21 Mart 2018 Çarşamba

Hücre

Hücre canlıların temel yapı taşıdır. Canlıların en küçük birimidir. Tüm canlılarda hücreler bulunur. Hastalanırken ve iyileşirken bu terimlerin hücrelere olan etkisinden kaynaklanan durumları anlatılır.



Hücrenin özellikleri


İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur. Sayısının en fazla olduğu dönem genç yaşlarda iken insan vücudunda bulunur. Yaş arttıkça bu sayıların vücudumuzda azaldığı tespit edilmiştir. Hücreler ve görevleri vücudumuzun yapısını sağlar. Hücrelerin özelliklerinden en önemli fonksiyonu organlarımızın sağlıklı çalışması ya da hastalanması hücrelerin görevleri arasındadır.  Tükettiğimiz besin kaynaklarından beslenerek gelişirler. Tükettiğimiz yiyeceklerin kalitesine göre, görevlerini yerine getirirler. Bu yapıların diğer bir önemli özelliği ise çoğalmasıdır. Hücreler ve görevleri çoğalırken kendine ait özellikleri diğer bir yapıya kopyalayabilir. Bunun anlamı bir anne veya babanın çocuklarının kendine benzemesi hücrelerin kalıtsal özelliklerini kopyalaması ile gerçeklemesini sağlamasından kaynaklanır.


Hücre yapısı içerisinde farklı organlara sahip yapılardır. Bu yapılar içerisinde önemli işlevsel görev birçok yapı bulunur. İçerisindeki küçük birimlerden bir tanesi de Organel yapısıdır.



Hücre çeşitleri


Kendi aralarında ikiye ayrılır.


1- Prokaryot


2- Ökaryot 


 



Prokaryot (Prokaryotik) 


Prokaryot  çeşitleri arasında hücre zarı olmayan çekirdeğe sahip farklı bir türdür. Bakteri, mavi yeşil algler gurubuna girer. Organellerinde zar bulunmaz. Kalıtım yapısı ile Dna stoplazma içerisindedir. Prokaryot stoplazma ve hücre zarından geçirgenlik özellikleri ile önemli bir fonksiyonel özelliği üstlenmiştir.


Ökaryot 


Ökaryot prokaryot çeşitlerindeki gibi çalışmaz çok daha gelişmiş yapıya sahiptirler. İçerisinde bulundurduğu canlılar ile stoplazma içerisine karışmayan ve çekirdeği olan canlıları içerisinde barındırması görevini üstlenir. Oluşma geçmişi ise kromozomlar Dna’dan, protein yapısı ile oluşur. Hücrelerin çoğalması ve üremesi ise mitoz bölünme sistemi ile ürerler.



Hücre Zarı


Hücre zarının diğer bir adı kullanımı ise  plazma zarı olarak telaffuz edilir. Korunması ve dış etkenlerle iletişimi sağlayan yapıdadır. Gerektiğinde esneme özelliği ile içerisine besinleri alabilir, boşaltım sistemi olarak çıkışlarını sağlayabilir. Zar kalınlığı ortalama olarak 75 Angström olarak ölçülmüştür. Zar şeklini almasını sağlar. >arı lipit ve proteinden üremişlerdir. Hücrelerin içerisindeki yağ, protein ve karbonhidrat sayıları bir birinden farklı olduğu gibi, vücudun ihtiyaçlarına göre şekillenmiştir. Bu sebeple hücrelerin yapıları bir birlerinden farklıdır.



Hücre Zarının Görevleri


  • Hücrelerin koruyuculuğunu yapar, dağılmasını engeller.

  • Hücreye dışarıdan alınacak kaynakların giriş ve çıkış özelliğini sağlar. Buna hücrenin bekçiliği ismini verebiliriz.

  • Basınç dengesinin düzenlenmesini ve dengede kalmasını sağlar.

  • Maddeleri tespit ederek kandan ayırıp başka bir hücreye göndermesi yada tekrar hücreye almasını sağlar.

  • Oluşabilecek aksakların giderilmesi ve dikkat çekmek için sinyal gönderir.

  • Kendi aralarında iletişim kurmayı sağlar.


Hücre

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder