22 Mart 2018 Perşembe

Meyveler faydaları

Meyveler faydaları ve vitaminlerini anlamak için başlıca meyveleri inceleyelim. Ayrıca Maydonozun Faydaları makalesinde meyve ve sebze tüketimi ile ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz.



Çilek bilinen bütün meyveler içerisinde karaciğer metabolizma için en önemli meyvelerden biridir. Özellikle hastaların çilek tüketerek faydalarını görebilirler. Bir avuç çileyi ezerek lapa halinde tüketmeleri rahatlama hissi verecektir. Safra asidi üretiminde birebir karaciğer dostudur. Romatizma hastaları çilek tüketebilirler.Çilek beyni geliştiren besinler kategorisinde harika bir meyvedir. Çilek bunamayı geciktirir.


 


Kiraz hem kolesterolü hem kan şekerini düşürmeye yardımcı bir meyvedir. Kabızlığı önlemede etkilidir. Kiraz da bulunan kinik asit böbreklerin taş ve kum yapmasını engelleyebilir. Böbreklerimizde biriken kumun zamanla dökülmesine yardımcı olur. Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını yardımcı olur. Nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur. Kiraz idrar söktürücü özelliği ile böbreklere yardımcı büyük ölçüde destek olur. Ayrıca gözümüzün görme problemlerini önlenmesinde yardımcı olabilir.


meyveler faydaları için vitaminleri


Mandalina yapraklarını dökmeye nadir meyvelerdendir. Mandalina bir kış meyvesidir. Mandalina parfüm ve cilt bakımı sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Karbonhidratlar açısından zengin bir meyvedir. E ve C vitamini içerir. Sağlık açısından çok önemli faydaları vardır. Mandalina karaciğer kanserine karşı etkili olduğu bilinmektedir. C vitamini açısından çok zengin bir meyvedir. Kolesterole faydası ve dengede tutulmasına yardımcı olur. Kan basıncını düzenler. Cilt sağlığını korur. Bağışıklık sistemini canlandırır. Saç sağlığını korur ve soğuk algınlığında öksürük nezle grip gibi sorunları giderir.


 


Elma her zaman bulunabilen sarısı kırmızısı ve yeşil gibi türlü renk ve tatlar da çeşitleri olan bir meyvedir. Ülkemizin birçok bölgesinde de yetişmektedir. Bağırsak kanseri tedavisinde kullanılır. Bağırsakları çalıştırdığı için etkilidir. Elma kolesterol düşürücüdür. Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde yardımcı bir rol oynar. Böylece yüksek tansiyon kalp hastalıkları için düzenli tüketimi bağışıklığı kuvvetlendirir ve felci önler. Tatlı yemek yerine elma yemeği seçen kişilerde kilo almamaya yardımcı olabiliyor. Çünkü kan şekeri yükselişine sebep olmuyor. Elmayı değerli kılan etkenler içinde bulunan mineral vitaminlerde antioksidanlardır.


Beyin ve sinir sistemini iyi gelir. Günde bir veya iki elmanın yenmesi vücudumuz için çok faydalı olacaktır. Zayıflamak için 1 haftada 10 kilo vermek gibi istekleriniz varsa kesinlikle meyve tüketmelisiniz. Ancak tüketimi kalori hesabı ile yapılmalıdır.


 


Karpuz bol miktarda c vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine etkilidir. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserine önlemede etkilidir. Kolesterol içermediğinden kalorisi düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır. Böbrekleri çalıştırır idrar söktürür.


Portakal Soğuk Algınlığı C Vitamini


Portakal soğuk algınlığından hava değişimlerinden korumak isteyenler, güçlü bir şekilde zinde kalmak isteyenler, genç görünmek, canlı görmek isteyenler tüketmesi gereken önemli meyvelerdendir. Ayrıca portakal bir C vitamini deposudur. Özellikle çocuklarımız portakalı yemiyorsa da sıkılarak verilmesinde faydalı olacaktır. Sindirim sistemimizi düzenler bağırsaklara fayda sağlar. Solunum hastalıkları için önemlidir. Özellikle kış aylarında da ki grip nezle soğuk algınlığı gibi yakalanabileceğimiz hastalıklara karşı direncimizi korur. Güç ve zindelik sağlar. Önemli meyveler arasındadır. Gribal enfeksiyonları karşı koruma sağlar.


 


Muz zengin miktarda kalori protein sodyum potasyum gibi vitaminler içermektedir. Kan basıncını dengeler böbrekler için faydalıdır enerji verir. Sindirime yardımcı olur. Ülsere iyi gelir. Kan için faydalı vitaminler içerir. B vitamini kan için çok faydalıdır. Cilt sağlığını korur. Derimizde meydana gelen Sedef ve hatta cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Strese karşı etkilidir ve kemik sağlığını korur. A, C, E vitaminleri içerdiği için bu besin maddeleri göz sağlığı içinde faydalıdır. Çocukların gelişiminde fayda sağlar.


 


Armut özellikle her mevsim bulunan bir meyvedir. Sindirimi kolaylaştıran sağlıklı besin maddeleri içerir. Vücudun su dengesini düzenler kalp atışlarının düzenlenmesi açısından da faydalı bir meyvedir. C vitamini bakımından zengindir. Enfeksiyonları önler bağışıklık sistemini güçlendirir. K vitamini içerdiğinden kanın ulaşmasını yardımcı olması ile bilinir. K vitamini azaldığında diş eti ile burun kanamaları artar. Kan ve böbrekleri ve besleyen önemli bir meyvedir. Kalbi korur. C ve K vitaminlilerinin bulunur.


 


Ayva özellikle kış aylarında çıkan bir meyvedir. Cilt sağlığına, kanseri hastalıklara, kilo vermeye iltihap gidermeye faydaları vardır. Ayvanın solunum yollarına ve solunum yolları problemlerini aşmaya yardımcı olur. Ayca ayrıca iyileştirmeyi kolaylaştırarak anemi hastalığına iyi gelmektedir. İhmal etmeden tüketildiğinde karaciğer yetmezliği, Tüberküloz gibi hastalıklarda şifa kaynağıdır. Ayva kilo vermeyi de hızlandırır, karaciğeri temizler, mideyi kuvvetlendirir, sindirim sorunlarına faydası vardır. Kolesterolü düzenlemekte etkilidir.


 


Üzüm‘ün renklerine göre de tatlıları vardır. Yeşil üzüm ekşimsi kırmızı üzüm ve siyah üzüm ise ikisinin arasında bir tadı vardır. Üzümler çok ufak olmasına rağmen çok faydalı bir meyvedir. Bol miktarda enerji içerir. Protein açısından da zengindir. C,E,K, vitaminleri içerir. Üzüm’ün migrene iyi geldiği, unutkanlığa iyi geldiği, hazımsızlık giderici olduğu tespit edilmiştir. Göz sağlığına ve görme yeteneğini faydası vardır. Böbrek bozuklarına, astıma da iyi geldiği bilinir. Üzüm kabızlık sorunu yaşayanların özelikle tüketmesi gereken meyvelerdendir.


Sindirim sistemi için incir

İncir sindirim sorunlarına iyi gelmesi faydaları arasında ilk sırada yer alır. Kemik sağlığını korunmasına yardımcı olur. İncir potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Tansiyona faydası, kabızlığa önemli etkileri vardır. Kilo verirken, lif bakımından zengin besinler olduğundan sindirimi yavaşlatıp kan şekeri dalgalanmalarını önler. Fazla kolesterolü temizler ve vücuttan atılmasını sağlar.


 


Kayısının faydalarından bir tanesi de kabızlığı önlemesidir. Yeterince sıvı tüketmiyorsak, kötü besleniyorsak almamız gereken vitaminleri alamıyorsak kabızlık riskini yükselir. Bu durumda kesinlikle kayısı tüketilmelidir. Fazla tüketimi bağırsakları daha fazla çalıştırdığı için, ishal olmaya sebebiyet verebilir. Bu noktada dengeli beslenmek her zaman ki kurallarımız arasında olmalıdır. Besin bakımından lif içeren meyveler arasında yer alan kayısı hem kabızlığı önlemede ve kabızlık tedavisi için de önerilmektedir. Kemik sağlığını kalp sağlığına göz sağlığına vücutta oluşan iltihaplara faydalı bir meyvedir. Kayısının ateş düşürücü etkisi de vardır. Soğuk algınlığı ateşli hastalıklar tedavisinde özellikle tercih edilir.


 


 



Meyveler faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder