22 Mart 2018 Perşembe

Ormanların Faydaları

Ormanların faydaları ağaç türlerine göre değişiklik gösterse de  nihayetinde odun ve kereste ihtiyacını sağlar, eğilimli yamaçlarda erozyonu önler, yabani ve özellikle av hayvanlarını barındırır. Yağmur sularını yer altına toplar bunlarında kaynaklar halinde çıkmasını sağlar. En önemlisi biz canlılar için havadaki oksijen ve karbondioksit dengesini sağlar. Bizlere oksijen temin eder. Ekolojik dengenin korunmasına büyük katı sağlar.



Ormanlardan sürekli faydalanmak için ormancılığın üç temel ana ilkesi vardır. Ormanların genişletilmesi, devamlı korunması ve işletilmesi doğal dengeyi sağlar. Eğilimli sahalarda ormanlar toprağı örgü şeklinde sararak toprakların aşınmasını engeller. Toprak kökleri topraklara suyun derinlere sızması için küçük kılcal damarlar oluşturur. Böylece ormanlık sahalara düşen yağışlar toprağa sızar ve oradan yeraltı suyuna delillere ve kaynaklara akarsulara gider. Ormanların bir önemi de doğasındaki besin maddelerinin dolaşımını sağlamasıdır.


Ormanlar Geleceğimizdir


Toprağa düşen yapraklar bakteriler tarafından organik madde dönüşür, organik madde topraktaki bitki besin maddesini arttırarak bitki örtüsünün daha iyi gelişmesini sağlar. Başka bir taraftan da toprağa karışan organik madde topraktaki gözenekli bir yapı oluşturur. Yağışların toprağa sızmasını sağlar.



Ormanların içinde olan piknik alanları park alanları önemli bir dinlenme yeridir. İnsanların rahatça gidip kafa dinleyebileceği her türlü faaliyet yapacağı yerdir. Yeter ki bu tür faaliyetlerden dolayı gittiğimiz ormanları temiz tutabilelim. Bulduğumuz gibi bırakabilelim. Sonuçta tekrar tekrar geleceğimiz yerdir.


 


Ormanlar ülkemizde de birçok yer bulunmaktadır. Beyşehir, Karagöl, Nemrut dağı, Kuş cenneti, Uludağ, Yedigöller Yozgat Çamlığı gibi bir çok yer bulunmaktadır. Ormandaki ağaçlar dan odun kereste ve bazı sanayi kollarına da hammadde sağlar. Ormanlardan yakacak odun ve kereste üretilir. Bunların çoğu inşaatta, kâğıt üretiminde, ambalaj sanayisinde, maden ocaklarında ve enerji hatlarında kullanılmaktadır. Çamdan elde edilen reçine kimya sanayinde bu yapımında kullanılmaktadır.



ormanın önemi ve faydaları


Ormanlarımızı korumak bu bakımdan çok önemlidir. Ormanların etrafında ve içinde yaşayan köylülerimizin önemli gelir kaynağıdır. Köylerimizin üçte ikisi orman içinde kenarında kurulmuştur ve ormanlardan yararlanmaktadır. Ormanlar insanlara iş temin eden doğal bir kaynaktır orman toprağı ait yaban yaşamı bitkisi çiçeği böceği kuşları mikroorganizmaları ile aynı sistem içinde bütün olarak yaşayan doğal bir varlıktır.



Ormanlar tükenmez bir kaynak olarak bilinmektedir. Orman su varlığını korur ve düzenler su doğa olaylarının yönlendirmesiyle, okyanuslar, denizler, göller, akarsular, karalar ve atmosfer arasında sürekli hareket halindedir. Doğu Anadolu ormanları soğuğa dayanıklı ağaçlardan oluşur. Bu ağaçlar seyrektir. Meşe, kara çam kardeştir. İç ve doğu Anadolu’da meşe ağaçları büyük bir yer hakimdir. İç Anadolu’da ise dağların 1000 2000 metre arasında meşe ormanlarından fazladır.



Orman yangınlarına insanlar bilerek veya bilmeyerek neden olabilirler. Ormanlarımızın büyük bir bölümü üzerinde bulunduğu coğrafya ve sahip olduğu iklim özellikleri bakımından yoğun bir yangın tehdidi altındadır. Her yıl çeşitli sayıda orman yangını çıkmaktadır. Ormanlarımızı korumak kollamak herkesin görevidir. Özellikle insanların yaz aylarında piknik yaparken dikkat etmesi gereken bir durumdur. Son zamanlarda ormanlarda yapılan mangal türü yangın çıkarabilecek etkenlere dikkat edilmediğinden kötü sonuçlar doğurmaktadır. Bir diğer büyük problem olan rant açısından da insanlar yakıp yıkmaktadırlar.


  • Ormanların en önemli faydası oksijen kaynağı olmasıdır. Bitkiler fotosentez yolu ile havadan karbondioksit alır, havaya oksijen verir.

  • Bitkiler ve hayvanlar için doğal su havuzudur.

  • Kar ve yağmursuları, yağışı ağaçlar yaprakları dalları gövdesi ve kökleri ile tutarak sel taşkınlarının olmasını önler.

  • Barajların ömrünü uzatır, doğal afetleri önler.

  • Kimya sanayi, tıp, kozmetik gibi hammaddesini oluşturan birçok ürün ormandaki ağaçların gövde, yapraklarından elde edilir.

Ormanlar iş ve geçim kaynağıdır. Ormanların sürekli olarak genişletilmesi, devamlı olarak korunması gerekmektedir. Ormanlarımızı korumayı çocuklarımıza ufak yaştan itibaren bilgilendirmek gerekir. Ormanlar hepimizin.


 


 



Ormanların Faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder