12 Nisan 2018 Perşembe

Charindex fonksiyonu

Charindex fonksiyonu sql fonksiyonlar içerisinde kullanılan bir fonksiyondur. Bir kelime yada cümle içerisinde bir kelime yada değer aramaya yardımcı olur. Eğer değeri bulursa değerin başlangıç sayısını yani index sayısını döndürür. Geniş veritabanı örneklerinde çok işimize yarayacak bir fonksiyondur. Var olan veritabanlarımızda kelime yada cümle aratmak için kullanılabilir. Özellikle döküman yönetim sistemleri yazılımları için kullanılabilecek sql fonksiyonu arasındadır.


Charindex kullanımı


CHARINDEX ( Bulunacak_Deger , icerisinde_aranan_cumle [ , baslangic_indexi ] )

Geri Dönüş Tipi


varchar (max), nvarchar (max) veya varbinary (max) veri tiplerinden ise bigint; Bu veri tipleri değilse integer değer döndürür. Charindex metin, ntext ve görüntü veri tipleri ile birlikte kullanılamaz.  Aranan değer yada aranan cümle boş ise boş yada Null değer döndürür. Eğer aranan değer aranan cümle içerisinde bulunursa, bulunan değerin index yani başlangıç sayısını döndürür. Eğer değer bulunamaz ise 0 değerini döndürür.


Charindex Örnek


Bulunacak değerin başlangıç konumunu döndürme. Aratılan değer küçük büyük harf duyarlı olduğu için, dikkatlice cümlenin içerisinde kayıtlı olduğu gibi aratmak gerekir.  Arada boşluk yada küçük büyük harf değişimi şeklinde aratmak gerekir. Aksi halde charindex bize 0 değerini döndürecektir.


 



DECLARE @cumle varchar(128);
SELECT @cumle = "Sqlogren.com sitesinde iyi çalışırsanız Sql veritabanı yöneticisi olmak için sınava girebilirsiniz.";
SELECT CHARINDEX("veritabanı", @cumle);
GO


Sonuç



----------- 
78


Belirli bir konum içerisinde arama



DECLARE @cumle varchar(128);
SELECT @cumle = "Sqlogren.com sitesinde iyi çalışırsanız Sql veritabanı yöneticisi olmak için sınava girebilirsiniz.";
SELECT CHARINDEX("veritabanı", @cumle,50);
GO


Sonuç



-----------

78


Büyük / küçük harfe duyarlı arama gerçekleştirme

Aşağıdaki örnek, ‘Merhaba Dünya bu bir test’ ‘dizgesindeki’ TEST ‘için büyük / küçük harf duyarlı bir arama gerçekleştirir. Aşağıdaki örnekde aratılan TEST yazısı büyük, cümle içerisinde geçen test yazısı küçük olduğu için bulamayacak ve bize 0 değeri döndürecektir.






SELECT CHARINDEX ( "TEST",
"Merhaba Dünya bu bir test"
COLLATE Latin1_General_CS_AS);

Sonuç


-----------


0








Charindex fonksiyonu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder