8 Nisan 2018 Pazar

Unutkanlık

Unutkanlık her insanın her yaştan insanın karşılaşacağı bir hastalık belirtisi olarak görülmemektedir. Hafıza kaybı, yada unutkanlık gençlerde olmaz denilirken, yaşlıların unutması normal bir gözle bakılıyor. Unutkanlık bir hastalığın belirtisi olarak düşünülmeli ve doktor tarafından muayene edilmelidir. Unutkanlığı tetikleyen depresyon, stres, vitamin eksiklikleri, fonksiyon bozuklukları ve hayatımızda yaşayacağımız olumsuz nedenlerden dolayı görülebilir.



Unutkanlık bunamanın bir belirtisi olabileceği bilinmektedir. Orta ve ileri yaşlarda başlayan akıl yeteneklerinde ilerleyici kayıplara neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık beyinsel fonksiyonlar günlük yaşam faaliyetlerinde ilerleyici bozulma ve davranış sorunları ile tanımlanır. Alzheimer hastalığı, bunamaya ve birçok unutkanlığa sebep olan hastalık türleri de vardır. Hastalık doğası gereği ilerleyici bir durumdadır. Tedavi seçeneklerimiz hastalığın ilerleme hızını duraklatma ile sınırlıdır. Kaybolan bir fonksiyonu geri getirmek oldukça zor hatta imkânsız denilebilir. Sağlıktan giden ne yazık ki geri gelmemektedir.


Unutkanlık belirtileri


 


Zihin bozukluğu için uyarıcı işaretler ise şunlardır; Unutkanlık zihin bozukluğu olan hastalarda unutkanlık daha sıktır. Yakın geçmişine ait olaylar daha kolay unutulur. Düzenli yapılması gereken birçok şeyi yapmakta güçlük çekilebilir. Çoğu insan zaman zaman zihinsel dağınıklık yaşar. Örnek çay içerken şekeri atıp atmadığından emin olmayabilirler. Ancak yapmayı iyi bildiği bir yemeği veya çay yahut kahve içerisine şeker atmak gibi içine koyması gereken maddeleri eklemeyi unutabilir.


Konuşma ve iletişim problemleri zihin bozukluğu olan hastalarda kelime bulmakta güçlük çektiği için konuşma durumunda akıcılığı bozulacaktır. Kendisine söylenen uzun kelimeleri ve cümleleri anlamakta zorluk çekecektir. Bazen haftaların günlerin hangi ayda olduğumuzu ayın kaçı olduğunu da unutabilirler. Bu tür unutkanlığı olan kişiler mevsimlere göre uygun hareket edemezler. Giyinme şekilleri de yanlış olabilir. Yaz geldiğinde hala kışlık kalın kıyafetler giymeye devam edebilirler. Eşyalarının yerlerini karıştırabilirler. Ev anahtarı gibi telefonu gibi birçok şeyi hatırlamazlar.


Davranışları ve duyguları da değişebilir. Her insan zaman zaman duygusal olabilir ve üzülebilir. Ama unutkanlık hastasının duyguları dikkat çekicidir. Sebepsiz etkilenme ya da ağlamaları çok sıktır. Kişilik bilincinde ise şüphecidir. Zamansız sinirlenmeleri öfkeleri olabilir.



Unutkanlık tedavisi


Günümüzdeki tedavi ve araştırmalar gelecekle ilgili çeşitli tedavi imkanlarının mümkün olabileceği tespit edilmiştir. Öncelikle beyni geliştiren besinler tüketilerek tedaviye başlanılmalıdır. Unutkanlık başlangıç evresinde hastanın beyinsel fonksiyonlarında aksaklıklar yapmaktadır. Zihinsel fonksiyonlarımız konuşma anlama iletişim soyut düşünme muhakeme gibi entelektüel becerilerimizdir. Zihinsel becerileri zayıf olan hastalar okuduğunu anlayamaz, konuşurken kelime bulmakta güçlük çeker. Okuduğunu anlayamaz ve yorumlayamaz. Ufak unutkanlıklar olarak başlayan bu kayıplar genellikle fark edilemez. Bazen de yaşlar ile ilişkili olan değişiklikler olarak yorumlanır. Bu tür rahatsızlıklar da doktora gitme oranı nedense çok azdır. Erken teşhis ile her hastalıkta olduğu gibi zihin becerilerinde zayıflamada, tedavinin olumlu ve sağlıklı geçmesini sağlamaktadır. Beyinsel işlevlerde ki aksaklıklar yaşantımızda günlük yaşamamızı etkilemeye başladığında sorunlar dikkat çekici bir hal almaya başlar. Zihinsel becerilerin zayıflamasında hasta kendisine olan bakımı yapamaz, para hesabı gibi günlük yaşam faaliyetlerini ve aktivitelerini yapamaz hale gelir. İlgisiz davranma durumu olur. Kendi temel gereksinimleri için bile yakınlarına bağımlı hale gelebilirler. Yediği yemekleri farkında olmadan tekrar yeme hissine girebilirler.



İleri derecedeki unutkanlık hastalarında davranış problemleri de başlar. Sosyal ve ahlak durumlarına uygun olmayan davranışlar nedeniyle hasta yakınları da en sıkıntılı olduğu dönemi geçirir. Hasta olan kişi tuvalet problemini nereye yapacağını bilemez. Fiziksel veya sözlü tacizler de bulunabilir. Şiddet ve saldırganlık gösterebilir. İlerleyen zamanlarda ise hastalığın türüne göre yatağa bağımlı hale gelebilir. Zihin zayıflığı 65 yaşın üstünde olan insanları yaklaşık %15 görülür. Hastalığın görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artmaktadır. 80 li yaşlarda her iki yaşlıdan birinde zihinsel bozukluğu görülmektedir. Yaşlı nüfusun artması ile zihin bozukluğu görülme oranının artışının da katlanarak artacağı öngörülmektedir.


Unutkanlık testi


Zihin rahatsızlıkları ve unutkanlığı olan kişiler bazı konular hakkında karar vermekte zorlanma yaşarlar. Unutkanlığın en çok yaşandığı durum ise depresyondur. İnsanlar bazen unuttukları bir durumda kendilerine acaba bendede mi başladı diye düşünceler içine girebilirler. Kişi hayatında o zamanlarda bir zorlanma bir depresif durum veya stres yaşayıp yaşamadığını düşünürler. B12 vitamini eksikliği de unutkanlığa neden olabiliyor. Psikiyatrik hastaları da bu durum görülebiliyor. Unutkanlığın sebeplerinden birisi de en çok görülen zekâ geriliğidir. Unutkanlığı fiziksel sebepleri de olabilir. Beyin tümörü gibi beyinle alakalı rahatsızlık metabolizmayı bozan başka hastalıklar, diyabet kanser ve unutkanlığa sebep olabilir. Erken teşhis ile uzman doktorlara başvurmak ve unutkanlık testi yaptırmak önemlidir.


 


 



Unutkanlık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder