30 Nisan 2018 Pazartesi

c

Salata ile zayıflamak mümkün mü ?


Salata ile zayıflamak , zayıflamaya çalışırken yapılan en büyük hatalardan biri ise sadece ve sadece salata yiyerek zayıflamayı düşünmektedir. Vücudun salata dışındaki diğer besinlerden vitamin ve proteine ihtiyacı bulunduğu için sadece salata yiyerek zayıflama sağlıklı değildir. Eve gittiğimizde yada dışarda bir restauranta gittiğimizde sadece sipariş olarak salata söylemek yapılan en büyük hatalardan birisidir. Çünkü Salatalığın kalorisi yok denilebilecek kadar azdır. Tabii ki de yanına eğer ağır soslar ve ağır yağlar kullanılmıyorsa tükettiğimiz Salatalığın kalorisi çok azdır.


Üstelik vücut salatayı yakmak için bile kalori harcar. Ama beyin şunu algılayamaz vücuda neden kalori gelmediğini bilemez. Beyin vücuda kalori gelmediği için beyin vücutta depolama mekanizmasını çalıştırır.


Salata ile zayıflamak


Diyette salata ne kadar yenmeli ?


Diyette salata ne kadar yenmeli, vücudumuzun depolama mekanizması vücutta belli bir zaman kalori gitmediğinde beyin bunu bir kıtlık olarak düşünür ve vücudun yaşamsal özelliğini uzatabilmek için yağ depolamaya başlar. İşte bu kısır döndüğü kırabilmek için salatanın yanına mutlaka ya ızgara tavuk yada ızgara balık tüketmeliyiz. Eğer bunlar da yok ise salatamızın yanına bir kase yoğurt yada bir bardak ayran tüketebiliriz. Sadece salata ve yoğurt ideal olandır. Zayıflamaya çalışır iken yaptığımız ikinci bir hata ise tükettiğimiz salatanın yanında ağır soslar ve yağlar tüketmemizdir. Zayıflamak için yaptığımız bu salata diyetinde bu sosları tüketirsek zayıflamak için yaptığımız bu diyet ağır ilerler.


Salatamızı en fazla bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağ ile tatlandırabiliriz. Unutmayalım zeytin yağı faydalı bir besin olsa bile kalori açısından bir ayçiçek yağı yada bir tereyağı kadardır. Arkadaşlar unutmayalım ki zayıflamak için yapmış olduğumuz bu diyet sürecinde mutlaka ve mutlaka bol su tüketmeliyiz. Yapılan en büyük hatalardan biri ise öğün aralarını atlamamızdır. Öğün aralarında bize mutlaka enerji verecek ve kalori anlamında daha düşük gıdalar olmalıdır. Bir elma olabilir yada bir kase yoğurt bir avuç kuru yemiş yani fındık ceviz yada badem gibi gıdalar tüketebiliriz. Bunlar bize enerji anlamında yüksek bir takım minareler ve vitaminler verecektir.


Salata ile zayıflamak 2


sadece salata yemek


Tükettiğimiz etler mutlaka ızgara olmalıdırlar. Diğer türlü tavada yada haşlama olarak tüketmek sakıncalıdır . Izgara olarak pişirilen etlerin pişirilme sürecinde kendi yağı miktar olarak azalacağından alacağımız kalori çok düşük olacaktır. Lifli gıdalar da tüketmeliyiz. Bunlar baklagillerdir.


Unutmayalım arkadaşlar zayıflamak için girdiğimiz bu diyet sürecinde sadece salata yemek kaslarımızı eritip sağlımığızı bozacaktır. yukarıda bahsettiğimiz gibi mutlaka bunların yanında protein de almalıyız. Bunlar et yani balık tavuk yada kırmızı et ve ızgara olmalıdırlar. Yumurta peynir süt ve ayran protein anlamında yüksek gıdalardır. Vücudumuzun bunu yakması çok da rahattır. Bunların yanında mutlaka sporda yapmalıyız.


Zayıflamak için girdiğimiz bu süreçte günde en az 1 saat Spor bunlar yürüyüş yüzmek gibi sizlerin severek yapabileceği faaliyetlerde olabilir, bunlar tenis futbol basketbol gibi şeyler olabilir. Bunları yaptığımızda ise zayıflamamız çok kolay olacaktır. Unutmayalım şekerden tuzdan ve karbonhidrat gıdalardan uzak durmamız gerekir. Bu gıdalar kalori anlamında yüksek gıdalardır ve vücudumuzun bunları yakıt vücuttan atabilmesi çok zordur. Beynimizin depolama mekanizmasını devreye sokmayacağı düzeyde gıdalar tüketmeliyiz.Bunlar vücudumuzun kolay yakabileceği ve enerji açısından yüksek gıdalar olmalıdırlar. Bunları yapabildiğimiz takdirde zayıflamamız çok kolay olacaktır.



c

Gridview kullanımı

Gridview kullanımı, asp.net içerisinde web sitesi yada masaüstü program ile bilgileri excel stilinde yada farklı stillerde göstermeyi amaçlar. GridView asp.net’de çok önemli bir kontroldür. GridView, temel olarak tablo sekmeli verileri için kullanılır. Ayrıca verileri düzenleyebilir, güncelleyebilir, ekleyebilir. Çeşitli gereksinimler için kullanabilirsiniz. Bu, tablo verilerini en hızlı şekilde görüntülemenize ve biçimlendirmenize yardımcı olabilir. Gridview’in neredeyse tüm parçalarını örnek başlık, satır, sıralı satır, çağrı cihazı ve diğer özellikleri ile stil ve biçimlendirmek mümkündür. Tüm satırlara özel olarak asp.net gridview veri çekme, asp.net gridview veri ekleme, asp.net gridview veri düzenleme, asp.net gridview veri güncelleme düğmesi eklemek mümkündür.


Asp.net Gridview Özellikleri


İsim Açıklaması
CallingDataMethods
Veri yöntemleri çağrıldığında oluşur. (DataBoundControl kaynağından kullanıldığında geçerlidir.)

CreatingModelDataSource
ModelDataSource nesnesi oluşturulduğunda oluşur. (DataBoundControl kaynağından kullanıldığında geçerlidir.)

DataBinding
Sunucu denetimi bir veri kaynağına bağlandığında oluşur. (Control kaynağından kullanıldığında geçerlidir.)

DataBound
Sunucu denetimi bir veri kaynağına bağlandıktan sonra oluşur. (BaseDataBoundControl kaynağından kullanıldığında geçerlidir.)

Disposed
Bir ASP.NET sayfası istendiğinde sunucu denetimi yaşam döngüsünün son aşaması olan bir sunucu denetimi bellekten çıktığında oluşur. (Control kaynağından kullanıldığında geçerlidir.)

Init
Sunucu denetimi başlatıldığında, yani yaşam döngüsünün ilk adımı olduğunda oluşur. (Control kaynağından kullanıldığında geçerlidir.)

Load
Sunucu denetimi Sayfa nesnesine yüklendiğinde oluşur. (Control kaynağından kullanıldığında geçerlidir.)

PageIndexChanged
Çağrı düğmelerinden birine tıklandığında, ancak GridView denetiminin sayfalama işlemini gerçekleştirmesinden sonra oluşur.

PageIndexChanging
Çağrı düğmelerinden biri tıklandığında, ancak GridView denetiminin sayfalama işlemini gerçekleştirmesinden önce gerçekleşir.

PreRender
Denetim nesnesi yüklendikten sonra, ancak oluşturulmadan önce oluşur. (Control kaynağından kullanıldığında geçerlidir.)

RowCancelingEdit
Düzenleme modunda bir satırın İptal düğmesi tıklandığında, ancak satır düzenleme modundan çıkmadan önce oluşur.

Rowcommand
Bir GridView denetiminde bir düğmeye tıklandığında oluşur.

RowCreated
Bir GridView denetiminde bir satır oluşturulduğunda oluşur.

RowDataBound
Bir veri satırı GridView denetimindeki verilere bağlı olduğunda oluşur.

RowDeleted
Bir satırın Sil düğmesine tıklandığında, ancak GridView denetiminin satırı sildikten sonra oluşur.

RowDeleting
Bir satırın Sil düğmesine tıklandığında, ancak GridView denetiminin satırı silmeden önce oluşur.

RowEditing
Bir satırın Düzenle düğmesine tıklandığında, ancak GridView denetiminin düzenleme moduna girmesinden önce oluşur.

RowUpdated
Satır Güncelleştirmesi düğmesine tıklandığında, ancak GridView denetiminin satırı güncelleştirdikten sonra oluşur.

RowUpdating
Satır Güncelleştirmesi düğmesine tıklandığında, ancak GridView denetiminin satırı güncelleştirmeden önce oluşur.

SelectedIndexChanged
Bir satırın Seç düğmesine tıklandığında, ancak GridView denetiminin seçili işlemi gerçekleştirmesinden sonra oluşur.

SelectedIndexChanging
Bir satırın Seç düğmesine tıklandığında, ancak GridView denetiminin seçili işlemi gerçekleştirmesinden önce gerçekleşir.

Sorted
Bir sütunu sıralamak için köprü tıklatıldığında, ancak GridView denetiminin sıralama işlemini gerçekleştirmesinden sonra oluşur.

Sorting
Bir sütunu sıralamak için köprü tıklatıldığında, ancak GridView denetiminin sıralama işlemini gerçekleştirmeden önce oluşur.

Unload
Sunucu denetimi bellekten kaldırıldığında oluşur. (Control kaynağından kullanıldığında geçerlidir.)

 


Bu basit örnekte, varsayılan bir biçimlendirilmiş GridView oluşturuyoruz. Ayrıca bir SqlDataSource denetimi, veri kaynağını basit bir veritabanı sorgusuyla asp.net gridview veri çekme işlemini yapıyoruz. Northwind veritabanı müşteri tablosundan veri alarak örneğimize devam edeceğiz. Son olarak, GridView’ı bu SqlDataSource tarafından doldururuz. GridView sıralama, sayfalama, otomatik sütun oluşturuyoruz. Böylece sıralama, sayfalama, sütun isimleri tesisi çok daha fazla kodlama olmadan oluşturulur.


Gridview Örnek Kullanım


 


<%@ Page Language=”C#” %>


<!DOCTYPE html>


<script runat=”server”>


</script>


<html xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml”>

<head runat=”server”>

<title>GridView example: how to use GridView in asp.net</title>

</head>

<body>

<form id=”form1″ runat=”server”>

<div>


<asp:GridView ID=”GridView1″ runat=”server” AllowPaging=”True”

AllowSorting=”True” AutoGenerateColumns=”False” DataKeyNames=”CustomerID”

DataSourceID=”SqlDataSource1″>

<Columns>

<asp:BoundField DataField=”CustomerID” HeaderText=”CustomerID” ReadOnly=”True”

SortExpression=”CustomerID” />

<asp:BoundField DataField=”CompanyName” HeaderText=”CompanyName”

SortExpression=”CompanyName” />

<asp:BoundField DataField=”ContactName” HeaderText=”ContactName”

SortExpression=”ContactName” />

<asp:BoundField DataField=”ContactTitle” HeaderText=”ContactTitle”

SortExpression=”ContactTitle” />

<asp:BoundField DataField=”Address” HeaderText=”Address”

SortExpression=”Address” />

<asp:BoundField DataField=”City” HeaderText=”City” SortExpression=”City” />

<asp:BoundField DataField=”Region” HeaderText=”Region”

SortExpression=”Region” />

<asp:BoundField DataField=”PostalCode” HeaderText=”PostalCode”

SortExpression=”PostalCode” />

<asp:BoundField DataField=”Country” HeaderText=”Country”

SortExpression=”Country” />

<asp:BoundField DataField=”Phone” HeaderText=”Phone” SortExpression=”Phone” />

<asp:BoundField DataField=”Fax” HeaderText=”Fax” SortExpression=”Fax” />

</Columns>

</asp:GridView>

<asp:SqlDataSource ID=”SqlDataSource1″ runat=”server”

ConnectionString=”<%$ ConnectionStrings:AppConnectionString1 %>”

SelectCommand=”SELECT * FROM [Customers]”></asp:SqlDataSource>


</div>

</form>

</body>

</html>


Sonuç




Gridview kullanımı

Vücudu meşhur ünlüler

Vücudu meşhur ünlüler bu ünlülerin vücutları kendilerinden daha meşhur. Öyle ki bazı manken ve podyumlar da bile onların temsil edeceği bir vücut yada başka bir kişi bulunmuyor. Galeriyi birlikte inceleyelim.



Vücudu kendinden meşhur ünlüler



Vücudu meşhur ünlüler

29 Nisan 2018 Pazar

ValidationSummary kullanımı

ValidationSummary kullanımı alanları kullanıcıların doğru bilgiler girildiğinin doğrulamasını yapmak için kullanılır. Bu doğrulamalar doğrulama hatalarının özetini göstermemize olanak tanır. Doğrulama hataları özetini bir web sayfasının veya bir mesaj kutusunun satır içi satırında veya her iki ShowMessageBox ve ShowSummary özellik değerini true veya false kullanarak görüntüleyebiliriz. Doğrulama mesajlarını madde işaretli liste, tek paragraf veya yalnızca DisplayMode tabanlı bir liste olarak görüntüleyebiliriz. Telefon doğrulama, e-posta doğrulama ve aklınıza gelebilecek bir çok doğrulama metodlarını bu kontrol ile işleme alabiliriz.


Doğrulama özeti için bir başlık metni belirleyebiliriz. ASP.NET ValidationSummary denetimi, hata mesajları metnini ön rengi, arka rengi, kenarlık rengi, kenarlık stili, kenarlık genişliği, tema, cilt ve tüm CSS sınıfları gibi tasarlamak için birçok özelliğe sahiptir.


ValidationSummary, tüm doğrulayıcı hata iletilerinin tüm doğrulayıcılardan tek bir konumda özetlenmesine izin verir. Bu örnekte, tüm doğrulama hata iletilerini ValidationSummary denetimini kullanarak özet olarak nasıl gösterebileceğimizi gösteririz.


ValidationSummary örnek kullanımı


Burada üç metin kutusu kullanıyoruz ve gerekli saha ayar kontrolünü kullanarak gerekli alanları yapıyoruz.


 


<%@ Page Language=”C#” %>


<!DOCTYPE html>


<script runat=”server”>

protected void Button_Submit_Click(object sender, System.EventArgs e)


Label_Message.Text = “Your submitted info….<br />” +

“Name : ” +

TextBox_FirstName.Text.ToString() + ” ” +

TextBox_LastName.Text.ToString() +

“<br />City: ” +

TextBox_City.Text.ToString();


</script>


<html xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml”>

<head runat=”server”>

<title>How to use ValidationSummary control in asp.net</title>

</head>

<body style=”padding:25px”>

<form id=”form1″ runat=”server”>

<div>

<h2 style=”color:MidnightBlue; font-style:italic;”>

How to use ValidationSummary control

</h2>

<hr width=”450″ align=”left” color=”Gainsboro” />

<asp:Label

ID=”Label_Message”

runat=”server”

Font-Bold=”true”

Font-Names=”Comic Sans MS”

ForeColor=”OliveDrab”

Font-Italic=”true”

Font-Size=”X-Large”

/>

<asp:ValidationSummary

ID=”ValidationSummary1″

runat=”server”

HeaderText=”Following error occurs…..”

ShowMessageBox=”false”

DisplayMode=”BulletList”

ShowSummary=”true”

BackColor=”Snow”

Width=”450″

ForeColor=”Red”

Font-Size=”X-Large”

Font-Italic=”true”

/>

<br /><br />

<asp:Label

ID=”Label_FirstName”

runat=”server”

Text=”First name”

AssociatedControlID=”TextBox_FirstName”

Font-Bold=”true”

Font-Size=”Large”

ForeColor=”Navy”

/>

<asp:TextBox

ID=”TextBox_FirstName”

runat=”server”

Font-Bold=”true”

Font-Size=”Large”

Height=”30″

BackColor=”Gold”

Font-Names=”Courier New”

/>

<asp:RequiredFieldValidator

ID=”RequiredFieldValidator1″

runat=”server”

ControlToValidate=”TextBox_FirstName”

ErrorMessage=’Input your first name.’

EnableClientScript=”true”

SetFocusOnError=”true”

Text=”*”

>

</asp:RequiredFieldValidator>

<br /><br />


<asp:Label

ID=”Label_LastName”

runat=”server”

Text=”Last name”

AssociatedControlID=”TextBox_LastName”

Font-Bold=”true”

Font-Size=”Large”

ForeColor=”Navy”

/>

<asp:TextBox

ID=”TextBox_LastName”

runat=”server”

Font-Bold=”true”

Font-Size=”Large”

Height=”30″

BackColor=”Gold”

Font-Names=”Courier New”

/>

<asp:RequiredFieldValidator

ID=”RequiredFieldValidator2″

runat=”server”

ControlToValidate=”TextBox_LastName”

ErrorMessage=’Input your last name.’

EnableClientScript=”true”

SetFocusOnError=”true”

Text=”*”

>

</asp:RequiredFieldValidator>

<br /><br />


<asp:Label

ID=”Label_City”

runat=”server”

Text=”City”

AssociatedControlID=”TextBox_City”

Font-Bold=”true”

Font-Size=”Large”

ForeColor=”Navy”

/>

<asp:TextBox

ID=”TextBox_City”

runat=”server”

Font-Bold=”true”

Font-Size=”Large”

Height=”30″

BackColor=”Gold”

Font-Names=”Courier New”

/>

<asp:RequiredFieldValidator

ID=”RequiredFieldValidator3″

runat=”server”

ControlToValidate=”TextBox_City”

ErrorMessage=’Input your city.’

EnableClientScript=”true”

SetFocusOnError=”true”

Text=”*”

>

</asp:RequiredFieldValidator>

<br /><br />

<asp:Button

ID=”Button_Submit”

runat=”server”

Text=”Submit”

OnClick=”Button_Submit_Click”

Font-Bold=”true”

Font-Size=”Large”

ForeColor=”DodgerBlue”

Font-Names=”Monaco”

Height=”45″

Width=”350″

/>

<br /><br />

</div>

</form>

</body>

</html>



ValidationSummary kullanımı

TextBox OnTextChanged kullanımı

TextBox OnTextChanged kullanımı, textbox kontrolüne üye bir olaydır. Kullanıcı için yazı girişini  sağlayan .net çerçevesinde bir giriş kontrolüdür. Bu örnek bize asp.net textbox OnTextChanged olayı nasıl çalıştığını anlatmaktadır. Metin kutusu TextChanged olayı, metin kutusu kontrolünde metin değiştirildiğinde çalışan bir trigger yani tetikleyici vasıtasıyla işleme konur. İşleme alınan olayda, var olan metin hafızada tutulur. Eğer textbox içerisindeki metin, hafızadaki metinden farklı ise OnTextChanged olayı tetiklenmiş olur. TextChanged olayı asenkron olduğundan, etkinlik iptal edilemez. TextBox Text özellik değeri değiştiğinde TextChanged olayının gerçekleştiğini söyleyebiliriz.


Bu örnekte web formunda iki metin kutusu kontrolü oluşturuyoruz. İlk textbox denetiminin AutoPostBack özellik değeri true olarak ayarlandı. ve OnTextChanged özellik değeri atarız. Bu özelliği kullanarak bir TextChanged olayı oluşturuyoruz. textbox içindeki metini değiştirdiğinizde, TextChanged olayını ve başka bir metin kutusu denetimini görüntülemek için ilk metin kutusu geçerli içeriğini tetikler.


 


<%@ Page Language=”C#” %>


<!DOCTYPE html>


<script runat=”server”>

protected void TextBox1_TextChanged(object sender, System.EventArgs e)


TextBox2.Text = TextBox1.Text;


</script>


<html xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml”>

<head id=”Head1″ runat=”server”>

<title>TextBox OnTextChanged kullanımı</title>

</head>

<body>

<form id=”form1″ runat=”server”>

<div>

<h2 style=”color:Red”>TextBox Örneği: OnTextChanged</h2>

<asp:Label

ID=”Label1″

runat=”server”

Text=”E-Posta”

>

</asp:Label>

<asp:TextBox

ID=”TextBox1″

runat=”server”

AutoPostBack=”true”

OnTextChanged=”TextBox1_TextChanged”

>

</asp:TextBox>

<br /><br />

<asp:Label

ID=”Label2″

runat=”server”

Text=”E-posta Tekrar”

>

</asp:Label>

<asp:TextBox

ID=”TextBox2″

runat=”server”

BackColor=”LightGoldenrodYellow”

ForeColor=”Crimson”

>

</asp:TextBox>

</div>

</form>

</body>

</html>



TextBox OnTextChanged kullanımı

Checkbox kullanımı asp.net c#

Checkbox kullanımı asp.net için bir web sunucusu kontrolüdür. CheckBox  bir web sitesi ziyaretçisinin doğru veya yanlış bir durumu seçmesine (kontrol etmesine) izin verir. Özellikleri Radiobutton kullanımına benzemektedir. Böylece CheckBox denetimi, kullanıcının doğru veya yanlış durum arasında geçiş yapmasına izin veren web formları sayfasında bir CheckBox oluşturur. CheckBox Text özelliği bunun için bir başlık oluşturur. CheckBox TextAlign özelliğini kullanarak sola veya sağa hizalayabiliriz.


Checkbox özellikleri


CheckBox denetiminde ForeColor, BorderColor, BackColor, BorderStyle, BorderWidth, CssClass, EnableTheming, Font, Height, SkinID, ToolTip, Width gibi görünüm ve stilleri değiştirmemize yardımcı olan birçok özellikleri bulunur. Her birine farklı değerler atayabilirsiniz.


Checkbox events


 


CheckBox’un işaretli olup olmadığını belirlemek istiyorsak seçili olup olmadığını, CheckBox Checked değeri kontrol edilmelidir.. CheckBox AutoPostBack özellik değeri true, olduğunda seçili olan checkbox ile sayfa yenilenir. CheckBox CheckedChanged olayı checkbox seçildiğinde tetiklenen olayımızdır. Bu olay içerisine seçildiğinde veya geri seçildiğinde işlenmesini istediğimiz olayı belirtmeliyiz. .NET geliştiricileri, CheckedChanged olayı için bir olay işleyicisi yazabilir. CheckedChanged olayını kullanarak, CheckBox’ın mevcut durumunu bilebilir ve sayfa sunucuya gönderildiğinde herhangi bir görevi gerçekleştirebiliriz.


Aşağıdaki örnekte, CheckBox denetiminin asp.net’de nasıl kullanılacağı gösterilmektedir. Burada bir Etiket ve iki CheckBox kontrolü ile bir web formu oluşturuyoruz. Birisi ilk CheckBox’u işaretlediğinde, etiket ilk CheckBox’ı kontrol ettiğine dair bir mesaj gösterir. Kullanıcı ikinci CheckBox’u işaretlediğinde ikinci CheckBox programatik olarak kontrol edilir.


Checkbox örnek kullanımı


<%@ Page Language=”C#” %>


<!DOCTYPE html>


<script runat=”server”>

protected void CheckBox1_CheckChanged(object sender, System.EventArgs e)


if (CheckBox1.Checked == true)

Label1.Text = “Checkbox1 işaretlendi”;

Label1.ForeColor = System.Drawing.Color.Green;


else

Label1.Text = “Checkbox1 işaretli değil.”;

Label1.ForeColor = System.Drawing.Color.Crimson;



</script>


<html xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml”>

<head runat=”server”>

<title>How to use CheckBox control in asp.net</title>

</head>


<body style=”padding:25px”>

<form id=”form1″ runat=”server”>

<div>

<h2 style=”color:MidnightBlue; font-style:italic;”>

How to use CheckBox control

</h2>

<hr width=”450″ align=”left” color=”Gainsboro” />

<asp:Label

ID=”Label1″

runat=”server”

Font-Bold=”true”

Font-Names=”Comic Sans MS”

ForeColor=”Crimson”

Font-Italic=”true”

Font-Size=”X-Large”

Width=”350″

/>

<br /><br />

<asp:CheckBox

ID=”CheckBox1″

runat=”server”

Text=”Are you an asp.net user group member?”

OnCheckedChanged=”CheckBox1_CheckChanged”

AutoPostBack=”true”

Font-Names=”Serif”

Font-Size=”X-Large”

/>

</div>

</form>

</body>

</html>



Checkbox kullanımı asp.net c#

28 Nisan 2018 Cumartesi

HyperLink kullanımı hyperlink nedir

HyperLink kullanımı hyperlink nedir,  web sitelerinde sayfa değişimleri ve adres değiştirmek için,asp.net web sunucusu kontrolüdür. Sayfada bir HyperLink sunucu denetimi ekleyerek bir web form sayfasındaki diğer bir sayfaya geçişini sağlayabilirsiniz. Hiperlink yazı yada resim olarak kullanılabilir. Hyperlink  kullanıcıların var olan sayfadan başka bir sayfaya veya başka bir konuma gitmelerine olanak tanıyan bir bağlantı köprü oluşturur.


HyperLink kullanımı


NavigateUrl özellik değeri bir sonraki hedef gidilmesi gereken adresi belirtir. Bir metin olarak köprü denetimi görüntülemek için metin özelliği değerini ayarlamak ve bir görüntü olarak görüntülemek için ImageUrl özellik değerini ayarlanmalıdır. ImageUrl ve Text özelliklerini aynı anda kullanırsak, ImageUrl öncelikli olarak etkin olacaktır.


Köprü sunucu denetimi başka bir önemli özellik Target özelliği. .net geliştiricileri, bağlantılı sayfayı bu Hedef özellik ayarlarına göre görüntülemek için çerçeve veya pencereyi belirtebilir. Bu isterseniz var olan sayfa üzerinden gönderebileceğiniz gibi, yeni pencerede hedef sayfaya gönderebileceğiniz özelliğimizdir. Hedef özelliği _blank, _parent, _self ve _top olan dört olası değere sahiptir. _blank değeri hedef sayfayı çerçevesiz yeni bir pencerede görüntüler. _parent bağlantılı sayfayı anında frameset ebeveyni içinde gösterir. _self çerçeveyi çerçeveli olarak tam pencerede odakla ve _top göster bağlantılı sayfayı göstermesini sağlar..


Uygulama ana dizinini, kökünü belirtmek için tilde (~) joker karakterini kullanılmalıdır. Köprü GezginiUrl özellik değerini ayarlamak çok yararlıdır. Bu nedenle, uygulama göreli URL’sine bir dizin adı sabit koymaya gerek yoktur.


Köprü denetiminin özelliklerini, NavigateUrl, Text ve ImageUrl gibi çalışma zamanında programatik olarak ayarlayabiliriz. Köprü sunucusu denetiminin ana avantajı, bağlantı özelliklerini sunucu kodunda ayarlayabilmemizdir. Örneğin, bir bağlantının metin ve hedef URL’sini dinamik olarak değiştirebiliriz. Hedef URL’yi belirtmek için veri köprü denetimini bağlayabiliriz. Veri bağlı köprü kontrolleri oluşturmak için bunları Tekrarlayıcı, DataList, DetailsView, GridView veya Formview kontrolü alt öğeleri olarak ekleyebiliriz. Birisi bağlantıyı tıkladığında köprü, sunucu kodunda bir tıklama etkinliği değiştirmez.


HyperLink kullanımı için aşağıdaki c # örnek kaynak kodu, asp.net’de köprü web sunucusu denetimini nasıl kullanabileceğimizi gösterir. Ayrıca, hyperlink denetiminin bildirimsel sözdizimini de belirtir.


 


Hyberlink Örnek Kullanım


 


<%@ Page Language="C#" %>

<!DOCTYPE html>

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head id="Head1" runat="server">
<title>HyperLink kullanımı hyperlink nedir</title>
</head>
<body>
<form id="form1" runat="server">
<div>
<h2 style="color:Red">HyperLink örnek</h2>
<asp:HyperLink
ID="HyperLink1"
runat="server"
Text="Google"
NavigateUrl="http://google.com"
>

</asp:HyperLink>
<br />
<asp:HyperLink
ID="HyperLink2"
runat="server"
>

</asp:HyperLink>
</div>
</form>
</body>
</html>


 Yukarıd

Yukarıdaki örnekte kullanmış olduğumuz hyberlink1 denetimi google üzerine linkleme yapılmıştır. İsterseniz web siteleriniz, uygulamalarınız içerisindeki sayfalara köprüleme yapabilirsiniz.



HyperLink kullanımı hyperlink nedir

Ayak mantarı nasıl geçer

Ayak mantarı nasıl geçer sorusunun cevabı tıbbi destek almak olarak belirterek başlayabiliriz. Ayak mantarı tedavi edilmediği takdirde ayağımızın diğer bölgelerine de yayılan ciddi bir sağlık problemidir. Ayağınızdaki derinin çatlayıp derin ve ağrılı yarıklar oluşmasına neden olabilir. Bu rahatsızlığını ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. Kendi kendine geçmeyen bir hastalıktır.


Ayak mantarından kurtulmak için yapmamız gereken öncelikle ayakkabılarımızı değiştirmektir. Ayakkabımız çoğu zaman ayak mantarını oluşmasına büyük büyük katkı sağlar. Bazı ayakkabılar hava almayacak şekilde yapılmıştır. Bu nedenle hava almayan ayakkabı içine hava teneffüs etmez ayağın serin tutulmasına engel olur. Ayağımız terlediği için bakteri durumundan dolayı mantarın çoğalması için uygun ortam sağlanmış olur. Bu sebeple içi hava alan ayakkabılar ve terletmeyen türde ayakkabılar tercih edilmelidir.


Ayakkabıların içinde kuru tutmanın en zor olduğu yerler ayak parmakların arasıdır. Hangi türde ayakkabı giyerseniz giyin bu parmak aralıklarını kuru tutmak gerekmektedir. Ayakkabı alırken ayakkabı öncelikle kendinize ayak mantarı nasıl geçer sorusuna cevap olarak hangi ayakkabıyı seçmeniz ile ilgili seçim yapmanız gerekir.Bu ayakkabının şeklinden çok hava alması gerektiği ile ilgilidir.Bu yüzden ayak mantarı en çok ayak parmakları aralarında görülür ayak parmaklarımızı kurutmanın bir yolu da çorap giymeden ayak parmak arasına kuru ve temiz ped parçaları ya da kuru bez parçaları yerleştirmektir. Ancak gün içerisinde bu bez parçalarını düzenli olarak değiştirilmelidir. Vücudumuzun bağışıklık sistemin yüklenilmemesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ayak mantarları vücudumuzun bağışıklık sisteminde zayıflığa yol açar.


Sağlıklı beslenerek günlük vitamini ihtiyacını karşılayarak bağışıklık sistemi deniz ile güçlendirebiliriz ve ayak mantarına karşı koymamız kolaylaşır. Ayaklar vücutta kan dolaşımının en zor ulaştı yerlerdendir kan dolaşımının azlığı ayak mantarlarının oluşmasında etkenler den biridir.Kendinize düzenli olarak şu soruyu sorun Ayak mantarı nasıl geçer nasıl bu hastalıkdan kurtulabilirim.Bu soruyu sordukça yapmanız gerekenler aklınıza gelecektir.


Ayak mantarı nasıl geçer , fazla spor yaparak eğer ayak mantarınız hızla çoğalıyor ve kontrol edilemez bir durum bir hal alıyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız. En uygun reçeteli ilaçlarla bu durumdan kurtulabilirsiniz.


Ayak mantarı fotoğrafları


ayak mantarı nasıl geçer 2


Ayak Mantarı Tedavisi – Ayak mantarı nasıl geçer


Sirke ile ayakları yıkamayı deneyin asidik bir yapıda olduğundan ayaklarımızdaki mantar formlarından kurtulmanıza yardımcı olur.Günlük olarak eve döndüğümüzde devamlı yıkamak ve doktor tedavisi ile ilaçla tedaviyle destek vermek gerekir.Bu süreçde yeni hava alan bir ayakkabı olarak ayaklarımızı terletmemekden geçiyor.Terleyen ayaklar enfeksiyonu arttır.


ayak mantarı nasıl geçer


Ayak mantarını bulaşma yollarından biride bir başkasına ait ayakkabı veya terlikler kullanmaktır. Mantara sahip birinin kullandığı çorap havlu ve benzeri ürünleri kullanmak da ayak mantarından yakalanmaya sebep olabilir. Hatta ayak mantarına sahip birinin kullandığı eşyaları kullanmamak gerekiyor.


Kullanım durumunda da ayak mantarının bulaşmasına sebep olabilir. Kendinize ait olan eşyaları iyi kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Bu da kullandığınız eşyaları düzenli olarak temiz olarak kullanıp, yıkayıp kurulamak gibi işlemlerden geçer. Ayakkabılarınızı çamaşır makinasında yıkıyorsanız, yıkadıktan sonra durulama suyu ile durulamanız gerekmektedir. Ayakkabı içerisinde biraz deterjan kalırsa buda mantar oluşumuna katkı sağlayacaktır. Ayak mantarı tedavisinde antifungal kremler etkilidir. Yanma hissi ve kaşıntı şikayetlerinde rahatlatır bitkisel içerikli kremler ve kapsüller de ayak mantarın tedavisinde kullanılır.


Ayak Mantarı Belirtileri


ayak mantarı nasıl geçer 4


Ayak mantarı belirtileri hastalığının belirtilerinden bazı da kaşıntı ve kötü koku dur arada bir ayak parmaklarının aralarında kullanmaları ve döküntüler de görülebilir. Bu da bulaşıcı özelliğini çok fazla olmasından kaynaklanır. Çok fazla çıplak ayakla bulaşabilecek yerlerde dikkat edilmesi gerekiyor.Otel ve günlük kiralık evler gibi yerlerde mutlaka kendinize ait terlik yada tek kullanımlık kullan at terliklerinden kullanılmalıdır. Hamam gibi havuz gibi umuma açık yerlerde riski daha fazla olabiliyor. Bu tür durumlarda kendinize ait bir terlik kullanmak gerekmektedir.


ayak mantarı nasıl geçer 3


Ayak mantarı nasıl geçer çözümü:


Gün içerisinde suyla veya bitkisel sabunlarla ayaklarımızın yıkamalıyız. Ayak mantarı olan kişilerde ayaklarımızın sarımsakla ovalamamız iyi gelmektedir. Yarım litre elma sirkesi mi 1 litre sıcak suyun içerisine ekleyerek ayaklarımızı bu suyun içerisinde 45 dakikaya kadar bekletmek tedavi sürecinde çok faydalı olacaktır. Haftada iki kere uygulanabilir ve kısa sürede kesin bir sonuç sağlanabilir. Ayakları gün içinde mümkün oldukça kuru tutmaya çalışın ve dinlenmesini sağlayın.


Mümkün olduğu kadar terletmemeye ve hava aldırmaya dikkat etmeliyiz. Örneğin eğer ayaklar nemlenir ve sürekli ıslak kalırsa mantar ve aksiyonu artar her tüm bölgeye dağılabilir. Nemli kalmasını önlemek için ince olan çorapları tercih edebilirsiniz. Mutlaka hava alan ayakkabılar tercih edilmelidir. Akşamları eve gelindiğinde mutlaka ayaklarımızı ılık su da yıkamalı ve bitkisel sabunlarla temizlenmelidir. Bitkisel sabun yerine doktorlar en çok Hacı şakir sabununu tavsiye etmektedir. Aynı çorabı devamlı giymemek gerekir. Daha çok genç erkeklerde görülen ayak mantarı enfeksiyonu nemli karanlık ve sıcak ortamları seven mantar mutluluğunu ayak derisinde yürüyerek çoğalması ve enfeksiyon oluşturması ile meydana gelir. Ayak ve kaşıntı kızarıklık yanma kabuklanma ve koku gibi belirtileri gösterir.


ayak mantarı nasıl geçer 5


Erken tedavi edilmezse gövde derisi ve tırnakları buluşabilir sık sık mantar enfeksiyonu geçiriyorsanız gereken önlemler alınmazsa tekrarlama durumu yüksektir. Ayak mantarını bir çok nedeni vardır ayağınız çok terliyor uzun süreli ayakkabılar kullanıyorsanız ıslak zeminde çıplak ayakla çok basılan yerlerde spor merkezlerinde yüzünüz havuzun etrafında banyo sonrası ayaklarınız ve parmak aralarınında görünür. Bayanlarda ve erkeklerde pedicure yaptırılan yerlerde ortak alanlarda yaptırıyorsanız, ayak mantar hastalığına davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Mantar enfeksiyonu mutlaka ilaç tedavisi gerektiren bir durumdur.


Doğru ilaç kullanımına ne kadar erken başlanırsa tedavinin başarısı da o denli yüksek olur hastalık çok fazla yayılmadan ilerlemeden tedavi edilmelidir. İlaç tedavilerinin de başarı oranını yakalamak için ilaçların zamanında doğru ve düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. İlaçların hep aynı saatte alınması ve uygulanması önemlidir. Kullandığımız ilaçların içinde krem merhem ne ya sprey türünde ilaçlar varsa bu ilaçların kullanımı cilt bölgesi tarafından iyice emildiğinden emin olmak gerekiyor. Mantar enfeksiyonu olan bölgenin nemden arındırılması iyice kurulanması ve pudra kullanılması etkili olabilir.


ayak-mantari-tedavisi


Ayakkabı terlik havlu iç çamaşırı tırnak makası gibi kişiye özel eşyaların temizliği mümkün olduğunca çok önemlidir. Asla ortak bir paylaşım olmamalıdır. Mantar hastalığının tedavisinde hastanın ailesinin yahut arkadaşlarının temizliği oldukça önemlidir. Son zamanlarda ağız yoluyla alınan ilaçlarda da fayda görülmektedir. Ciddi gelişmeler yaşanmıştır. Mantar nemli ortamlarda çok olan bir canlı türüdür ayaklarınız eve ayakkabılarınıza günlük titizlendirilip havalandırılmalıdır. Genelde ayak mantarına yakalanmamış kişilerinde uygulaması gereken bu konu mantar enfeksiyonuna yakalanan kişiler de her gün hijyen olarak günlük ayaklarını yıkama dikkatlice kullanma ve çoraplarının değiştirilmesi gereklidir.



Ayak mantarı nasıl geçer

Skolyoz

Tıp literatürü içerisinde skolyoz olarak ifade edilmesine rağmen, halk arasında omurga eğriliği şeklinde yer edinmiş olan hastalık, birçok farklı faktörün etkisi ile omurların normal pozisyonlarından farklı bir hal alarak sağa ya da sola doğru eğilmesi olarak tanımlanabilir.


Çoğunlukla erken yaşlarda gelişmeye başlayan ve teşhis konulmaması sebebiyle gerekli önlemlerin alınmadığı skolyoz hastalığı, ilerleyen dönemlerde hastanın yaşantısı üzerinde tehlikeli olumsuzlukların ortaya çıkmasını tetikleyici etki yapabilir.


Küresel ölçekte bakıldığında % 4 ile % 6 gibi değişken ve yüksek sayılabilecek görülme oranına sahip olan skolyoz, omurga rahatsızlıkları içerisinde önemli bir yer tutan ve vakıaların % 75’ inde hastalığı doğuran nedenlerin tam olarak tespit edilmediği bir hastalıktır. Omurga, genel yapısı gereği boyun, bel ve sırt hizasında düzgün bir yol izlemeli, omurlar ise herhangi bir yöne eğilim göstermemelidir. Fakat, skolyoz hastalarında durum bunun tam aksine olmakla birlikte, omurların kendi merkezleri çevresinde de eğrilik gösterme durumu vardır ve bu durum tıp literatüründe üç boyutlu bir şekil bozukluğu olarak adlandırılır.



İlk paragrafta da ifade olunduğu gibi, genellikle ergenlik dönemi olarak ifade edilen gelişim çağında ortaya çıkan hastalık, bireyin gelişim hızına bağlı olarak farklı derecelerde etki gösterebilir. Dolayısıyla, hastalığın bu dönemde teşhis edilerek müdahale edilmesi daha makul bir durum iken, çoğunlukla teşhis, başka hastalıklar incelendiği esnada yani rassal durumlar sonucunda koyulur.


Son olarak; hastalığın ergenlik yıllarında gelişim göstermeye başladığını göz önünde bulundurarak, bu dönemlerde gerek eğitim kurumlarında alınacak önlemlerin, gerekse de ebeveynlerin düzenli aralıklarla yaptıracağı hekim kontrollerinin erken teşhisteki önemini vurgulamak gerekir.


Skolyoz Belirtileri


Skolyoz belirtileri noktasında ilk olarak ifade edilmesi gereken; gelişim evrelerinde hastalığın herhangi bir semptom ile kendini belli etmediği ve bu durumla ilintili olarak, hastalığın teşhisinin büyük ölçülerde geciktiğidir.


Hastalığın en önemli semptomu; sağ ve sol omuz arasındaki gözle görülür dengesizliktir ve omuzların aralarında yükselti olarak ciddi açıklıklar bulunması, skolyoz teşhisinde kritik bir rol oynar.



 


“Buna ek olarak; bel, göğüs ve kalça üstü bölgede fark edilebilecek ölçüde şekilsel bozukluklar ve sırt ya da bel ağrıları da hastalığın semptomları arasına dahil edilebilir. Görüldüğü üzere hastalığın semptomları oldukça dar bir alana sıkışmakla birlikte, dikkatli bir gözlemci tarafından fark edilebilir düzeydedir. Elbette, yıllık periyotlar ile yapılacak olan incelemeler, daha önce de belirtildiği gibi teşhisi kolaylaştırıcı bir etki meydana getirir.”


 


Skolyoz Nedenleri


Skolyoz nedenleri kliniksel vakıalar üzerinde yapılan incelemelerin % 75’ inde tespit edilememekle birlikte, genel hasta profiline uyan hastalık nedenlerin şu şekilde ifade etmek mümkündür;


  • Doğuştan gelen yapısal bozukluklar.

  • Omurların darbeye bağlı olarak zedelenmesi.

  • Omurga ve bel bölgesinde gerektiğinden fazla ağrılık yüklenmesi.

  • Oturuş, yürüyüş ya da yatış esnasındaki şekilsel bozukluklar.

  • Kas-iskelet sisteminin yapısını olumsuz etkileyen hastalıklar.

  • Bacak boylarının eşit ölçüde olmaması sebebiyle ortaya çıkan eğrilik durumu.

Bakıldığında, sırt, bel ve boyun üçlüsünün normal yapısı üzerinde olumsuz tesire sebep olan faktörlerin her birini hastalığın nedenleri ve risk faktörü kapsamına dahil etmek mümkündür. Öyle ki, kas-iskelet sistemi hastalıkları, skolyoz nedenleri içerisinde incelenir. Son olarak; hastalığın oluşumunda etki sahibi faktörlerin neredeyse tümü çevresel etkenler başlığı altında değerlendirmeye alınır ifadesine yer vererek, skolyoz tedavisi için gerekli detaylandırmaları yapmak gerekir.


Skolyoz Tedavisi


Skolyoz tedavisi kapsamında ilk olarak belirtilmesi gereken nokta; hastaya uygulanacak olan tedavi tekniğinin, hastanın genel sağlık durumuna, omurların eğrilik derecesine, hastanın yaşına ve hastalığın ortaya çıkış nedenine göre değişkenlik gösterdiğidir.


Skolyoz tedavisinde genellikle;


  • Kontrol altında tutma.

  • Korse kullanımı.

  • Cerrahi müdahale.

olmak üzere üç temel seçenek bulunur.



Hastalık, vücut sistemleri üzerinde olumsuz bir etki yapmıyor ise gelişimi gözlenerek uygun zamanda müdahale seçeneği izlenir. Bu aşamada, röntgen cihazları ve dönem dönem yapılan muayenelerin etkisi oldukça büyüktür. Dolayısıyla, hastalık tedavi seçeneğinden ziyade gözlem ile kontrol altına alınmak isteniyor ise hastanın düzenli aralıklarla yapılması gereken muayene ve görüntüleme işlemlerini aksatmaması gerekir.


Omurlardaki eğrilik 20 derece ve daha üzeri boyutlara ulaştığı takdirde, hastanın yaşına bakılmaksızın korse kullanımı önerilir. Burada 5 yaşından küçük hastalara ayrı bir parantez açmak gerekir. Yapıları gereği korse kullanmaya uygun olmayan bu hastalar için geliştirilen yöntem; gövde bölgesine yerleştirilen destekliklerdir.


Eğer, eğrilik 40 derece ve daha fazla ise küçük yaştaki hastalarda korse tedavisi tercih olarak kullanılabilirken, yetişkinler için böyle bir durum söz konusu değildir. Küçük yaştaki hastalarda amaç; skolyozun etki derecesini genişletmenin önüne geçmek olduğundan korse kullanımında herhangi bir sakınca yoktur.


60 dereceye varan yahut bunun üzerine çıkan eğriliklerde ise, cerrahi müdahale tek tedavi seçeneği olmakla birlikte, yanal tedavi adı verilen metotlar da devreye sokulur. Yanal tedavi kapsamında; ameliyat sonrasında uzman hekimin önerdiği egzersizlerin yapılması, önemli bir süre omurgaları zorlayacak faaliyetlerden uzak durulması ve doku yenilenmesini yani iyileşmeyi hızlandırıcı özelliği olan besinlerin tüketimine özen gösterilmesi gelir.



Cerrahi müdahalenin esası; omurlardaki eğriliği ortadan kaldırarak, hastanın günlük yaşam içerisinde kısıtlanan fiziksel özelliklerini tekrar kazanmasıdır. Müdahale esnasında ya da sonrasında gelişebilecek komplikasyonların önüne geçilmesi adına, tedavi öncesinde detaylı bir planlama yapılmalı ve izlenecek yol tam anlamıyla belirlenmelidir.


Tüm bunlara ek olarak belirtilmesi gereken; skolyoz tedavisi, doğru planlama ve uygulama ile % 90 gibi oldukça yüksek bir başarı yüzdesine sahiptir.


Skolyoz Egzersizleri


Hastalığın tedavisi kapsamında da belirtildiği gibi skolyoz egzersizleri, hastanın günlük yaşantısına dönmesini kolaylaştıracak etkiye sahiptir ve bu nedenle üzerinde hayli durulması gereken faaliyetler bütünü olarak tarif edilebilir.


Omurilikteki eğriliklerin ortadan kaldırılmasında kullanılan egzersizlerin yaptığı etkilerden bahsetmek gerekirse;


  • Sırt bölgesindeki kasları güçlendirmek.

  • Omurganın dengelenmesini sağlamak.

  • Kas-iskelet sisteminin pasivize olmasının önüne geçmek.

şeklinde bir sıralama yapmak mümkündür.



Bunun yanında, hastalığın tedavisi aşamasında kullanılabilecek etkili egzersizler detaylandırılırsa;


  • Göbek bölgesinin altı yastıkla destekledikten sonra, boyun ve sırt bölgesinin kollar geri bağlanarak esnetilmesi, skolyoz egzersizleri içerisinde önemli bir yer tutar.

  • Sağ kolu havaya kaldırarak sola, sol kolu havaya kaldırarak sağa yapılan esneme hareketleri de, dikkatli bir şekilde yerine getirildiği takdirde hastalığın tedavisi içerisinde kritik role sahiptir. Bu egzersiz esnasında dikkat edilmesi gereken; kasların, yıpratılacak ölçüde yıpranmamasıdır. Aksi takdirde, tedavinin başarıya ulaşması sekteye uğrayacaktır.

“Genel olarak bakıldığında; yapılacak fiziksel egzersizlerin dozajı yeterli ölçüde ayarlandığı takdirde, hastanın şikayetlerinin rahatlatılmasında faydalı olacağı ifade edilmelidir.”


Skolyoz Dereceleri


Skolyoz dereceleri temel sınıflandırma açısından bakıldığında üçe ayrılır. Genel sınıflandırmaya tabi tutulan bu üç sınıf;


  • 10 derece ve aşağısındaki eğrilikler: Belirtilen eğrilik derecelerinde hastalık etkisini hemen hemen hiç göstermemesi sebebiyle, erken tanı konması oldukça zordur. Fakat, eğer skolyoz teşhisi konulduğu esnada yapılan testler neticesinde eğriliğin 10 derece ve daha az olduğu tespit edilirse, hastalığın ilerleyip ilerlemediğinin kontrol altına alınması adına belirli periyotlarla muayeneler yapılır.

  • 20-40 derece arasındaki eğrilikler: Hastalık belirtilen eğrilik düzeylerine eriştiğinde semptomlarını kısım kısım göstermeye başlar.

  • 40 derece ve üzeri eğrilikler: Vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gereken eğrilik dereceleridir ve önlem alma noktasında geç kalındığı takdirde hastanın yaşantısını önemli ölçülerde zorlaştırır.

 



Skolyoz

27 Nisan 2018 Cuma

Asp.net radiobutton kullanımı

Asp.net radiobutton kullanımı diğer RadioButton ile bir grup radyo button yapmanızı sağlar. Birden fazla radyo düğmesi için aynı GroupName özelliğini kullanılmaktadır. Aynı isimde tüm radyo buttonları tek bir grup olarak işlev görür. Bir grup içinde bir seferde sadece bir RadioButton seçebilirsiniz. RadioButton grubu RadioButtonList gibi çalışır. RadioButton kontrolü ile RadioButtonList öğelerinden daha fazla kişiseleştirilebilecek özelliklere sahiptir.


Asp.net radiobutton özellikleri


Arka renk, kenarlık rengi, kenarlık stili, yazı tipi adları, yazı tipi kalın, yazı tipi italik, ön renkler (metin rengi) ve daha birçok özellik, RadioButton’u tasarlamanıza yardımcı olur. Ayrıca CSS sınıfı, tema ve cildi destekler. Doğrulama bile RadioButton kontrolü ile çalışır. RadioButton, AutoPostBack özelliği ve CheckChanged olayına sahiptir. Bu özelliği kullanarak bir gruptan hangi RadioButton’un seçileceğini belirleyebilirsiniz.


Bu örnek, iki RadioButton ile bir RadioButton grubu kullanır. Burada AutoPostBack özellik değerini doğru olarak atar ve CheckChanged ile asp.net radio button checked olayını ayarlayabiliriz. Bu gruptan bir RadioButton seçtiğinizde, web tarayıcısı hangi RadioButton’un seçildiğini (kontrol edildiğini) gösterir. Asp.net radiobutton kullanımı için radio button list selected value ile değeri alınarak seçilen radio buttonun tespiti sağlanır.


Asp.net radiobutton örnek


 


<%@ Page Language=”C#” %>


<!DOCTYPE html>


<script runat=”server”>

protected void RadioButton_CheckedChanged(object sender,System.EventArgs e)

if (RadioButton1.Checked == true)


Label1.Text = “Your selected item is : ” +

RadioButton1.Text;


else

Label1.Text = “Your selected item is : ” +

RadioButton2.Text;



</script>


<html xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml”>

<head runat=”server”>

<title>How to use RadioButton control in asp.net</title>

</head>

<body style=”padding:25px”>

<form id=”form1″ runat=”server”>

<div>

<h2 style=”color:MidnightBlue; font-style:italic;”>

How to use RadioButton control

</h2>

<hr width=”450″ align=”left” color=”Gainsboro” />

<asp:Label

ID=”Label1″

runat=”server”

Font-Bold=”true”

Font-Names=”Comic Sans MS”

ForeColor=”Crimson”

Font-Italic=”true”

Font-Size=”X-Large”

/>

<br /><br />

<asp:Label

ID=”Label2″

runat=”server”

Text=”Choose an item…”

Font-Bold=”true”

Font-Names=”Book Antiqua”

Font-Size=”Larger”

Font-Underline=”true”

/>

<br />

<asp:RadioButton

ID=”RadioButton1″

runat=”server”

Text=”ASP.NET”

GroupName=”Software”

AutoPostBack=”true”

OnCheckedChanged=”RadioButton_CheckedChanged”

Font-Bold=”true”

Font-Names=”Courier New”

Font-Size=”XX-Large”

ForeColor=”Navy”

/>

<asp:RadioButton

ID=”RadioButton2″

runat=”server”

Text=”ColdFusion”

GroupName=”Software”

AutoPostBack=”true”

OnCheckedChanged=”RadioButton_CheckedChanged”

Font-Bold=”true”

Font-Names=”Courier New”

Font-Size=”XX-Large”

ForeColor=”Navy”

/>

</div>

</form>

</body>

</html>


Ayrıca radio düğmesi olarak yada radio button grup kullanımı mümkün kılar. Yeni eklenen devexpress ve telerik gibi komponentlerde farklı özelliklere sahip sürükle bırak ve daha fazla fonksiyon ile radio button versiyonları üretilmiştir.


 


 



Asp.net radiobutton kullanımı

Asp.net table kullanımı

Asp.net table kullanımı web sunucusu kontrolü, bir web sayfasında bir tablo görüntelemek için kullanılır. Asp.net table kullanımı .NET web sunucusu içerisinde asp net tablo oluşturma için dizayn edilmiştir. Böylece kodlar ekleyerek , asp.net tablo tasarımı yapabilir, tablo satırları ve tablo sütunları ekleyebilir asp net tablo renklendirme işlemlerimizi yapabiliriz. Bu işlemlerin hepsi sunucu tarafı denetim ile gerçekleşmektedir.


Asp net table yapımı


Asp net table yapımı


TableRow ve TableCell web sunucusu denetimleri, Tablo için içeriği görüntülememize izin verir. Tablo sunucusu denetimi tablo verilerini görüntüler ve Tablo sunucusu denetimini, yöntemleri ve özellikleri yerleşik olarak kullanarak biçimlendirebiliriz.


HTML tablosu ve asp.net Table server kontrolü arasındaki farklılıklar bulunur. Asp.net Table server ile nesne modeli kullanarak Tablo sunucu kontrolünü değiştirmeye olanak sağlar. Genellikle, çalışma zamanında programatik olarak satırları ve hücreleri (sütunları) eklemeyi düşündüğümüzde Tablo sunucu kontrolünü kullanmalıyız. Tablo sunucu denetimi, TableRows denetimleri için bir üst öğe (kapsayıcı) olarak davranır.


Tablo denetiminin satır özelliği, TableRow nesnelerinin üyeliğinde çalışır. Her bir TableRow denetimi, Cells adlı bir koleksiyona sahiptir. Hücreler koleksiyonu TableCell nesnelerini içerir. Aslında tablo sunucusu denetimi, TableCell denetimleri içeriğini görüntüler. TableCell denetiminin Text özellik değeri herhangi bir HTML metnini saklar. Ayrıca, tablo hücresinin içinde kontroller ekleyebilir ve görüntüleyebilirsiniz.


Tablolar BackColor, ForeColor, BorderColor, BorderWidth, BorderStyle, Yükseklik, BackImageUrl, Caption, CellPadding, CellSpacing, CssClass, GridLines, Yazı, HorizontalAlign, Stil ve bunun gibi farklı stil ve format uygulamaya yarayan özellikleri barındırır.. TableRow ve TableCell kontrolü özellikleri ile hücrenin veya sıranın görünümünü ve vurgulamalarını değiştirebiliriz. Tablo sunucusu denetimi bir veritabanından verileri görüntüleyebilir. Ancak tablo denetimi, veritabanı verilerini doğrudan görüntülemek için kullanabileceğimiz herhangi bir özellik sunmuyor.


 


<%@ Page Language=”C#” %>


<!DOCTYPE html>


<script runat=”server”>


</script>


<html xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml”>

<head runat=”server”>

<title>How to use Table in asp.net</title>

</head>

<body style=”padding:25px”>

<form id=”form1″ runat=”server”>

<div>

<h2 style=”color:MidnightBlue; font-style:italic;”>

How to use Table in asp.net

</h2>

<hr width=”450″ align=”left” color=”Gainsboro” />

<asp:Table ID=”Table1″

runat=”server”

Font-Size=”X-Large”

Width=”550″

Font-Names=”Palatino”

BackColor=”Orange”

BorderColor=”DarkRed”

BorderWidth=”2″

ForeColor=”Snow”

CellPadding=”5″

CellSpacing=”5″

>

<asp:TableHeaderRow

runat=”server”

ForeColor=”Snow”

BackColor=”OliveDrab”

Font-Bold=”true”

>

<asp:TableHeaderCell>Numara</asp:TableHeaderCell>

<asp:TableHeaderCell>Yazılım Dili</asp:TableHeaderCell>

<asp:TableHeaderCell>Renk Kodu</asp:TableHeaderCell>

</asp:TableHeaderRow>

<asp:TableRow

ID=”TableRow1″

runat=”server”

BackColor=”OrangeRed”

>

<asp:TableCell>1casp:TableCell>

<asp:TableCell>C#</asp:TableCell>

<asp:TableCell>#F0FFFF</asp:TableCell>

</asp:TableRow>

<asp:TableRow

ID=”TableRow2″

runat=”server”

BackColor=”DarkOrange”

>

<asp:TableCell>2</asp:TableCell>

<asp:TableCell>VB</asp:TableCell>

<asp:TableCell>#F5F5DC</asp:TableCell>

</asp:TableRow>

<asp:TableRow

ID=”TableRow3″

runat=”server”

BackColor=”OrangeRed”

>

<asp:TableCell>3</asp:TableCell>

<asp:TableCell>PHP</asp:TableCell>

<asp:TableCell>#FFE4C4</asp:TableCell>

</asp:TableRow>

<asp:TableRow

ID=”TableRow4″

runat=”server”

BackColor=”DarkOrange”

>

<asp:TableCell>4</asp:TableCell>

<asp:TableCell>ASP</asp:TableCell>

<asp:TableCell>#DC143C</asp:TableCell>

</asp:TableRow>

<asp:TableRow

ID=”TableRow5″

runat=”server”

BackColor=”OrangeRed”

>

<asp:TableCell>5</asp:TableCell>

<asp:TableCell>T-SQL</asp:TableCell>

<asp:TableCell>#00FFFF</asp:TableCell>

</asp:TableRow>

<asp:TableFooterRow

runat=”server”

BackColor=”DarkOrange”

>

<asp:TableCell

ColumnSpan=”3″

HorizontalAlign=”Right”

Font-Italic=”true”

>

5 Satırlık Tablo Renklendirme

</asp:TableCell>

</asp:TableFooterRow>

</asp:Table>

</div>

</form>

</body>

</html>


 


Yukarıdaki örnekde görüldüğü gibi istediğiniz tabloların arka plan renklerini, tablonun yazı rengini değiştirmeyi, tablonun yazı formatını, tablonun yazı fontu değiştirme gibi işlemlerini sunucu etiketlerini kullanarak değiştirebilirsiniz.



Asp.net table kullanımı