23 Mart 2018 Cuma

Romatizma nedir

Romatizma belirtilerini şu başlıklar altında inceleyebiliriz.


1 -Şişlik ve şekil bozuklukları
2- Kemiklerde eklemlerde ve kaslarda ağrı
3- Kasılma



Bu tür durumlara neden olan hastalıklara romatizma denilmektedir. Romatizma hastalıklarında iltihabî olanlar ve olmayanlar olarak ayırabiliriz. İltihabî olmayan romatizma hastalıkları ise halk içinde de bilinen kireçlenme hastalığıdır. Sırt kol bacak ve boyunda görünen ağrı veren bir hastalıktır. Bağışıklık sistemimizdeki neden nereye bağlı olarak yatkınlıklar enfeksiyonlar çevresel faktörler kalp akciğer böbrek gibi organlarımızda mikrobik olmayan bir iltihaplanmayla çıkan sistemli bir grup hastalıktır.


Romatizma sebepleri

Romatizma neden olur anlamak gerekirse önceden sahip olunan hastalıklar ve Behçet hastalığı gibi damar iltihapları ve ateş sendromlarıdır. İltihaplı romatizma hastalıkları çoğalarak daha çok orta yaştaki kişilerde görülür. Romatizma hastalığı erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan fazladır. Artrit bu hastalıkların en belirgin özelliğidir. Artrit varlığında damarların iltihaplanması kalınlaşması ve eklem sıvısının çok miktarda salgılanması durumudur. Artrit gelişen eklem de şiş, sıcak ağrılı hareketleri kısıtlıdır. Kızarık görüldüğü de olabilir. Sabahları eklem tutukluğu bu hastalar için önemli bir özelliktir. Artrit, vücut tarafından üretilen eklemlerde meydana gelen iltihabi bir durumdur. Birçok Artrit, rahatsızlığı ise bakteriyel kimyasal hormonel düzen bozukluğu gibi hastalıklardır. Belirgin olarak el bileği ve eklemlerde çıkan ancak diğer eklemlerde de olabilen Artrit sebebidir. Geciken tedavilerde uygun yapılmayan hastalarda eklemlerinde sıkıntılar çıkabilir ve gelişebilir.


Kırk yaş öncesi ve sonrası belirgin olan bel ve kalça ağrıları tutukluklarında romatizmal ağrılar meydana getirir.


Romatizma Belirtileri


İltihabi Romatizma hastalıkları da ateş kilo kaybı iştahsızlık, tükürük bezlerinde büyüme, ağız göz kuruluğu saç dökülmesi romatizma belirtileri arasındadır. Diğeri bir sebep olarak güneşe karşı duyarlılık. Ağız yaraları, deri döküntüleri, soğuk ya da stresle tetiklenen parmaklarda sararma, morarma gibi renk değişiklikleri. Kas güçsüzlüğün yutma güçlüğü gibi şikayetler görülebilir. İltihabi romatizma hastalık grubu olan Vaskülitdir. Vaskülit damar duvarının iltihabidir. Vaskülite göre değişen boyda damar duvarı iltihaplanması organlarda hasara ve bununla ilişkili şikayet ve bulgulara yol açmaktadır. Vaskülit, genellikle ciddi ve ağır seyirli hastalıklardır. İleri yaşta böbrek bozukluğu olan hastada ürik asit düzeylerinin yükselmesi, ayak parmaklarında ayak iltihabı olarak görülmektedir. Romatizmal hastalıklar da mutlaka tedavi edilmelidir. Fizik tedavi, ortopedi, rehabilitasyon nöroloji, travmatoloji, gibi sağlık kliniklerinden, uzman hekimlerden destek alınmalıdır. Romatizmal hastalıklarda erken teşhis ve tedavisi önemlidir. Erken teşhis ile gelişebilecek eklem ağrıları sakatlıklar gibi durumların önlenebilmesi önemli bir değer taşımaktadır.


Kireçlenme ise kemik uçlarını saran, dokudan dolayı kemiklerimizin birbirine sürtünmesi engellenir. Eklemlerimizi kolayca hareket ettirebiliriz. Zaman içinde farklı nedenlerden dolayı, kıkırdak yıpranır, incelir ve hareketler azalmaya başlar. Eklemleri hareket ettirmek zorlaşır. Ağrılar meydana gelir. Kireçlenmeler, daha çok kollarda, diz, kalça kemiği, boyun ve belde ortaya çıkar. Baskıya çok maruz kalan yerleridir. Yaşlılık, fazla kilo ile bu eklemlerdeki kıkırdaklar zarar görür. Kemikler ve kıkırdak yapıda bozukluğu olduğu için eklem ağrısı şişlik, bozuklukları görülebilir. Fazla kilolu olmakta eklemde bozukluk yaratabilir.



Romatizma nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder