10 Mayıs 2018 Perşembe

Facebook beni ne kadar biliyor ?

Facebook beni ne kadar biliyor ? Facebook haber kaynağınızda reklamlar sizin ilgilendiğiniz konular ile alakalı ise, Facebook sizi çok iyi tanıyordur. Facebook, 2.2 milyar kullanıcı üzerindeki büyük veri birikimine dayanarak 2017 yılında reklam gelirinde yaklaşık 39,9 milyar dolarlık bir kâr etmiştir. Ardından, kişisel beğenilerinize dayalı olarak ürünlerinizi ve hizmetlerinizi satmak için kullandıkları reklam verenlere hedeflenmiş bilgilerinizi sattı.


Facebook beni ne kadar biliyor ?


Şirketlerin bilgilerinizi kullanması için daha fazla istemeyeceğiniz şekilde reklamlar ile karşılaşmanız mümkün.


Cambridge Analytica, tahmini 87 milyon Facebook kullanıcısından veri topladı ve bu bilgileri, kişisel ihtiyaçları ve isteklerine hitap eden hedefli kampanya reklamları göndermek için kullandı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Kongre’den önce ihlal hakkında ifade vermek üzere çağrıldı.


Rus haber sitesi RT ile yaptığı röportajda Wikileaks kurucusu Julian Assange, Facebook’u “şimdiye kadar icat edilen en korkunç casusluk makinesi” olarak adlandırdı.


Assange, “Burada dünyanın insanlar hakkında en kapsamlı veri tabanına, onların ilişkilerine, isimlerine, adreslerine, yerlerine ve ABD, ABD’deki tüm akrabalarıyla iletişimi, hepsi ABD istihbaratına erişebilir.”


“Bir partiye gittiğinizde, fotoğraf çektiğinizde ve bu fotoğrafı Facebook’a gönderseniz, bir köstebek oluyorsunuz” diye ekledi.


Fakat örgütü bile, felakete katılmaya dayanamaz. Wikileaks’in 3.5 milyondan fazla takipçisiyle kendi Facebook sayfası var.


Facebook, kullanıcılarının rahatsız edici şekilde ayrıntılı bir veri setini toplar ve her zaman nasıl kullanıldığı konusunda şeffaf olmamıştır.


Facebook’un bilgilerimizi kullanmasını engellemek için bir takım önlemler almalıyız. Ancak her ne kadar önlem alsak da yaptığımız hash tag ve paylaştığımız resim, konum, yorum gibi durumlara bakıldığında, Facebook nelerle ilgilendiğinizi ne kadar süre Facebook’ta geçirdiğimizi bu bilgileri kayıt altına alarak kullanmaktadır. Dolayı size ne kadar doğru bilgi verirsek bizimle ilgili o kadar gerçek bilgilere sahip olur. Bu noktada yapılması gereken şeyler gerçek bilgilerimizi paylaşmamak yada gerçek bilgilerimizi vermemektir. Gerçek adımızı ve soyadımızı zarar gelebilecek şekilde bilgilerimizi paylaşmadan sosyal medya kullanmak olmalıdır. Sosyal medya kullanımındaki artış sayesinde çok fazla insanın bilgilerini gerçek şekilde reklam verenlere satıldığına şahit olduk. Bu noktada kullandığımız ad ve soyadı ait başına ortasına farklı kelimeler ekleyerek, bize erişimini bir şekilde engelleyebiliriz. En önemli noktalardan bir tanesi de adımıza kayıtlı cep telefonu numarasını Facebook ve diğer sosyal medya hesaplarında kullanmamak olmalıdır.


 



Facebook beni ne kadar biliyor ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder