17 Mart 2018 Cumartesi

Türk kahvesi

Türk kahvesi günde iki fincan içildiğinde kolon kanseri, kalın bağırsak kanseri, riskini safra kesesindeki taş riskini %45 azalttığı bilinmektedir. Kahvenin içinde bulunan kafein maddesi sinir sistemini uyarıp zihinsel faaliyetleri güçlendirir. Türk kahvesi enerji verir, uyanık ve dinç kalmamızı sağlar. Genelde yemek yedikten sonra Türk kahvesi içilerek, uyku bastırılmasına karşı direnç gösterir. Türk kahvesi içildiğinde hücrelerimizde ani değişiklikler olur. Vücut tam anlamıyla bir enerji akımı ile dolar. Bu enerjiyi fiziksel olarak yaptığımız işlerde afiyetle kullanırız. Vücuda daha fazla hareket kazandırarak metabolizmanın yağ yakmasına  katkıda bulunuyor. Türk kahvesi ayrıca depresyona da iyi geldiği bilinmektedir. Kahve yemek üzerine içildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimesini önleyebiliyor. Kahve hafızayı güçlendirir. Hareket sağlar ve gevşemeyi giderir. Düşünceye açıklık getirir. Kahve aklı keskinleştirdiği için birçok konuda da yardımcı olabiliyor. Kahveyi dozunda içmek aşırı şekerli içmemek faydalıdır. Bu şekilde tüketiminde zarar vermez.



Türk kahvesinin dinlendirici özelliği vardır. Bir fincan Türk kahvesi ideal ölçülerdir. Bir bakımdan da Türk kahvesi fazla içildiğinde zihin açıcı uyarıcı enerji verici bir özelliği vardır. Yerinde ve zamanında içildiği zaman olağanüstü bir keyif verici olarak da tanımlanabilir. Günde iki fincan kahve içmek yararlıdır. Kolesterolü düşürür, ağrı kesicilerin etkisini %30 %40 arttırır. Göğüs kanseri riskini yarı yarıya düşürür. Nefes açar Parkinson hastalığından konur cilt sorunlarına karşı etkilidir. Yüksek tansiyonu önler. Pankreas kanserini azaltır, kalp rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağırsakları düzenler, Nörolojik olarak beyine katkıda bulunur. Kahve içenlerde alışkanlık yapar. Bir fincan kahve baş ağrısı ve mide rahatsızlıklarına karşı faydası vardır. Zararları ise şöyle ifade edilebilir.



Türk kahvesinin Zararları


Türk Kahvesinin tüm olumlu yönlerine rağmen çok fazla tüketmemekte fayda var. Aşırı bir şekilde kahve tüketimi uykusuzluğa ve mide rahatsızlıklarına neden olur. Bazı durumlarda kalp çarpıntısı yapar. Yüksek tansiyona sebep olabilir. Aşırı tüketim kalp ritmini olumsuz etkileyebilir. Kahvenin içindeki kafein fazla tüketildiğinde kalpte ritim bozuklukları meydana getirebilir. Günde 4.fincan kahve içenler kandaki basınçtan dolayı tansiyonu yükselme görülebilir. Kahve midenin rahatsızlıklara sebebiyet vermesi de midenin asit salgılanmasını etkiler.


Yemek zamanında yükselen kan şekeri ile birlikte tüketilen kahvenin şeker hastalığını olumsuz yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Şeker hastalığının kahveden olumsuz yönde etkilenmediğini uzmanlar belirtmektedir. Kahvenin içindeki kafeinin minerallerin şeker hastalığına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu belirtmişlerdir. Uzmanların bir kısmı kahvenin vücuttan sıvı kaybına neden olduğunu savunurken bir kısmı da kaybın önemsiz derecede az olduğunu savunmuşlardır. Her ihtimalde kahve tüketilirken arkasından su içilmelidir. Türk kahvesi içenlerin %45 gibi bir rakamında arkadan su içmeyenlerde, böbreklerde taş ve kum üretildiği görülmüştür. Kahvenin migrene de neden olduğu belirtilmektedir.


Kafein vücudun demir ve diğer besinleri emmesini engelliyor. Kalsiyumun idrarla vücuttan atılmasını neden oluyor. Buda kemik erimesi riskini arttırıyor. Kahve doğurganlık durumunu da olumsuz yönde etkiliyor. Aşırı kahve içmek kadının doğurganlık oranını azaltıyor. Kafein tüketiminin yumurtalamayı olumsuz etkiliyor. Kahve erkeklerde kafeinin sperm üzerinde uyarıcı etkisi olduğunu belirtmişlerdir değil merkezi sinir sisteminde de aynı etkiyi gösterdiği belirlenmiştir. Siyah çayda, yeşil çay ve kahve antioksidanlar içeriyor. Bu da kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engelliyor.


 


Kahvenin telvesini yemek zararlımıdır


Hayır zararlı değildir. Yanlızca dikkat edilmesi gereken durum içerisinde bulunan kafeindir. Kafein uykusuzluk problemi oluşturabileceği gibi, kalp çarpıntısı yapabilir. Günde 3 Türk kahvesi, 60 Miligramdan fazla tüketilmemesi faydalı olacaktır.Kahvenin telvesini yemek yada kahvenin dibini içmek, arkasından içilecek bolca su ile birlikte zarar vermeyecektir. Ancak su içilmez ise böbreklere zarar verebilir. Bu sebeple Türk kahvesi ile su içilmektedir.


Kahve çok ilginçtir. Baş ağrısına çok iyi geliyor. Ağrıkesen ilaçlarda bulunan maddeler, ağrı kesicilerle kıyaslandığında %40 oranında baş arasında daha etkili oluyor. Kahve konsantrasyona yardımcı oluyor. Düzenli kahve içenlerin karaciğer ve siroz rahatsızlıklarından şikayetlerin azaldığı biliniyor. Kadın vücudu erkeğe kıyasla daha fazla safra taşı üretiyor. Günde üç dört fincan kahve içen kadınların şikâyetleri azaldığı görülmüştür. Kahvenin selülite karşı, cilde de faydalıdır. Az şekerli kahve için bir şeker, orta şekerli için iki, şekerli kahve içinde üç çay kaşığı şeker koyabilirsiniz. Kahve yaparken içme suyuyla yapmak önemlidir. Musluk suyu ile yapılan kahvelerden tat almanız zorlaşır. Musluk sularının içindeki klor insan vücuduna zararlıdır.


 


 



Türk kahvesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder