27 Mart 2018 Salı

Edgar F. Codd

Yedi çocuğun en büyüğü olan Edgar F. Edgar F. Codd isminin açılımı : Edgar Frank (Ted) Edgar F. Codd, 19 Ağustos 1923’te, İngiltere’nin güney kıyısında Dorset ilçesinde Portland Adası’nda doğdu. Babası deri üreticisi ve annesi okul öğretmeniydi. 1930’larda Dorset’teki Poole Grammar Okulu’na katıldı. İlk olarak kimya okuduğu Oxford Üniversitesi (Exeter College) için tam bir burs kazandı (1941 1942). 1942’de – çalışmalarından dolayı ertelenmeye hak kazanmış olmasına rağmen – aktif görev için gönüllü oldu ve Sunderlands’i uçuran Kraliyet Hava Kuvvetleri Kıyı Komutanlığı’nda bir uçuş teğmeniydi. Savaştan sonra çalışmalarını tamamlamak, matematiğe geçmek ve 1948’de derecesini almak için Oxford’a döndü.



İş Hayatı


RAF’taki hizmetinin bir parçası olarak, Edgar F. Codd havacılık eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderildi. Bu deneyim, Amerika Birleşik Devletlerinin kendileri gibi yaratıcı bir eğilime sahip biri için sunacakları büyük bir anlaşmaya sahip olduğunun farkına vararak, yaşam boyu eğlence amaçlı uçan bir sevgiye yol açtı. Sonuç olarak, 1948 yılında mezun olduktan kısa bir süre sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. New York’ta Macy’s ile kısa bir süre sonra, erkek spor giyim bölümünde satış görevlisi olarak çalıştı. Üniversitede matematik okutmanı olarak çalıştı. Knoxville’de Tennessee, altı ay boyunca ders verdi.


Kariyeri


Edgar F. Codd’ın bilgisayar kariyeri 1949’da, bir programlama matematikçisi olarak New York’ta IBM’e katıldığı ve Seçmeli Sıra Elektronik Hesap Makinesi (IBM’in ilk elektronik ya da en azından elektromekanik bilgisayarı, devasa ve gürültülü vakum tüp makinesi) programlarını geliştirdiği 1949’da başladı. Ayrıca, IBM’in Card Programmed Elektronik Hesap Makinesi üzerinde çalıştığı Washington DC’de kısa bir süre yaşadı. 1950’lerin başında, IBM’in 701 bilgisayarının tasarımı ve geliştirilmesine katıldı. (Başlangıçta Savunma Hesaplayıcısı olarak bilinen 701, IBM’in bilimsel olarak işlenebilen ilk ticari bilgisayarıydı; 1952’de ilan edildi ve 1953’te resmen açıklandı).


1953’te Edgar F. Codd, Senatör Joseph McCarthy’nin cadı avcılığına karşı protesto etmek için Amerika Birleşik Devletleri’ni (ve IBM’i) terk etti ve Kanada Sınırı Bilgi İşlem Cihazları için veri işleme departmanını işlettiği Kanada Ottawa’ya taşındı. Kanada güdümlü füze programı). Eski IBM yöneticisi ile bir şans buluşması, IBM’e yeniden katıldığında 1957’de ABD’ye döndü. Şimdi, New York’taki Poughkeepsie merkezli, STRETCH’in tasarımı üzerinde çalıştı (yani, IBM’in 7090 ana bilgisayar teknolojisine yol açan IBM 7030); Özellikle, dünyanın ilk çoklu programlama sistemini geliştiren takımı yönetmiştir. (“Çoklu programlama”, birbirinden bağımsız olarak birbirinden bağımsız olarak geliştirilen programların yeteneğini ifade eder. Temel fikir, bir programın, bir okuma veya yazma işleminin tamamlanması gibi bir olayın gerçekleşmesini beklerken, başka bir şeydir. Programın, bilgisayarın merkezi işlem ünitesinden yararlanmasına izin verilebilir. Multiprogramming, artık en küçük kişisel bilgisayarlar hariç, esas olarak tüm bilgisayar sistemlerinde standarttır.) Bir IBM bursu üzerine, 1961’de, Michigan’da bulunan Ann Arbor’a taşındı. Michigan Üniversitesi ve Yüksek Lisans elde etti. ve doktora iletişim bilimlerinde (1965). 1968’de Cellular Automata başlığı altında Akademik Basım tarafından basılan tezini, von Neumann’ın kendi kendini yeniden üreten otomata ilişkin çalışmasının devamını ve basitliğini gösterdi; Edgar F. Codd, von Neumann’ın planının gerektirdiği 29 devletin sadece sekize indirilebileceğini gösterdi.


İngiliz Vatandaşığı


Bu dönemde Edgar F. Codd aynı zamanda bir İngiliz vatandaşı oldu – İngiliz aksanını, İngiliz mizah anlayışını ya da iyi bir bardak çay için İngiliz sevgisini asla kaybetmedi.


Edgar F. Codd daha sonra, yazılım spesifikasyonu için yüksek seviyeli tekniklerde çalıştığı IBM Poughkeepsie’ye geri döndü. Daha sonra dikkatini veritabanı konularına çevirdi ve 1968’de San Jose, Kaliforniya’daki IBM Araştırma Laboratuvarına transfer oldu. (Daha sonra, bu araştırmada onu başlangıçta motive eden şeyin, bir veri tabanı şirketinden temsilci tarafından yapılan bir sunum olduğunu iddia etmişti – ki bu, Edgar F. Codd’ın söz konusu olduğu kadarıyla, inanılmaz bir şekilde, mantıksal bir mantığa dair hiçbir bilgi veya anlayışa sahip değildi.) Birçok veritabanı ürünü gerçekten o zamanda var; bununla birlikte, istisnasız olarak ad hoc, hantal ve kullanımı zor – bunlar sadece son derece uzmanlaşmış teknik becerilere sahip insanlar tarafından kullanılabilir – ve sağlam bir kuramsal temele dayanmadılar. Edgar F. Codd böyle bir temele duyulan ihtiyacı kabul etti ve matematiksel mantığını bilmesiyle, ismini sonsuza kadar ilişkilendireceği buluşu yaratarak, ilişkisel veri modeli sağlayabildi.


İlişkisel model, 20. yüzyılın büyük teknik başarılarından biri olarak kabul edilmektedir. Veritabanlarının algılandığı şekilde devrim yarattı; Gerçekten de, daha önce bir reklam koleksiyonundan biraz daha fazlasını içeren tüm veritabanı alanını dönüştürdü.



Edgar F. Codd

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder