3 Mart 2018 Cumartesi

Hafıza kaybı neden olur ?

Hafıza kaybı neden olur ?


Hafıza kaybı neden olur ? Her insan mutlaka unutkanlık yaşayabilir. Yaş ilerledikçe bu durumlarda unutkanlık da artış da sağlanabilir. Endişe edilmesi gereken bir durumdur. Hafıza kaybı normal yaşlanma süreci boyunca ilerledikçe beynimizde bir çok kayıpları yaşandığını görebiliriz.Hafıza kaybı yaşlanmaya bağlı olarak oluşabilir. Derin üzüntüler sonrasında hafıza kaybı oluşabilir. Yaşlanmaya bağlı, bunamaya bağlı hafıza kayıplarına sebep olabilir.Bazı durumlarda beyinsel fonksiyonları gerilemesi, beyin küçülmesi denilen hastalık neticesinde hafıza kayıpları yaşanabilir.


Hafıza kaybı neden olur

Alzheimer hastalığına yakalanma nedeni de olabilir. Hafıza kaybı ufak ufak unutkanlıklarla başlayarak sonra bir gelişim içine girer. Önceden yaşanmış olan olayların geçmişle alakalı durumların hatırlamaması gibi durumlar yaşanılabilinir. Hafıza kaybı unutkanlıkla alakalı günlük yaşantımızda bizi rahatsız ediyor ve etkiliyorsa, mutlaka uzman doktorlara danışmalıdır. Erken tedavi ile hafıza unutkanlık kaybına neden olan durumlar hızla anlaşılmaya çalışarak erken teşhisle tedavinin olumlu yönleri gerçekleşebilir. İnsan yaşlandıkça yaş ilerledikçe bazı geçici hafıza kayıpları da unutkanlıklar da kişide normal karşılanır. Bazen yeni tanıştığın kişilerin ismini hatırlayamamasına, mekan yer gittiğin yerleri unutma gibi durumlara gelinebilir.


 


Hafıza kaybı neden olur 2

Hafıza kaybı tedavisi


Hafıza kaybına iyi gelen durumlar  ise; Hafıza kaybına iyi gelen gıdalar vitaminler sıvılar kullanılmalıdır. Beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Sosyal olarak hoşunuza giden zevk veren hobileri ile vakit geçirebilirsiniz. Hafıza kaybı ve unutkanlık durumunda adres defteri ve takvim gibi güncel notlar alınmalıdır. Gittiğimiz gezdiğimiz mekanları çevreyi çok iyi analiz etmeliyiz. Etrafımızda hoşunuza giden nesneleri dikkat ederek de neler yaptığınızı çıkarabiliriz. Hafıza kaybının belirli nedenleri vardır. B12 vitamini eksikliği, uyku problemi, alkol uyuşturucu sigara gibi madde kullanımı, reçeteli ilaçları fazla kullanımı gibi. Anestezi, kafa yaralanması veya beyin sarsıntısı, beyinde oksijen eksikliği nörolojik nöbetler, enfeksiyon veya beyin tümörü, beyin ameliyatı kalp bypass ameliyatı, depresyon, stres, şizofreni gibi ruhsal bozukluklar, duygusal travmalar, migren gibi durumlardır.


Hafıza kaybını yenmek için beyni geliştiren besinler makalemizi okumalısınız.


 


Demans hafıza kaybı ve bunamanın belirtilerindendir. Akıl yürütme dil ve düşünme becerilerinde zorluk çekmektir. Allzheimer  hastalığı oluş şekli ise hafıza kaybından dolayı akıl yürütme yargı bir öğrenmek yeteneğini etkiler alzheimer hastalığı olan insanlarda durum giderek kötü bir hal alır. Beynimizde yaşanan bir  çok şey anı hatıra gibi yavaş yavaş silinir. Hafıza kaybı günlük yaşantımızı etkileyecek bir hale geldiyse mutlaka bir doktora danışmakta fayda vardır. Hafıza kaybı tedavi edilmediğinde daha da ileri bir kötü hal alabilir. Ciddi hastalıkları doğurabilir.


Hafıza kaybı neden olur

Hafıza kaybı tanı


Hafıza kaybı neden olur anlamak için muayene de ;  eksiksiz olarak, tıbbi geçmişi incelenir. Geçmişi sorgulanır hastaya yardımcı olmak için de yanında aileden birisinin olması daha verimli olacaktır. Çünkü doktor hafıza kaybı ile ilgili hastaya Sorular sorar ve testler yapabilir. Mental durum ve düşünme yeteneğinin denetlemek için yapılan test.


B 12 vitamin eksikliği ve tiroit  hastalıkları ve çeşitli koşullar için kan testleri. Manyetik rezonans görüntüleme bilgisayarlı tomografi tarama ve nörolojik muayene, Ekg beynin elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılır. Lomber ponksiyon omurilik testi, kanın beynindeki akışını görmek için yapılan testlerden bir yada birkaç tanesi Hafıza kaybı neden olur  anlamak ve tedavisi için mutlaka yapılmalıdır.


 


 



Hafıza kaybı neden olur ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder