19 Mart 2018 Pazartesi

Prostat kanseri

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür bu hastalığa bağlı ölümler de ikinci sırada yer alır. PSA testi ile prostat kanserini erken tanısı olabilir. PSA testinin kullanılmaya başlaması ile birlikte prostat kanserine bağlı ölüm oranlarında azalma başlamıştır. Prostat erkek genital sisteminde yer alan mesanenin çıkışı ve onu çevreleyen ve meninin akışkanlığının rol oynayan bir salgı bezidir. Salgılamayı iyi yapan hücrelerden ve bunlara ait destek çevre dokusundan meydana gelir. Prostat kanseri bu salgı yapan hücreleri anormal girişimi ile ortaya çıkmaktadır.


Prostat kanseri yayılır mı ?


Erken dönemde tanı koyulmadığı takdirde prostat kanseri kan damarları yoluyla çevre dokulara yayılır. En sık yayılım yeri çevresindeki lens düğümleri bel kemiklerdir.


Karaciğer akciğer ve diğer organları da yayılabilir. Önlem alınmadığında sebepleri 70 yaş üzeri erkeklerin %50 sinde 90 yaş üzerindekilerin de hemen hemen hepsinde mikroskobik düzeyde bulunduğu hesaplanmaktadır. Sağlıklı bir erkeğin hayat boyu prostat kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak %17 dir. Her altı erkekten biri prostat kanserine yakalanma hattındadır. 1980 lerde PSY testinde klinik uygulama ve testlerde hastalığa bağlı ölüm oranında düşüş azalmıştır. Prostat kanserinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Olumsuz çevre koşullarının bu hastalığı meydana gelmesinde aktif olduğu düşünülmektedir.


 


Prostat kanseri risk gurubu


Yaş (50 yaş üstü)


Ailede prostat kanseri varlığı


Düzensiz beslenme


Yağlı beslenme


D vitamini eksikliği



Bunlar önemli faktörlerdir. Prostat kanserinin önlenmesi durumuda, kesin nedeni bilinmediğinden zordur. Yaşantımızda birçok vakada hastalığın oluşmasını engellemek mümkün değildir. Son zamanda yapılan çalışmalar yaşam şekli değişiklikleri ile prostat kanseri riskinin azaltılabileceğini göstermektedir. Domates içinde bol miktarda Iycopene maddesi bulunmaktadır. Iycopene tabletlerinin düzenli alımında prostat kanseri riskini %15 oranında azalttığını görülmüştür. Bazı çalışmalarda iste domates tüketimi kanser riskini %20 oranında azalttığını belirtmektedir Soya fasulyesi vücudumuzdaki estorejene benzer bir madde olan phybestrogen bitkisel maddesini içerir. Soya fasulyesinin Psa seviyesini düşürdüğü ve soya tüketimi yüksek olan toplumlarda ki prostat kanseri oranlarının düşük olduğu bilinmektedir.



Bir mineral olan selenyum maddesinin prostat kanseri üzerinde riskini azalttığı da bilinmektedir. Selenyum ve E vitamininin prostat kanseri üzerine olan etkileri E vitamini hastalığa etkileri çalışılmaktadır. Mantarlar tümör büyümesini engelleyen ve psa seviyesini düşüren selenyum maddesini bol miktarda ihtiva etmektedir. Meyve ve sebzelerdeki zengin besin meyvelerdeki vitamin prostat kanseri riskini azalttığı bilinen D vitamininin üretimini artırmaktadırlar. Brokoli Brüksel lahanası yeşil çay kanser hücrelerini azalttığı bilinmektedir. Prostat kanserinin üremesi ve engellemesiyle ilgili çalışmalar yapılmıştır. Spor ve düzenli egzersizlerde zayıflama durumunda prostat kanseri risk ini azaltmaktadır. Bu hastalıktan kaçınılması gereken durumlar vardır. Yağlı yiyecekler ve et içeren yiyecekler tüketiminde prostat kanseri daha sık görülmektedir. D vitamini kalsiyum fazla alındığında prostat kanserine karşı etki göstermektedir.



prostat kanseri belirtileri


Şişman olan kişilerde hastalık artmakta hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Yapılan araştırmalar çalışmalar yüksek seviyede kolesterol, kanserle alakalı bağlantılı olduğu görülmektedir. Kanserin daha hızlı ve saldırgan seyredilmesine yol açar. Kolesterol prostat hücresi içinde kanser hücreleri içinde devam etmesine yol açan sinyaller oluşturmaktadır. Sigara kullanımı kanser hücrelerinde artırmaktadır.Prostat kanseri checkup programları sırasında yapılan pes ara PSA Kan testindeki yüksel ihtimalle ortaya çıkmaktadır. Nadiren erken dönemde problem haline gelir, idrar yapmakta zorluk çıkarır. Zorluk artar ve idrarın azalması sık idrara gitme gibi şikayetler ortaya çıkar. Sıklıkla yaşa bağlı olarak prostat hacminde meydana gelen iyi huylu büyümeye aittir. Prostat kanserinin asıl büyüme yeri Zom prostatı dış kapsülüne yakın kısımları olduğu için ancak ileri evrelerinde bir tıkanıklığı ve idrar yaparken zorlanmaya neden olur. Muayene sırasında ele gelen bir sertlik mutlaka biyopsi almayı gerektirir.


prostat kanseri bulaşıcı mıdır ?


Prostat kanseri bulaşıcı değildir. İnsandan insana geçmez ancak aile geçmişinde böyle bir duruma rastlanmışsa kanser durumu riski artar. 45 yaşın altında nadir güldür yaşlandıkça riski artar. Bazı Avrupa ülkelerinde 65 yaş ve üzerinde görülmektedir. Sistemik tedavi ile hastalığın yayılması önlenir. Tedavi tümörün evresine hastalığın belirtilerini göre genel sağlık durumuna göre değişir. Radyasyon tedavisi radyo trafiği olarak da adlandırılır. Lokal bir tedavidir tedavi edilen alandaki kanser hücrelerini ışın yoluyla öldürmek için amaçlanır. İlerleyen durumlarda radyoterapi ağrıyı azaltmada yardımcı olur. Hastalık konusunda destek alınmalıdır. Prostat kanseri hastaları hem kendi yaşamı hem de yakınlarını etkileyen baş edilmesi zor bir hastalıktır. Hastalar yakınlarını kaybetmekten iş ve günlük sosyal aktivitelerini sürdürememekten korkmaktadırlar. Tedaviler yan etkileri hastanede yatma süreleri, korku ve endişe artışında katkıda bulunur. Psikolojik açıdan desteklenmesi önemlidir. Prostat kanserli hastalar ve onların aileleri ile buluşmak onları bu hastalıkla baş etme yollarını ve tedavinin etmelerini öğretmek yararlı olacaktır.


 


 



Prostat kanseri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder