkurlu olmamak gerekiyor. Burdaki şart gerçekten işe ihtiyacı olan ve çalışmayan, herhangi bir şirket sahibi yada ortaklığı bulunmaması gerekiyor.Bu noktada yapılacak olan ilk şey kosgebe başvurarak Girişimcilik eğitimi almak. Bu eğitim 32 saat süreyle kosgeb personellerinin bir üniversite dersaneliğinde size bu eğitimi vermeye başlamasıyla süreç devam edecek.


 


Burda dikkat edilmesi gereken diğer bir hususda Girişimcilik eğitimi sertifikası almadan şirket açmamanız gerekiyor. Sertifika tarihinden sonra başvurulan kayıtları kosgeb dikkate alacaktır. Daha detaylı bilgi için www.kosgeb.gov.tr adresinden bilgi alabilirsiniz. Yeni olarak e-devlet üzerindende kosgeble ilgili bilgi ve erişim sağlayabilirsiniz.

Süreç şu şekilde devam edecektir.


Kosgebden 30 Bin TL Hibe destek


Kosgebden destek alma Süreçleri


1-32 Saatlik Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi tamamlayarak sertifikanızı almanız

2-Şirket kuruluşunu yaparak iş planı hazırlanması ve iş planının muntazam ve çelişkili olmaması

3-Yapılan iş planının kosgeb müdürleri ile paylaşılması (Kısa Bilgi:Kuruldaki iş planınız denetleyenler genelde devletteki üst düzey yöneticidirler.Örneğin sgk müdürleri kurulda sizinle mütabakat yapabilir)

4-Eğer iş planınız onaylanırsa en az 30 Bin TL hibe alabilirsiniz.Bu rakamı 50 Bin 100 Bin yada 300 Bin Arge destek projelerinden alabilirsiniz.Onay almanız durumunda 100 Bin TL’lik kredide ekstra olarak alabiliyorsunuz.


Bu noktada kullanıcıların bilmesi gereken en önemli bilgi şudur:


Destek ve hibelerden yararlanmak 2 bölüme ayıralım.

Kadınlar İstanbul ve Ankara gibi bölgelerde %60 hibe alabilirken doğu illerinde yapılan hibe destek oranı %80’e kadar varabiliyor.%80 kadın desteği alan doğu illerinde erkekler %70 destek alabiliyor.İstanbul ve Ankara gibi bölgelerde erkekler %50 ye varan destek alabiliyorlar.


 %50 yada % 80 Destek


Kosgeb ofisinizin elektrik su kira gibi ödemelerini ödeyebilir.Ancak bunu fatura oranın kdvsiz tutarın %50 sini erkeklere ödüyor.Kadınlara ise istanbul ve ankara gibi bölgelerde %60 a varan destekle ödüyor.Örnek vermek gerekiyorsa ; Bir kadın işletmeci 1000 TL lik kira ödüyorsa 1000 TL nin % 60 ını kosgeb ödeyecektir.Yani 600 TL kosgeb desteği verilecektir.


Aynı zamanda üniversiteli işçi istihdam ederseniz onunda maaşını kosgeb yukarıda anlatıığımız rol model ölçülerinde ödeyebilecektir.Bilmeniz gereken diğer bir konu şudur ;


     Kosgeb size elden direk para vermeyecektir.Siz işiniz ile ilgili masrafları yapıp, tedarikçiden aldığınız faturaları banka kanalı ile ödeyerek, fatura ve banka dekontu ile kosgebe başvuruda bulunuyorsunuz.Faturanın içeriğinde kosgebin desteklemediği bir şek yoksa ortalam 2-3 ay içerisinde kosgebden paranızı, banka hesabınıza havale ediyor.Bu süre bazen 9 ayları bulabiliyor.Kosgeb yetkilileri ile görüşmelerim sonucunda 9 aya kadar ödenek bulunamadığı zamanalar olabiliyor.Burda yapılacak tek şey sabır ve beklemek.

Direk olarak Kosgebden 30 Bin TL Hibe destek ücretini elinize sayacaklarınızı düşünmeyin.Bende bu şekilde başvuruda bulundum ve hayal kırıklığına uğradım.Ne de olsa işleyiş şu şekilde olacak ;


Kosgebden ödemeler nasıl alınır


Siz önce masraf edip masa sandalye ve ofis takımınızı kiranızı ödeyeceksiniz.Bunları banka kanalı ile ödedikten sonra yaptığınız masraf faturaları ve dekontları ile ilgili, kosgebe sunarak paranızın hesabınıza yatmasını bekleyeceksiniz.Bir hendikapdan daha bahsedeyim.

Eğer 3-4 ay kadar beklemek zorunda kalırsanız ödenek yok gibi durumlarla karşılaşırsanız.Ödenek çıktığında eğer sgk ve bağkur borcunuz yada devlete borcunuz varsa öncelikle, devlete borçlu olduğunuz kurumlara ödeme yapılarak, ödeneğiniz kalırsa size geri kalan bakiyeyi gönderiyorlar.

Şirketi açtığınızdan beri bağkurunuzu hiç ödemediyeniz, ödeneğiniz bağkur ve sgk gibi kurumlara öncelikle ödenir.


 


Kosgeb örnek iş planı örneği için tıklayın.


kosgeb-is-plani-ornegi



Kosgebden 30 Bin TL Hibe destek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder