Şifalı bitkiler insanoğlu ilk önce tedavi için kullandı. Tabiki şifalı yağlar ile kullanımı da mümkündür. Daha sonra besin olarak kullandı. İlk yazılı kaynaklar bitkinin şifa bulma ve daha sonra yaralanmalar için merhem özelliklerini kullandığını bildirmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda önceki dönemdeki insanların bitkileri yaygın bir şekilde kullandığını gösteriyor.
Dünya sağlık verileri bilgilerine göre dünya nüfusunun yüzde sekseni bitkileri şifalı bitki olarak kullandığı görülmüştür. Bazı durumlarda bitkileri evimizde ve soframızda görebiliriz. Bitkiler bilinçli olarak kullanıldığında sağlığa faydalı olabiliyor. Dünya üzerinde tüm kullanımlarında bitkilerin iyileştirici etkisini kullanmaktır. Birçok ilacın ham maddesi bitkilerdir. Bazı ilaçların içerisinde ise kimyevi maddeler bulunmaktadır. Her zaman en faydalı olanları bitkisel ilaçlardır. Bugün çevremize baktığımızda birçok yerde aktar dükkanları görmekteyiz. Aktarlarda birçok şifalı bitki olduğu gibi hangi hastalığa hangi bitkinin iyi geleceğini bilgi vermektedirler.
Şekeri düşüren şifalı bitkiler
Şekerin zararları makalemizi inceleyerek başlayabilirsiniz. Şifalı bitkileri kendiniz doğada arayarak meyvesini özünden temin ederek kullanmanız size ve sağlığınıza katkı sağlayacaktır. Çünkü artık sıkışık bir şehir merkezlerinden trafik egzozlarından kötü hava şartlarından ayrılarak şehrin stresinden uzakta temiz ve doğada hareket etmelisiniz. Bu psikolojik olarak size destek verirken iyileşme sürecinizi hızlandırıp şekeri düşüren şifalı bitkiler sayesinde şeker dengesini sağlayabilirsiniz.
Doğada yapacağınız yürüyüşler tamamen yeşil ve ormanın içerisinde kendimizi keşfederek vücudumuzdaki elektriği ve tüm düşünceleri bir kenara bırakarak, yürüyüp toprak ile birlikte nötr hale gelerek kendi içimizdeki sesi dinlemeliyiz.
Doğada geçeceğiz bu şekilde tüm zamanları sıklaştırdıkça sağlığınıza çok faydalı olacaktır. Bedeninizin bu etkinin ne kadar yararlı bulduğunu altı ay ile bir sene arasında hissedebileceksiniz. Çünkü hepimiz topraktan geliyoruz ve topraktan gelen her şey bizim için faydalıdır. Her bitkinin tedavi ettiği hastalık farklıdır.
Sinuzit nasıl geçer bitkisel çözüm
Sararmış tırnaklara bitkisel çözüm
Şifalı bitkileri kurutarak ya da taze olarak Şubat ayı ile Ekim ayı arasında toplayabilirsiniz. Kurutulmuş şifalı bitkiler bize taze bitkiler kadar faydalı olmasa da hayatımıza değer katarlar.
Sinirli ot, yoğurt otu veya yapışkan otu, kırlangıç otu gibi bitkiler hala toplanabilir.
Ardıçtan hazırlanan krem deri hastalıklarında kullanılmaktadır. Ağacın kabukları, yaprakları kurutulup suda kaynatıldıktan sonra tüketilir. Öksürük tedavisinde kullanılır.
Şeker hastalığına bitkisel çözüm
At kestanesi harici olarak tedavilerde kullanılır. Böbrek ve idrar kesesinde ki taşların düşürülmesinde önemli rol oynar. Dünyanın birçok ülkesinde yetişen bu bitki özellikle idrar söktürücü kandaki zehirli maddeleri temizleyici olarak kullanılmaktadır. Özellikle yaşlı hastalarda sıkça rastlanan prostat hastalığını tedavisinde önerilmektedir. Şeker hastalığına bitkisel çözüm olarak kullanabilirsiniz.
Akdeniz bölgesi bir tohumlarından elde edilen badem yağı günümüzde merhem olarak da kullanılmaktadır. Diğer tedavi edilecek rahatsızlıkların başında yara ve yanıklarda kullanılmaktadır.
Ceviz özellikle dünyanın birçok yerinde yetişmesi sebebiyle, ceviz safra arttırıcı özelliği ile bilinmektedir. Aromatik kokusundan dolayı yapraklarından kuvvet verici ve kan şekerini düşürücü özelliği vardır.
Çoban üzümü meyve ve yapraklarını kurutulması ile tüketilen çoban üzümü, ishal tedavisinde etkilidir. Günde bir kez içilir ve şeker hastalığına bitkisel çözüm için kan şekerinin düşürülmesinde büyük rol oynar. Uzun süreli kullanılmamalıdır.
Kantaron bitkisi mide ve bağırsak gazlarını çözümü de kullanılır. Kabızlığı giderici ve bağırsak gazlarını çözücü etkisi vardır. Çocukların gece altlarını ıslatması gibi durumlarda da etkilidir. Yetişkinler için depresyon tedavisinde kullanılmaktadır.
Sıcak ülkelerde yetişen koyun otu hazım problemi olanlara karşı tavsiye edilmektedir. Çok eski zamanlarda yara iyileştirici olarak bilinmektedir. Ses tellerinde problem olanlara da tavsiye edilmektedir.
Akdeniz bitkisi türü olan lavanta idrar söktürücü ve romatizmalı ağrılara da fayda gösterir. Uyku sorunu çekenler için şifalı bitkiler arasındadır. Uyku problemlerinin giderilmesi, bulantı giderici özellikleri de vardır. Lavanta kokusu rahatlatıcı hafif teskin edicidir. Kalp atışlarına yavaşlatır ve kan basıncını düşürür. Yan tesirlerinden dolayı fazla kullanılmamalıdır.
Köklerinden elde edilen tentürü haricen kullanılır. Zaman boyunca öksürük tedavisinde kullanılmıştır. Astımın en iyi ilaçlarından biridir. Spazm çözücü ve ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Gastrit gibi mide ağrılarını geçirir. İyi bir idrar söktürücüdür.
Bitkisel çözüm
Zeytin yaprakları iyi derecede idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür. Kan şekerini düşürür. Zeytin yapraklarının içinde tansiyon düşürücü maddelerde vardır.
Anason başta Ege bölgesi Anadolu’da ve bahçelerde yetiştirilir. Bağırsak gazlarını giderici olarak bilinmektedir. Hazmı kolaylaştıracak ve bağırsaklarımızı yumuşatıcı olarak da bilinmektedir. Ayrıca nefes darlığı, öksürük, kalp rahatsızlıkları ve çarpıntılarını gidermede de etkilidir. Anason yüksek dozda alındığında baş ağrısı uyuşukluk ve görme zorluğu yapar.
Çam fıstığı tüm Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Özellikle ülkemizde Ege bölgesinde fazlaca bulunmaktadır. Yüksek oranda protein vardır. %50’ye yakını yağdır. Balla beraber ezildiğinde kuvvet macunu olarak da kullanılmaktadır. Özellikle zeytin yağlı yemeklerden kullanılmaktadır.
Haşhaş Hindistan Türkiye Rusya gibi ülkelerin birçok bölgelerinde yetişmektedir. Haşhaş morfin ve kodein yapımında kullanılır. Ağrı kesici, uyutucu bir özelliği bulunmaktadır. Uzman kontrolünde diş ağrılarını tedavi etmek amacıyla da kullanılabilir.
Karabirer çok eskilerden bu yana mide rahatsızlıklarında kullanılır. Bazı durumlarda ateş düşürücü olarak da kullanılabilir. İştah açıcıdır. Aynı zamanda Türk mutfağında yemeklerinde ve çorbalarında kullanılır.
Brezilya gibi tropik ülkelerde yetişen karanfil antiseptik anti bakteriyel ilaçların yapımında kullanılır. Spazm çözücü etkileri de bulunmaktadır. İştah açıcı ve ağrı kesici etkisi vardır. Beden ve zihin yorgunlukların da kullanılır. Günlük kullanımlarında yan etkisi görülmemektedir. Kokulu bir bitki olmasından dolayı tatlılarda şerbetler de kullanılabilir.
Türkiye’de 14 tür yetişen kekik tıpta anti bakteriyel ve balgam sökücü olarak kullanılır. İştah açar ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Solunum yolu enfeksiyonlarını da soğuk algınlığı durumlarında kuru ve balgamlı öksürük tedavilerinde kullanılmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı direnç sağlamakta etkilidir. Kekik yağı güçlü bir tedavi yöntemidir. Bakteri ve mantar enfeksiyonlarında etkilidir.
Kimyon tüm Akdeniz ülkelerinde yetişir. Ülkemizde de Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Karın ağrısı tedavisinde kullanılmaktadır.
Kuş üzümü dünyanın güney Asya ve Avrupa’da yetişir. Ülkemizde Ege bölgesinde de yetişmektedir. Tüm vitaminleri içinde bulunduran bir bitkidir. Damar direncini kırdığından dolayı damar hastalıkları ile kullanımı bağırsakları yumuşatma ve toksinlerden arındırma etkisi vardır. Sindirim sistemi ve karaciğeri destekleyici bir özelliği vardır.
Şifalı bitkiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder