21 Mart 2018 Çarşamba

Organel nedir

Organel nedir ? Hücre yapısında bulunan, hücrelerin sağlıklı çalışabilmesini sağlayan en önemli yapı taşlarından bir tanesidir. Organeller bakterilerden oluşmaktadır. Hücrelerin yaşayabilmesi ve fonksiyonel işlemlerini yerine getirebilmesi için önemli rol oynarlar. Ökaryot hücrelerde farklı Organeller bulunur.


Organel çeşitleri


Organel isimleri sırasıyla şu adlardadır:


Mitokondri, kloroplast, koful, lizozom, ribozom, sentrozom, endoplazmik retikulum,Golgi


Organel görevleri


Organel hücrelerin solunumu, solunum vasıtasıyla enerji sağlaması, hücrelerin beslenmesini sağlamasını ve beslenme sonucunda boşaltım sistemini çalışmasını sağlar. Hücrelerde biz insanlar gibi solunum yapar, beslenir, enerji sağlar, atık besinleri boşaltır.


 


Mitokondri


Mitokondri hücrelerde ihtiyaç duyulan enerjiyi üretmeye görevindedir. Hücre içerisindeki mitokondri sayısı hücrelerin enerji ihtiyaçlarına göre fazlalaşır ya da azalabilir. Oksijen ve atp sistemi ile besinlerin sindiriminden sonra enerji sağlayabilen başlıca organeldir. Ayrıca Mitokondriler hücre içerisindeki kalsiyum dengesini sağlamaktadır.



Kloraplast


Kloraplast organeller bitki yapısında bulunur. Bitki yapısında enerji ve solunum ihtiyaçları sırasında ve özellikle bitkilerin fotosentez yapımında, Su (H2o) ve Karbondioksit (CO2) salgılaması ile enerji ve besine dönüştürülür. Bu sayede hücreye besin ve enerji sağlamaktadır.


Koful


Bitkilerde var olan Koful sindirim ve enerji yapısını sağlamakla görevlidir.



Lizozom


Lizozom enzim olarak kullanılarak bazı durumlarda moleküllerin hücre yapısından geçebilmesi için moleküllerin parçalanması görevini yapar. Hücre dışında aynı görevi gördüğü gibi hücre içerisinde de aynı görevi görür. Sperm içerisinde bulunan lizozomlar yumurta zarını delerkende kullanılır. Hücrelerin farklılaşmasını ve hücrelerin tamamen ölümünü lizozomlar sağlar.


Ribozom


Ribozom Proteinlerin hücre yapısına dahil olabilmesini sağlarlar. Protein ve Rna yapısından oluşmuştur. Proteinleri sentezleyebilmesi için bir takım işlemler sonucunda Dna şifre göndererek şifreyi çözüp, şifreyi MRNA ya göndererek proteinlerin düzgün bir biçimde sentezlemesini sağlar.



Sentrozom


Sentrozomlar hayvan hücrelerinde bulunmaktadır. Sentrozom zarsız bir Organel yapısındadır. İğ iplik oluşumundan sorumludur. Ayrıca kromozom bölünme ve ters açılara kutuplaşmasını sağlayan organeldir.


Endoplazmik Retikulum


Endoplazmik Retikulum hücre içerisinde kanal ve borucuklardan oluşan Organel yapı sistemidir. Protein üretiminde hücreye destek verir. Hücre zarı ve stoplazmada görevlidir. Hücre zarından geçmek isteyen maddeler içinde giriş çıkış işlemlerinin yapılmasını sağlar. Yapı olarak hücre zarına bağlı olarak çalışır. Her hücrede Endoplazmik Retikulum sayıları aynı değildir. Hücrelerin isteklerine ve gerekliliklere göre değişiklik gösterebilir. Hücre çekirdeği oluşumu ve desteklenmesinde görevleri arasındadır.



Golgi aygıtı


Golgi aygıtı Endoplazmik Retikulum tarafından hücreye sağlanan proteinlerin hücre yapısına uygun hale getirmesi görevleri arasındadır. Lipit hücre taşıma görevlerini yerine getirir. Aynı zamanda hücrelerin ihtiyaçlarına göre gerekli maddeleri hücrelere gönderebilir, işaretleyebilir ve gönderilmesini sağlamakla işlevini bitirir.


 


 


 



Organel nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder