9 Mart 2018 Cuma

Kekemelik

Kekemelik


Kekemelik, doğuştan gelen sonradan bir takım olaylar neticesinde gelişen bir durumdur. Kekemelik  insanın kendini ifade etmesinde bir çok sosyal ortam da etkisiz kalmasını sağlar .Bu yaşanan durumlardan dolayı psikolojik durumlar yaşayabilir. Utangaçlık, çekingenlik ve insani ilişkilerde aksamalar olur. Aslında bir bakıma kişide kişilik bozuklukları ile aynı durumdadır. Konuşulanları idrak etmede zorluk,  anlayamama gibi rahatsızlıklar doğurur.  Eğer doğuştan gelen rahatsızlık ise önlemini erken den doktor yardımı görerek almak faydalı olacaktır. Sonradan gelen belli bir neden den dolayı yaşadığımız bir durum ise psikolojik destek alarak bu durumdan kurtulmamızı en kısa zaman içinde tedavi görerek atlatabiliriz.



 


Uzman doktorlar ve terapistler eşliğinde muayene edilerek tedavi görebiliriz. Bu tür tedavi sonuçlarında konuşmada kendimizi ifade edememe ve kekeme gibi rahatsız durumlardan kurtulabiliriz. Özellikle çocuklarda görünen bu hastalık tedavi sürecinde daha kolay atlatma durumu yaşanabilir.  Gelişim yaşındaki çocuklarda uzman doktorlar tarafından terapi gördüklerinde ileriye dönük bu hastalığı ihmal etmeden kolay bir şekilde atlatılabilir. Kendine güven, kendini ifade edebilme, ikili ilişkilerde zorlanmama gibi durumlar açısından daha iyi bir hal kazanacaktır. Bu alanlarda kendi dalında yetişmiş uzman terapistler bulunmaktadır. Bu rahatsızlıktan dolayı terapi gören kişilerin günlük hayatların da aktif olmaları yapmak istedikleri sosyal faaliyetlerin içinde olmaları örneğin spor yaparak, sinemaya giderek, eğlenceli ortamlarda bulunarakda faydasını görebilirler.


Aslında tamamen biz bu durumdayken bu rahatsızlık için kendimizi sıkıcı rahatsız edici hastalığın içine sokucu durumlardan kaçınmak en önemli faktördür. Yeter ki ne yaptığımızı bilelim. Kendimizde arayalım. Vücudumuz bir kâinattır. Kendimizde oluşan sorunları nasıl yenebileceğimizi nasıl baş edebileceğimizi o monotonluktan nasıl kurtulacağımızı bilmemiz bizim en önemli ve sağlıklı kararımız olacaktır.


Kusursuzluk Allah’a mahsustur

Kimse kusursuz değildir. Her insanın yaptıkları yapamadıkları vardır. Aslında her insanın arada bir yaşadığı durumdur. Konuşma zorlukları yaşayabiliriz. Bu tür durumlarda iletişim,  konuşma seanslarına katılabiliriz. Çok yararlı değerli sonuçları olacaktır. Pek çok psikolojik rahatsızlıklar stres, olumsuz duygular, bu tür rahatsızlığı da tetiklemektedir. Kekemelik tek bir neden dolayı oluşan bir rahatsızlık değildir. Durarak konuşma,  bekleme aslında kendimize uygulayacağımız tekniklerlede üstesinden gelinebilir. Akıcı konuşmanın tekniğini bulduğumuz an kekemeliği daha kolay üstesinden geliriz. Ne kadar çok sosyalleşirsek, kendimize güvenimizin olması, barışık olmamız problemleri çözmeye yardımcı olacağı gibi çok önemlidir. Kekeme olanlarla kekeme olmayanlar arasında çok önemli bir fark yoktur. Fiziksel gelişim, zeka düzeyinde bir durum yoktur.



Psikolojik Etkenler


Kekemeliğin çocukluk yaşlarında tespiti önemlidir. Anne baba çocuğunun sosyalleşme açısın da hareketleri, davranışları, bakımından beraber hareket etmeleri önemlidir. Aslında yanlış bilinen durumlardan biride kekemeliğin zeka geriliği yarattığına inanılır. Halbuki böyle bir durum söz konusu değildir. Korku stres bir etkendir. Düşünme hızının konuşma hızından yüksek olmasıdır. Çocuklar hızlı düşündüğünden bu durumla karşılaşılabilir. Baskı sebebiyle eğitilen çocuklarda görülebilir. Özellikle kekemeliği atlatamayan çocuklarda ileriye dönük eğitiminde aksaklıklar olabilir. Kitap yüksek seste okutturarak, konuşma akıcılığını artırabiliriz. Sorun olan kaynağı bulup çözdüğümüzde her şeyin kolayca rayına oturacaktır.



Aslında kekemeliğin nedenleri o kadar çok ki tam neden kaynaklandığı tespit edilememiştir. Ancak psikolojik tedavi neticesinde iyileşmelerin görüldüğünü söyleyebiliriz. Çoğu uzmanların bu rahatsızlıklar da görüş birliği olmuştur. Bazen çocukluk zamanın da başlayıp, belli bir yaşa kadar sürebiliyor. Araştırmalarda genetik bozukluğun rol oynadığı bildiriliyor. Çocuklar  konuşurken duraksamaları düşünmeleri, bazı anne ve babalarda paniğe yol açabiliyor. Aslında her çocuğun konuşurken bu durumdan geçtiği görülmektedir. Bu durumlar genellikle travmalar sonucu yaşandığı atlatılamadığı zaman tedavi görülmediği anlarda ilerleyen yaşlara kadar sürebilir. Olumsuz bir takım psikolojik durumlarla karşılaşılabilir, tedavisi uzun süren bir dönemin içinde zorluklarla karşılaşabiliriz. Kekemelikte yaşamaya başladığımız andan itibaren uzman doktorlar terapistler tarafından acil bir şekilde yardım alınarak önüne geçilebilinir. Bu psikolojik rahatsızlıktan kurtulma şansımız erken teşhis ve tedavi büyük rol oynamaktadır.



Kekemelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder