16 Nisan 2018 Pazartesi

Left fonksiyonu

Left fonksiyonu sql fonksiyonları içerisindeki sol tarafı seçmek için kullandığımız değişken tipli fonksiyonlarımız arasındadır. Sql Server veri tipleri arasında ayrım yapmadan, bir değerin sol tarafından kaç karakter istediğimizi belirterek seçmenizi sağlayacaktır. Belirtilen sütun adı içerisinde, sütunun sahip olduğu değerin, bu değer genelde string değer olarak kullanılır, değerin belirttiğimiz sayı kadar soldan seçerek bize döndürmesini sağlar. Böylece seçmiş olduğumuz sütunun içerisindeki değeri seçebileceğiz. Ayrı bir kullanımı da sütun dışında bir string değer vererek, seçilen string değer içerisinde sayısını belirttiğimiz kadarını seçmesini sağlar.


Left Kullanımı


LEFT ( character_expression , integer_expression ) 

Parametreler


character_expression

Bir karakter veya ikili veri ifadesidir. character_expression bir sabit, değişken veya sütun olabilir. Kendiniz değer verebileceğiniz gibi tablo içerisinden de seçebilirsiniz. character_expression, örtülü olarak varchar veya nvarchar’a dönüştürülebilen metin veya ntext dışında herhangi bir veri türünden olabilir.  Diğer veri tülerini dönüştürmek için Cast ve convert kullanımı uygundur.


integer_expression

Seçilen değerin yani character_expression içerisinden kaç karakterinin döndürüleceğini belirten pozitif bir tamsayıdır. Verilen sayı negatifse hata döndürülür. Integer_expression, bigint yazılır ve büyük bir değer içeriyorsa, character_expression, varchar (max) gibi büyük bir veri türünde olmalıdır.


Integer_expression parametresi, UTF-16 dilinde yorumlamaktadır.


Left Örnek Kullanımı


SELECT LEFT(‘Sqlogren.com sql öğrenmek için web sitesidir’, 8)


 


Sonuç


Tırnak içerisinde verilen Sqlogren.com sql öğrenmek için web sitesidir kelimesinin soldan itibaren ilk 8 karakterini bize geri döndürücektir.


Result



sqlogren


(1 row(s) affected)


 


Tablo sütununda left kullanımı şu şekilde olmalıdır


Select LEFT(sutun_ad) from tablo_ad


 


 


 


 



Left fonksiyonu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder