18 Mart 2018 Pazar

Kuyruk sokumuna kıl dönmesi tedavisi

Kuyruk sokumuna kıl dönmesi tedavisi öncelikle doktora başvurularak hastalığın tam olarak tespiti gereklidir.Öncelikle kuyruk sokumunda kıl dönmesine yakalanmamak için neler yapılması gerektiğini , sağlıklı yaşam için neler yapılmalı makalemizde bulabilirsiniz. Kuyruk sokumu bölgesinde çıkan hastalıkların, çoğu insanın dikkatsizliği ve ihmalkarlığından dolayı çıkan rahatsızlıklardır. Kuyruk sokumuna kıl dönmesi biraz daha farklıdır. Kuyruk sokumuna kıl dönmesi, dışarıya çıkması gereken kılın, içeride çıkamayarak bu rahatsızlığa sebep olmasından kaynaklanır.



Kuyruk sokumuna kıl dönmesi kimlerde görülür


Bu oluşan hastalığın bilinen adı kıl dönmesidir. Bayanlarda çıkma durumu oldukça zayıf bir oranda olup erkeklerde daha çok görülmektedir. Kuyruk sokumu bölgesinde görülen, kıl tüy gibi parçaların deri içine girerek, kılın deri üstüne çıkamamasından kaynaklanır. Kuyruk sokumuna kıl dönmesi tedavisi ameliyat edilerek kıl kökü alınarak temizlenir. Ameliyat ile alınan kıl kökleri patolojiye gönderilerek iyi huylu mu kötü huylu mu tespiti yapılması gerekir.Buradaki kötü huylu kıl kökleri dişi olursa tekrar etme olasılığı bulunmaktadır.


Çoğu insandan kaynaklanan sinus hastalığı, kılların kalça bölümü, kuyruk sokumu taraflarında çıkmaktadır. Çok sık oturan hareket etmeyen kişiler, sürekli araba kullanan kişilerde, oturmayı tercih ettiği için  bu hastalıkla karşılaşabiliniyor.


Kuyruk sokumunda biriken kıl, oluşumu tam olarak bilinmeden giriş deliğini kurcalayarak deri altına girer. Ortaya çıkan giriş deliği yol göstererek yeni kıl ve tüylerin, delikten içeri girmesine sebep olmaktadır. Deri bu yabancı cisimlerin farkında olup orayı zar ile kaplayarak, etrafa zarar vermesini engeller. Kıl dönmesi ciddi bir sorun haline dönüşebilir.



Kıl dönmesi nasıl anlaşılır


 


Doktor yardımına başvurularak ilerlemeden tedavi altına alınmalıdır. Bazı hastalarda cilt altında biriken kıllar yüzlerce olmasına karşın anlaşılmıyor. Ta ki kanama ve iltihap akıntısı olana kadar. Kan ve iltihap ortaya çıktığında kuyruk sokumunda oluşan şişlik büyüklüğü neredeyse bir nohut tanesi kadar olabiliyor. Aynı zamanda da yumurta büyüklüğüne ulaşabilmektedir. Buda kesinlikle ciddi ağrı çekici bir duygu olmaktadır.


Ağrı çıktığında yürümekte, oturmakta ve yatmakta zorluk çeken hastalar görülmüştür. Bu da ameliyat evresinin son halinde görülür.


Deri altında çoğalan kılları vücut yok etmek isteyecektir. Özel bir madde salgılayarak maddeyi cildi delip girebilecek kadar keskin ve sert olan kıllara herhangi bir etki etmemektedir. Bir etkisi olmadığı gibi salgılanan bu madde kişi de akıntı ve kötü kokuların oluşmasına neden olabilir.


Makat bölgesinde apse


Makat bölgesinde apse oldukça sık görülen bir durumdur. Kuyruk sokumuna kıl dönmesi tedavisi için vücudun kılları eritmek sağlaya çalışırken salgıladığı maddeden kaynaklanmaktadır. Bu maddi deri dışına çıkmak isteyecektir. Fakat çıkmaması halinde 4 – 5 gün içinde küçük bir şişlik ve ağrı ile ortaya çıkabilir. Kişi zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine veya bir uzmana görünerek iltihabı boşaltıp durdurması gerekmektedir. Eğer 4 – 5 gün içinde apse boşalttım işlem yapılmazsa kendiliğinden boşalacak ve dokuya zarar verebilecektir.


Giriş deliği cilt altına giren kılları yolu olup çıkışı deliği ise birkaç santim yukarda görülmektedir. Çıkış deliğinin amacı akıntı ve iltihabın dışarıya attığı deliktir. Deliğin olmaması halinde apse oluşmaktadır.



Kuyruk sokumuna kıl dönmesi belirtileri nelerdir


Kuyruk sokumuna kıl dönmesi belirtilerinden bir tanesi ise makatta kaşıntının olmasıdır. Ama makatta kaşıntı kıl dönmesi teşhisi için yeterli değildir.


Makatta kaşıntının dışında iltihap toplaması bir belirtidir. Kanama ise ilerlemiş bir kıl dönmesi belirtisi olabilir. Otururken ağrı çekmek, yatarken kalçamızın rahatsız bölümüne dokunulduğunda ağrı çekmek bir belirtidir.Kıl dönmesinden korunmak için insanların ihmalkâr davrandığını, ameliyattan korkarak kendisinin geçeceği düşünmektir. Kendi kendine iyileşmeyen bu rahatsızlığın ufak bir cerrahi operasyonla, ortalama 15 dk ile 1 saat arasında sürer. Bu cerrahi operasyonun süresi, hastalığa ne kadar erken doktor müdahalesi yapıldığı ile alakalıdır. Ufak önlemlerle büyük risk yaratacak hastalıklardan korunabiliriz. Makat bölgesindeki temizliğin çok önemli faydası vardır. Kuyruk sokumuna görülen kıl dönmesinden belirli bir süre sonra deri altına sızan maddeler sağlık sorunu teşkil eder. Çok hızlı olan  bir durum değildir. Makat bölgesi ve kuyruk sokumu bölgesinin temiz tutulması günlük banyo yapılması banyo sırasında kuyruk sokumu ve bölgesini temiz bir şekilde müdahale etmeliyiz. Ayrıca tuvalet ihtiyaçlarımızı verirken de bu bölgemizi yıkayıp temiz bir şekilde kullanmalıyız. Bölgede biriken kıl ve tüyleri bir şekilde uzaklaştırmış oluruz. Bu bölgeyi temizleyerek dökülen kıl ve tüylerden kurtulmuş oluruz. Kıl dönmesinden kurtulmak için yapılması gereken sorunu ihmal etmemektir.


Kuyruk sokumuna kıl dönmesi tedavisi süresi ve mahremiyet


Hastanın mahrem durumu olmadığı için utanma ve çekinme de olmamalıdır. Bazı insanlar kıl dönmesi tedavilerini bu durumdan dolayı ertelemek ve beklemektedir. Bu utanma durumundan da hastalık alıp başını gidecektir. Tedavi içinde zorlaşacaktır ve bu hastalığın çözümü de cerrahi müdahaledir. Tamamen tedavisi ameliyatla geçen bir durumdur. Birçok kullanılan kremler bitkisel maddeler yeterince bilimsel değildir. 15 dakika gibi kısa süren bir cerrahi operasyon olup hasta tedavi edildikten 15-20 dakika dinlenip sosyal işlerine dönebilir. Bazı kişilerde bu hastalığım farkında olmadan uzun süre fark etmeden bu hastalıkla beraber zaman geçirebilmektedir.Tabi ki insanlarda utanma duygusu biraz yüksek olduğundan tedavi süreci birazda arka planda kalmaktadır. Bu durumda hastalık ilerleyip akıntı kaşıntı gibi sorunlara ve akıntı oluşmasına sebebiyet verecektir. Makat da hafif ağrı görülebilir. İltihap ve akıntı ortaya çıkabilir. Çok kötü kokulara neden olabilir. Makat bölümünde apse oluşabilir.


 


Ülkemizde gelişen teknolojiyle birlikte yeni ameliyat türleri uygulanmaya başlanmıştır. Kıl dönmesi kesin çözümü ancak cilt altında biriken kılların çıkarılması ile mümkün olmaktadır. Bu hastalığı ihmal etmeden mutlaka uzman doktorlara gidilerek muayene edilmelidir. Utanacak çekinecek bir durum söz konusu olmamalıdır. Her şey daha iyi bir sağlıklı yaşam için yapıldığını bilmekte fayda vardır


 


 



Kuyruk sokumuna kıl dönmesi tedavisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder