9 Nisan 2018 Pazartesi

Sql Nedir ?

Sql nedir bunu anlamak için öncelikle sql kelimesinin açılımına bakalım. SQL Structured Query Language anlamına geliyor. Sql türkçe anlamı ise yapılandırılmış sorgu dilidir. Sql dili veritabanı yönetimi için üretilmiş ve tasarlanmış bir dildir. Standartlaştırılma işlemini ANSII tarafından yapılmıştır. Verileri ve veri topluluklarını modellemek ve diğer programlar ile bağlantı kurarak veri akışı sağlamayı hedefler.


Sql Öğrenmek


Sql dilini öğrenmek için sql kurs içeriğimizi ziyateret edebilirsiniz. Sql dili Sql server üzerinde kullanılmak ve RDBMS ilişkili veritabanı yönetim sistemi ile birlikte kullanılmaktadır. Sql nedir ne işe yarar bunu inceleyelim. Sql dili sql server veritabanı yönetim sistemidir.


Veritabanı nedir ?


İçerisinde verilerimizin olduğu, bu verilerin daha bilgi haline gelmeden yani ham şekli ile erişim sağlayıp, web yazılım yada programlama dilleri ile yazılmış programların erişmesini sağlamayı hedefleyen veri kümesidir. Normal şartlarda tüm saklanılabilen veriler yada bilgiler veritanına yazılarak tekrar erişim sağlanır. Normal şartlarda veritanı olmayan işlemler bilgisayarımızın ram bölümüne yazılır ve bu geçicidir. Bilgisayarı yeniden başlattığınızda bu bilgiler kaybolacaktır. Veritabanı üzerindeki bilgilere istediğimiz zaman, istediğimiz izin yapısı içerisinde kullanıcıların erişmesini sağlayabiliriz.


Veritabanı bilgisayarın Hard disk bölümünde yani disk içerisinde saklar. Disk üzerinde belli noktalama pointer ile işaret kullanıp, birden fazla verinin birden fazla noktada saklamasını sağlayabilir.

İçerisine bilgi ekleyip, bu bilgileri web yazılımlarında , masa üstü yazılımlarında kullanabiliriz. Bunun daha iyi anlamak için veritabanını bir excel sayfası gibi düşünün. Sayfamızın bir adı var. Sayfamızın adı öğrenciler. Öğrenciler tablomuzda öğrenci adı, öğrenci numarası ve tc kimlik numaraları olsun.


Buradaki kayıt ekleme insert, listeleme select, güncelleme update , silme delete komutlarını ifader. Daha iyi anlayabilmeniz için Türkçe ifadeler kullanacağız.


T-SQL Örnekleri


Kayıt ekleme sorgusu :


İnsert into öğrenciler(ad,soyad,okulno,tc) values(‘Murat’,’Alemdar’,258,’21434196640’)


Listeleme sorgusu


Select ad from öğrenciler


Güncelleme sorgusu


Update ogrenciler set ad=’murat can’ where okulno=258


Silme Sorgusu


Delete from öğrenciler where okulno=258


 


Yukarıda sql programalama dilinin 4 temel işlemi bulunuyor. Bunlar kayıt ekleme, listeleme, güncelleme, silme sorgularıdır. Tüm veritabanı yönetim işlemleri bu sorgulamalar üzerinden sağlanmaktadır. Bu sorgulamaların kendi içerilerinde farklı kullanım varyasonları ile değişik sorgulama listeleme, iki tablo arası balğantı kurma gibi fonksiyonlara erişebiliriz.



SQL ne yapabilir?


• SQL bir veritabanındaki kayıtları listeleme yapılabilir

• SQL bir veritabanından çapraz sorgu ile birden fazla tablodan bilgi alınabilir

• SQL bir veritabanına kayıt ekleyebilir

• SQL bir veritabanındaki kayıtları güncelleyebilir

• SQL bir veritabanından kayıtları silebilir

• SQL yeni veritabanını sql kodları ile oluşturabilir

• SQL bir veritabanında yeni tablolar oluşturabilir

• SQL bir veritabanında saklı yordamları (procedure) oluşturabilir

• SQL bir veritabanında görünümler (view) oluşturabilir

• SQL veritabanına, tablolarda, prosedürlerde ve görünümlerde izinler belirleyebilir


Sql Server Nedir ?

Sql veritabanı programlama dilidir. Sql Server Nedir makalememizi inceyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Sql in kendine ait bir veritabanı sistemi bulunmaktadır. Örneklerimizin hepsinde Microsoft Sql Server ile birlikte Sql dilini kullanacağız. Bir çok RDBMS ilişkili veritabanı yönetim sistemi bulunmaktadır.


MSSQL nedir ?


İlişkili veritabanı yönetim sistemidir. Microsoft desteği ile birlikte hem arayüzden hemde T-SQL ile veritabanları yönetim sistemi olarak adlandırılır. Başlıca veritabanı yönetim sistemleri listesi şu şekildedir.



• Microsoft SQL Server

Enterprise sürümü

Developer Sürümü ve diğer sürümleri

Ücretiz olarakda Sql server Express sürümü • Oracle

• Mysql

• Microsoft Access

• IBM DB2

• Sybase

• Diğer Sistemler


T-SQL nedir ?

Diğer anlatım ve örneklerin hepsinde SQL Dili ile Sql Server yönetim sistemi üzerindeki örnek ve açıklamalar ile devam edilecektir. SQL dilinin Sql Server üzerinden kullanılır haline T-SQL denir. Burada T Transact anlamına geliyor.Transact ise Türkçe muamele – işlem anlamına gelmektedir. T-Sql kullanımı için tıklayınız.


Sql Server Nasıl Çalışır ?

Sql server çalışma mantığı diğer programlama dillerinde olduğu gibi giriş – işlem – çıkış mantığı ile çalışır. Input – Process – Output olarak İngilizce kaynaklarda geçmektedir.



Sql Nedir ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder