6 Mart 2018 Salı

Gebelikte kullanılan antibiyotikler

Gebelikte kullanılan antibiyotikler


Gebelikte kullanılan antibiyotikler bebeklerin sağlığının olumsuz bir şekilde etkilenme riski nedeniyle gebelik ve emzirme döneminde hastalan anneler antibiyotik kullanamazlar. Doktor tavsiyesi ve reçetesi ile çok istisnai durumlarda bir takım antibiyotikler, zorunluluktan dolayı kullanılsa da bu durumun düşük riskini arttırdığını bilinmektedir. Hamilelikte de emzirme döneminde hastalanan anneler için iyileştirici etkisi olan doğal antibiyotikler kullanılması durumunda bebeğe bir zarar gelmesini engellemiş önlemiş oluruz. Hamilelik döneminde anneler hastalanmamaya dikkat etmeye gayret göstermelidirler. Eğer hastalandıkları takdirde antibiyotik kullanmamaları önerilir.


 


Antibiyotik anne karnındaki bebeği olumsuz etkileyebilir bu sebepten antibiyotik ve ilaç kullanımına hem hamilelik hem de emzirme döneminde dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde kan yoluyla antibiyotik bebeğe geçerse emzirme döneminde de sütü etkileyen antibiyotik bebeğe geçer. Soğuk algınlığı grip nezle gibi hastalıklarda yakalanırsanız bebeğinizi etkileyecektir. Bu nedenle hastalık belirtileri ile karşılaştınız gibi doğal antibiyotiklere bitkisel antibiyotik ve yiyecekler ile önlem alınmalıdır. Gebelikte kullanılan antibiyotikler, doğal antibiyotik etkisi gösteren karışımı evde de uygulayabilirsiniz.


 



Gebelikte kullanılan antibiyotikler yerine doğal ilaçlar ve gebelikte güvenli antibiyotikler


İki diş sarımsak ve bir bardak süt bir cezvede kaynatılan sütün içine iki diş sarımsak doğranarak eklenir. 5 – 10 dakika kaynadıktan sonra içebilirsiniz.


 


Hamilelik ve emzirme döneminde farklı hastalıklar nedeniyle antibiyotik tedavisine ihtiyaç duysa da bu tür ihtiyacı doğal yollarla karşılamak bebek içinde sağlıklı ve faydalı olacaktır. İdrar yolu ve solunum yolu enfeksiyonları sinüzit diş tedavisi ishal ve ateş gibi nedenler ile antibiyotik tedavisi görmesi gereken anneler;  En zararsız olan antibiyotikleri tercih ederek tedavi olunmalıdır. Bazı antibiyotikler bebeğe zarar vermez. Özellikle etken maddeleri daha farklı olan antibiyotikler bebek için hayati risk oluşturabilir. Hamilelikte de emzirme döneminde kullanılan doğal antibiyotiklerin başında kefir gelir. Yararlı ve faydalı bir süt ürünü olan kefir sütü mayalandırılması ile elde edilmektedir. Sağlık ve gençlik iksiri olarak bilinen kefir aynı zamanda doğal bir antibiyotik görevine de sahiptir. Kendi kendine üreyen canlı bir yapısı vardır. Kefiri evde de yapabilirsiniz.


 


Akdeniz bölgesinde yetişen ada çayı da gebelikte doğal bir antibiyotik görevi gören bitkilerdendir. Boğaz ağrısı diş ağrısı gibi rahatsızlıklara da oldukça etkilidir. Bunların yanı sıra sinir bozukluğu titreme agresiflik menepoz dönemi gibi rahatsızlıklarda da etkili sonuçlar verir. Hamilelikte tansiyon düşüklüğü psikolojik rahatsızlıklar, sinir hastalıkları ve sindirim sistemi bozuklukları yaşayan annelerin de içebilecekleri adaçayı, özellikle boğaz yolu kaynaklı hastalıklara da etkili olmaktadır. Günde 1 – 2 bardak adaçayı içilmelidir. Emziren annelerin özellikle sigara alkol gibi maddelerden uzak durması çok önemlidir. Hem bebeğin sağlığını hem kendi sağlığını tehlikeye atmış olacaktır. Anne sütüyle bebeğe geçen demir bebeğim demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması açısından önemlidir. Et ve et ürünleri balık yumurta kuru meyveler kuruyemişler kuru fasülye nohut mercimek demir içeriği yüksek olan besinler günlük beslenmede düzenli tüketilmelidir. Öğle arasında yediğiniz yemekten sonra yarım saat veya 1 saat sonra açık olarak içilen bir çay içine limon da eklenerek içilebilinir.


 


Papatya kuşburnu gibi çaylar da tüketilmelidir. Süt miktarının değişmemesi için annenin günlük iki veya 3 litre sıvı alınması gerekmektedir. Bu sular ise süt ayran komposto limonata şerbet meyve suları şeklinde önerilmektedir. Sıvı olarak ne kadar fazla tüketilirse, süt için o kadar faydalı olacaktır bu da bebeğinizin açısından da faydalı olacaktır. Bitkisel ve doğal ürünlerin uzman doktorlar tarafından önerilerek kullanılmasında fayda vardır.


b grubu antibiyotikler hangileri


Gebelikte b gurubu antibiyotiklerin kullanılması doğacak bebeğiniz için zararlı değildir. Bünye ve kişisel kullanıma bağlı olarak ;


makrolidler nitrofurantoin ve metranidazol , klindamisini , sefalosporinler, makrolidler nitrofurantoin ve metranidazoliçerikli ilaçlardır.Bu ilaçların gebelerin kullanmasında sakınca yoktur.


 



Gebelikte kullanılan antibiyotikler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder