23 Mart 2018 Cuma

Ağaç Türleri

Ormanın faydaları tüm dünya için nefes almak kadar önemlidir. Ancak bu değerlere sahip çıkmak ve devamlı gelişmesini sağlayarak katkıda bulunabiliriz. Özel sera ve arazilerde çeşitli yapılarda ve özelliklerde ağaç türleri bulunur.


Servi Ağacı


Akdeniz bölgesinde yetişen bir ağaçtır. Dört mevsim yeşil kalan ve yapraklarını dökmeyen bir ağaç türüdür. Kendine özgü güzel bir aroması içinde sakız türü maddeleri vardır. Bu maddelerin kendine özgü kokuları da bulunmaktadır. Çok uzun bir ağaç türü değildir. En önemli özelliklerinden biri de hafif olmasıdır. Servi ağacı yavaş büyüyen bir ağaçtır. Yolların ağaçlandırılmasında sıkça kullanılır.


 


2000 yıl yaşama özelliği olan bir türdür. Mobilya dolap yapımında tercih edilir servi ağacının dalga yapraklarından elde edilen çok yararlıdır. İlaç yapımında kullanılmaktadır.


Çam Ağacı


cam-agaci


Çam Ağacı kozalaklı bir ağaç türüdür yine biçiminde sert ve kalın yaprakları sayesinde dört mevsim kendini koruyabilirler. Çam ağacının gövdesinde bulunan kabuklar A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Çam ağacının kullanıldığı alanlar ise kerestecilik ticaretinde kağıt hamuru yapımında parfüm ve esans üretiminde ve çam sakızı elde edilmekte kullanılır. Çam ağacının faydaları önemli bir konuma sahiptir. Kabukları kaynatılıp bal ile karıştırılırsa balgam sökücü özelliği bulunmaktadır.


 


Astım hastalığına iyi geldiği bilinir ayrıca çam ağacı filizleri yaprakları kaynatılıp bal ilave edilerek içildiğinde kanı temizlediği bilinmektedir. Romatizma ağrılarına bronşite karaciğer ağrılarına İyi geldiği bilinmektedir.


Elma ağacı


elma-agaci


En çok dikilen ağaç türlerinden biridir. İklimsel bir sebep olmadığı sürece birçok bölgede rahatça yetişmektedir. Akdeniz ve Güney doğu Anadolu’nun sıcak ve kurak kesimlerinde ve daha yüksek yerlerde yetişen bir ağaç türüdür. Kış soğuklarına karşı dayanıklı bir ağaçtır.


 


Hurma Ağacı


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Dünya üzerinde birçok türü vardır. Sıcak Çöl ülkelerinde yetişen bir türdür. Hurma ağacı kuru yağışsız sıcak yer altında bulunsun bulunan yörelerde yetişir. Hurma ağaçlarının ana vatanı Basra körfezi ve yakınlarındaki bölgelerdir. Hurma ağacı özellikle çöl bölgelerinde yaşayanlar için büyük bir geçim kaynağıdır. Kış aylarında soğuğa dayanamaz bu nedenle sıcak yerlerde tutulmalıdır. Büyük yetişmesi zor ve birazda sabır işidir. İftar sofralarının en önemli besinidir. Doyurucu özelliği dışında içerdiği besin maddeleri vitamin ve elementlerle sağlık açısından da çok önemlidir. Bir besin olan hurma önemli bir antioksidan görevi görür içerdiği zengin besin ve vitaminler itibariyle vurma birçok açıdan sağlık için faydalıdır.


hurma-agaci-2


Vurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kalp rahatsızlıklarına korur Arap ülkelerinde kansere yakalanma oranı çok düşüktür. Hurma özellikle beyni geliştiren besinler  arasında çok sağlıklı besin değeri yüksekdir.


Zeytin Ağacı


zeytin2


Akdeniz ülkelerinde yetişmekte olan zeytin ağacı 15:20 metre arasında değişen yüksekliklere sahip dalları dikensiz yaprakları karşılıklı olan küçük ve gümüş renginde uzun ömürlü bir ağaçtır. Her mevsim yeşil yapraklarına sahip olan bir ağaç türüdür zeytin ağacı yaklaşık 2000 yıl yaşayabilmektedir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan zeytin bol miktarda yağ A C,E, vitaminleri protein kalsiyum fosfor kükürt magnezyum gibi mineralleri bulunmaktadır. Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin kalp ve damar sağlığı bakımından da çok faydalıdır. İçinde kansere karşı etkili bir çok maddeyi barındırmaktadır yaşlanmanın etkilerini azaltmaktadır.


 


İncir ağacı


incir3


Ülkemizde yetişen önemli aşık türlerinden biridir yaprakları geniş bir ağaçtır 30 metreye kadar uzayabilme özelliği vardır İncir ağacı dünyanın sıcak iklim özelliklerine sahip olan bir çok yerde yetişmektedir bu ağaç kışları kılık yazları ise kuru ve soğuk sıcak yerler istemektedir bu açıdan yıllık ortalama sıcaklığı 18:20 derece civarında olan yerlerde bu ağaç rahatlıkla yetişebilmektedir İncir ağacının fazla neme sahip olan topraklar dışında hemen her toprak kayalık taş arasında yetişmesi başka bitkiler üzerinde de rahatlıkla yetişebildiği görülebilmektedir İncir ağacının yaprakları ise yaraları karşı tedavi de halk ilacı olarak kullanıla gelmiştir yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır Bağırsakları yumuşatır kabızlığı giderir kuvvet ve enerji verir halsizliğe bir Unutkanlığa iyi gelir kansere karşı koruyucu dur basura iyi gelir bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara karşı direnci arttırır.


 


Ihlamur ağacı


ihlamur-agaci


Ihlamur ağacı. Boyu 30 35 metre kadar uzayabilen bir ağaç türüdür sarkık bir yapısı olan çiçekleri demetleri sarımsı bir tona sahiptir kendisine has özel bir kokusuna sahiptir. Ihlamur ağacı haziran temmuz ayları arasında tam olarak açarlar ve bulunduğu yerlere güzel bir koku yayarlar ülkemiz sınırları içinde yaygın olarak yetiştirilmektedir ayrıca cadde ve sokak aralarında da park ve bahçeler de sıklıkla görebiliriz. Ihlamur ağacı yetiştiği mekana göre farklı renkler olabilmektedir. Bazı yerlerde sarımsı bazı yerlerde ise pembemsi bir tondadır doğu Karadeniz bölgesinde Marmara ve Ege de Akdeniz şeridinde kendine uygun alanlarda yetişmektedir. grip ve nezle ye karşı ıhlamur çok faydalıdır kış ayları aylarında soğuk algınlığından ve salgın hastalıklar da korunmak için ıhlamur tüketilmelidir ıhlamura limon da eklenerek içilir balım yardımıyla da vücudun direnci hastalıklara karşı mücadele için arttırılır.


 


Portakal Ağacı


portakal-agaci


Portakal Ağacı, odun yapısı çok sağlam olan portakal ağacı yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür ve koyu yeşil renkte yapraklara sahiptir ülkemizde Akdeniz’in kıyı şeridi boyunca hemen her yerde yetişebilen portakal ağacı pek çok türlü de bulunmaktadır portakal ağacı ışığı ve güneşi sever iklim kuru olmalıdır düşük hava nemi olursa meyve kalitesi düşer ve tercih edilmez yönünden zengin olan topraklarda daha iyi yetişir tohum ekimi zamanı Mart sonu nisan başı edilmelidir ve ağacın üzerine portakal aşılanır portakal ağacını sulamaya en çok kurak zamanlarda ihtiyaç duyulmaktadır yaz aylarında sulama ihtiyacı maksimum seviyede olacaktır .


Gübreleme ise portakal ağacında dekar başına gübre hesabı yapılmalıdır ayrıca gübre miktar hesaplanırken bahçenin sadece buydu değil yaşlı dikkate alınmalıdır portakal içeriğinde önemli miktarda cebi temini bulundurmaktadır birçok hastalığa önleyebilir ayrıca mide bağırsak için de büyük öneme sahiptir solunum sistemi içinde büyük değer taşır vücut direncinizi arttırır sağlıklı bir kas yapısına sahip olunabilir Portakalım içeriğini kimin minerallerden faydalanmamız gerekmektedir. A,B,C,D,E, vitaminleri içerir tüm bu vitaminlerin yanında demir bakır gibi elementleri de yüksek oranda barındırır ortalama 70 90 kalori içermesinin dışında yüksek oranda şeker içeriğine sahiptir özellikle grip nezle soğuk algınlığı yüksek ateş gibi soğuk havalarda kolayca tüketilen bilinir grip gibi hastalıklardan korunabiliriz üç ve zindelik sağlar.


 


 



Ağaç Türleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder