11 Mart 2018 Pazar

Kist hastalığının belirtileri

Kist hastalığının belirtileri, kist nedir? Kese biçiminde vücudun değişik yerlerinde oluşan dış ortama karşı bir kabuk ile irtibatını kesmiş biyolojik yapılara verilen isimdir.



Kist nasıl oluşur? kadınlarda kist belirtileri ;


Kistin içinde sıvı, katı gaz biçiminde maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler çoğunlukla vücuda yabancı maddeler olup vücut tarafından parçalanamayan veya sindirilemeyen oluşumlara verilen isimdir. Kist nedir diye incelediğimizde kistler vücudun her yerinde oluşabilir boyutları da değişebilir. Bazı kistler organ büyüklüğündeki boyutları da ulaşmaktadır.


Kist hastalığının belirtileri doku veya organın normal bir parçası değildir. Kist nasıl oluşur bunu anlamak için incelediğimizde değişik faktörler karşımıza çıkmaktadır. Tümörler genetik koşullar enfeksiyonlar hücrelerde ortaya çıkan kusurlar iltihaplar sıvı birikmesine neden olan tıkanıklar parazitler ve parazit yumurtaları vücuda giren yabancı cisimler yaralanma iyi huylu ve kötü huylu kistler ve enfeksiyonlardır. Çoğunlukla kistler iyi huyludur bazı kistlerde kötü huylu tümörler olabilir. Kist oluşumunun bazı belirti ve semptomları ise kistin türüne bağlı olarak büyük değişiklik gösterir çoğu durumda hasta vücudunda olur. Memede görülenler ise kistler ise göğüslerin el ile muayenesi neticesinde belirlenmektedir. Meme de görülen kistler ağrı verici olabilir. Özellikle beyindeki ortaya çıkan kist oluşumunun en önemli belirtisi baş ağrısıdır. Ağrının görüldüğü bölge de sinirlere baskı yaptığı için beynin hangi merkezine yakın o merkezi işlevini olumsuz yönde etkiler. Bayılma gibi göz kararması, denge kaybı ve benzeri durumlar çıkabilir. Böbrek iç organ ve karaciğer kistleri ilk durumda bir belirti göstermez daha sonra görüntüleme taraması ultrason gibi yöntemlerle teşhis edilebilir.


kadınlarda kist belirtileri ve kist tedavisi ise kist türü boyutu neden olduğunu rahatsızlık derecesi gibi çeşitli faktörlere bağlı bir bazı kistler ise antibiyotik ve ilaç tedavi si ile geçmektedir. Belirli olan kistlerin cerrahi operasyonla temizlenmesi önemlidir. Büyük olan kistlerde ameliyatla alınabilinir. Hekimler kist boşluğuna iğne veya katater aspirat yapılmasına kara verir. Kist kolay erişebilir değilse drenaj veya doktor radyolojik görüntüleme yardımı ile hedef bölgeye iğne veya katater aracılığı ile yapılır. Ameliyatla alınan parçalardan elde edilen biyolojik numuneler kanserli hücreleri var olup olmadığını belirlemek için mikroskop altında incelenir. Kadınlarında şikayetleri arasında bulunan meme kisti gibi rahatsızlığa neden olan tıbbi ihtimaller değerlendirilir.


Kist Çeşitleri Nelerdir?

Kist hastalığının belirtileri ve çeşitleri içerisinde akne kisti, sivilcelerin çok fazla olmasından görülen kistlerin oluşumuna verilen isimdir.


Araknoid Kisti


Araknoid kistler Yeni doğan bebeklerde görülen bir durumdur. Çocukları kapsar, kadınlarda kist belirtileri bölümünde değildir.


Baker Kisti


Kişi biz arkasında şişkinlik ve erime hissi yaşar. Baker kisti görülen kişilerin yaptıkları aktiviteler sırasında uzun süreli ve gittikçe kötüleşen ağrılar ortaya çıkabilir. Diz ekleminde kıkırdakta görülür en önemli nedeni artrit hastalığıdır.


Bartolin Kisti


Kadınlarda gebelik sonrası ortaya çıkan vajinanın içinde bulunan kanalların tıkanması nedeniyle meydana gelen kistlerdir. Hasta ameliyat veya antibiyotik tedavisi ile bu kistlerden kurtulabilir.


Meme Kisti


Meme kistleri genellikle ağrılı ve dikkat edilmesi gereken kistlerdir. Meme kisti kanser riskini artırdığı belirlenmiştir.



Salazyon Kisti


Kişinin göz kapaklarında görülen ve iltihaplardan dolayı ortaya çıkan göz kistleridir. Bu pislikler gözyaşı kanallarını tıkayarak gözyaşı salgısının göze ulaşmasına engel olabilir.


Kolloid Kisti


Beyindeki jelatimsi maddeden oluşan kistlerdir. Cerrahi yöntemle tedavi edilir.


Diş Kisti


Diş kisti çeneye ağza yayılabilen kist türüdür. Acil müdahale ile doktor muayenesi şarttır.


Dermoid Kisti


Dermoid kistleri cilt ve ter bezlerinde saç dibinde, kirli yağ dokusunda kemiklerde kıkırdaklarında bulunan kistlerdir.


Epididim Kisti


Epididim kistleri testislerin bağlı damarlarda oluşan kistlerdir.Erkeklerde görülebilir.


Ganglion kisti


Ganglion kisti el ve bilekte oluşan kistlerdir.


Pankreas Kisti


Pankreas kistlerinin Büyük bir çoğunluğu gerçekte bir kist olmayan sıvı dolu torbacıklarıdır.


Pilar Kisti


Pilar kisti kafa derisinde görülen ve içerisinde sebum ve yağ bulunan kistlerdir.



Böbrek Kisti


Böbrek kisti içerisinde kan veya Lenf birikebilen böbrek kistlerdir. Doğumla birlikte ortaya çıkabildiği gibi zaman içerisinde böbrek kanallarının tıkanıklığı nedeniyle de ortaya çıkabilir. Böbreklerde görülen damar hastalıkları da böbrek kistlerinin nedenleri arasındadır.


Vokal Kord Kisti

Kişilerin ses tellerinde görülenlerdir. Ses kısıklığına ve sesin bozulmasına neden olur.


Tarlov Kisti


Kuyruksokumu bölgesindeki sinir kökleri ile birleşme yerinde görülen kistlerdir. Sakral sinir kökü kisti olarak da bilinir. Kistler omurganın dibinde bulunur ve beyin omurilik sıvısı ile doludur.



Kist hastalığının belirtileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder