3 Nisan 2018 Salı

Spor ve Egzersiz

Spor ve egzersiz günümüzde sosyal bir olay ve etkinlik halindedir. Diyet ile birlikte yapılmasında faydalı olur. Ancak spor ve egzersizi günlük olarak nasıl devamlı yemek yiyorsak, aynı şekilde bir yaşamsal faaliyet haline getirmeliyiz. Sağlık açısından önemli olan düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazanmaktır. Yapılan spor sağlık içinde önemli bir yer tutmaktadır. Vücudumuzu birçok rahatsızlıktan korur. Kalp damar ve fonksiyonlarının düzgün bir biçimde çalışmasını sağlar.


 


Spor ve egzersiz arasındaki farklar


Spor ve egzersiz aslında farklı kavramlardır. Spor ve egzersiz arasındaki farklar başlıca spor yapmak bir spor dalını temsil ederken, egzersiz ise daha kısa vakit de vücudumuzun belli bölümlerini çalıştıran, kısa süren hareketlerdir. Ancak ikisinin ortak noktası olarak nefes kontrolü ile birlikte yapılır. Egzersiz yapmak vücudumuzdaki belli bir bölüm üzerine geliştirme ve kas hareketlerinin sağlamasıyla oluşur. Günlük fiziksel aktivitelerimiz spor ya da egzersiz değildir. Ancak yapılan fiziksel aktivite çeşitlerine göre kalori yakmak mümkündür.



Egzersiz Nedir ?


Egzersizler 3 kategoriye ayrılır.


Denge egzersizleri kas germe


Ağırlık egzersizleri


Aerobik – Pilates Egzersizleri


 


Sağlıklı spor hareketleri


İnsan bedeni kendisine ait yetenekleri olan mükemmel bir canlıdır. Koşma, yürüme, yüzme gibi dayanıklılık sporları yaşa göre seçilmelidir. Sağlıklı spor hareketleri yaşa ve göre seçilmelidir. Sağlıklı yaşam için neler yapılmalı okumanızı tavsiye ederiz.


Spor ve egzersiz içerisinde en çok yaşı aralığı orta yaş ya da kilolu bireylerin yürüyüş yapması idealdir. Hızlı kilo vermek yazımızda nasıl kilo verebileceğinizi anlatmıştık. Yürüyüş hiper tansiyon ve şeker gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Kalp yaşamımız boyunca düzenli olarak vücuda kan pompalar. Yapılan egzersizler ile solunum sindirim ve kas sistemlerinin istenen düzeyde tutmayı sağlar. İnsan bedeni hareketsiz kaldıkça birçok hastalık belirtileri doğurabilir. Spor yapmak, damarların genişlemesi ve kalbin her bölümüne daha fazla kan ulaştırmasını sağlar.



Kan dolaşımı olan kişilerin, hareket etmeyen kişilere göre daha az hastalandığı, ortalama olarak 3 ile 10 sene aralığında daha fazla yaşadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.


Spor yapan kişilerin asıl amacı insanın hem beden hem ruh sağlığını iyileştirmek ve kendisine olan güvenini kazanmasını sağlamaktır. İyi bir vücut direnci ve performans elde etmektir. Sağlıklı vücuda sahip olmak tüm bireylerin hakkıdır. Spor yaparak kaslarımızın gelişmesi insanda sürat ve kuvvet, çabukluk gibi kazanımlar elde etmemizi sağlar. Vücudumuzdaki hız sinir sistemine bağlıdır. Spor yaparken kasların yorulması oksijen alımına bağlıdır. İnsan dayanıklılık gücünü arttırmak ve kazanmak için hayatta ve yaşamı boyunca egzersiz yaparak korumalıdır. Spor yaparak kalp basınç yükü ile karşılaşır spor yaparak sporcunun kalp büyümesi ve gelişmesi de artar. Spor sırasında dolaşım sistemi ihtiyaç duyduğu dokulara ulaşır. Kan dolaşımı olduğu için vücudumuz daha hızlı tedavi ve hastalıkları atlatır. Artmakta olan vücut ısısını kan dolaşımı sabit tutar. Nabız da az bir şekilde artabilir. Sporda nabzın normale dönüşü sporla uğraşmayanlara oranla daha çabuk olur. Spor yapan, belirli spor dalları ile uğraşan, kalbi besleyen ve beyne kan götüren damarların dolaşım durumunu, spor yaparken beyine ve kalbe fazla kan gittiğini belirlenmiştir.



Spor sağlıklı yaşamı sağlar


Spor ve egzersizin solunum üzerinde de büyük etkisi vardır. Spor yaparken alınan hava çıkarılan hava, solunumu yükseltir. Oksijen basıncı fazla olursa soluk alma sayısı artar. Yüksek miktara çıktıkça, basınç azalmasından oksijen miktarı düşer. Spor yaparak dayanıklılık çalışması akciğerlerde nefes alma yükselişi artışı ve yüklenme durumunda nefes alıp vermede rahat bir ortam elde edilir. Yorgunluk stres günlük yaşantımızda birimimiz artmış olur. Dinlenme daha çabuk oluşturulur psikolojik olarak da insanın kendisine güveni ve stresten kurtulma duyguları da geliştirir. Sağlık açısından ilerleyen yaşta kaliteli, düzgün yaşam alışkanlıklarının kazanılması ve sistemli egzersiz yapılması önemlidir. Spora insanlarımızı alışkanlık hale getirebilmek için belediyelerin bu konuda yardımcı olmaları gerekmektedir. İstanbul içerisinde belediye spor alanlarından faydalanabilmek için www.spor.istanbul ulaşabilirsiniz.


 


Çocuklarımıza ufak yaştan sporu sevdirmeliyiz. Sağlıklı yaşam insanlar için önemli ve hayati değerdedir. Ülkemiz genç nüfusa sahip olmasından dolayı, sporla alakalı alanların yapılması ve teşvik edilmesi gerekmektedir. Spor yaparak egzersiz aerobik, yüzme ve sporun her türlüsü bizi birçok rahatsızlıktan koruyacaktır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kilo, kolesterol, halsizlik gibi risk yaratacak rahatsızlıklardan koruyacaktır. Vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.



 



Spor ve Egzersiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder