15 Mayıs 2018 Salı

Omurga hastalıkları

Dünyada kalp rahatsızlıkları ve kanserden sonra en çok iş gücü kaybına yol açan hastalıklar omurga rahatsızlıklarıdır. Hatta bunların diğerlerine göre farklı bir iş gücü kaybı söz konusudur. Hastalık bir kere başladıktan sonra sık tekrar edip, güç kaybı oluşuyor. Bir ara düzelir gibi olup çok sık sık tekrarlanmasından kaynakları problemi oluşabiliyor. Dolayısı ile gerek sosyal yaşantımızda gerekse iş yaşantımızda son derece önemli.



Omurga Kullanımı


Bilindiği gibi ilk yaşam sularda başlarda başlamış. Sonra canlılar karaya çıkmış. Karaya çıktıktan sonra insanın insan olmasının en önemli faktörü 4 ayaktan kurtulup iki ayak üzerinde kalmasıdır. Dolayısıyla onu iki ayak üzerinde çıkartan omurga sistemidir. Bilindiği gibi bu omurga sistemi yere paralel duruyor.Bizi ayakta tutan bir iskelet sistemi var. Bizi yalnızca ayakta tutan iskelet sistemi değil aynı zamanda bunun çevresinde çok güçlü bağ dokusu dediğimiz aynı zamanda adalelerde desteklenen bir sistemdir. Bunun yanında omurgayı bir iskelet olarak görmemek lazım.



Omurların arasında kıkırdaklar bulunur. Boyun tarafından başlayıp kuyruk sonuna kadar giden bir yapıdır. Diğer leğen kemiği dediğimiz yapıda ayaklarımızın desteğiyle omurgaya yüklediğimiz kısıma bağlıdır. Omurganın yapısına baktığımızda kemikler arasında sarı kıkırdaklar bulunuyor. Kıkırdak bir yapı bulunuyor beyinden gelen emirleri vücut kısmında kollarımızda sırt kısmında iç organlarımıza beldede gerek iç organlarımıza gerekse ayak ayağımıza doğru ileten sinirlerin çıktığı deliklerden oluşuyor. Bu sinirlerin olduğu organlara emir vererek vücudun çalışmasını sağlıyor. Beyinden gelen emirleri çalıştıran sistem sinirler olarak omurgamız içerisinde çok iyi korunmuş durumdadır. Bu yapının en önemli özelliği dik olduğu için gün boyunca çalışan insan da bütün yükün aşağı doğru ağırlığın üçte ikisini gövdenin sürekli taşımasıdır. Bu yükü taşınması dolayısıyla gün içerisinde ciddi stres ve travmalara sert hareketleri maruz kalmaktadır. Bir binanın temeli gibi düşünebiliriz omuriliğe doğru gün içerisinde biz onlara kötü hükmedersek kötü şeyler olur iyi hükmedersek sonuçlar olur.


Omurga hastalıkları nasıl başlar


Çok spontane kendiliğinden ortaya çıkan bazı hareketleri yaparsak bozulma ve omurilik rahatsızlarına sebep olabilir. Özellikle çalışma yaşantımızda evde bir takım alışkanlıklar edinme şeklinde daha gözden geçirip daha iyi yaparak omuriliğe fayda sağlayabiliriz.


Omurga hastalıklarını ne zaman hatırlayabiliriz?


Ne zamanki bir omurilik rahatsızlığına yakalanırsak, o zaman bu bizim canımızdan bir şeyler götürdüğü zaman aklımıza geliyor. O zaman daha dikkatli olunabiliyor. Gerçekten de yük binmesi, küçük travmalar, küçük darbeler, ters oturma, yamuk oturma, tek elinde telefon diğer elinde bir laptop yamuk durma gibi travmalarla bu dejeneratif bozulmalar başlayabiliyor.



Hangi hareketlerde omurga hastalıklarına sebep oluyor


Omurga hastalıklarına genellikle bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz, birçok dejeneratif bozulmalar içerisinde en çok oturan kişiler de görülür. Sürekli masa başında oturarak çalışanlarda görülür. Tabii her oturan da bu hastalığa olacak diye bir durum söz konusu değil. Günlük olarak muhasebeciler ve bankada çalışanları, makine başında çalışanlar, bilgisayar yazılım uzmanları gibi teknik işlemler yapan kişi gruplarını çok fazla görülür.


Omurga hastalıklarından korunma


Fakat bazı kişiler kendilerine iş dışında vakit ayırabilir ise, spor egzersizler ve yürüyüşle omurgayı dinlendirebiliyorlar. Onlarda bu omurga rahatsızlıkları daha az görülebiliyor. Bazı durumda yapısal bir rahatsızlık olması söz konusudur. Bunu araştırdığımızda söz konusu aynı aile birden fazla kişide omurga rahatsızlıkları rastlananlar da genelde genetik bir yapısı bulunabiliyor. Aslında omurga rahatsızlıkları genetik bir rahatsızlık olmayıp aile içerisinde birden fazla kişi de görülme durumlarında ailenin oturma yapısı omurga yapısını bozabilecek hareketlerden kaçınmaması ve bunu sürekli hale getirmesinden kaynaklı oluşabilir. Bu da ailede bir veya birden fazla kişi de omurga rahatsızlıklarına omurilik rahatsızlıklarında sebep olabiliyor. Bu durumda insanların kendilerini daha fazla egzersiz daha fazla omurga ve omuriliklerini dinlendirme ile normal bir yapı içerisinde hareket etmeleri anlamını taşıyor. Eğer kendine çok fazla vakit ayıramayan ayıramayacak durumda olan kişiler için bu rahatsızlığın tekrarlaması bu rahatsızlığın daha ilerlemesi söz konusu olabilir. Bu durumda egzersiz ve spor yapılması özellikle tavsiye edilmektedir.


Omurga hastalığı sebepleri


İkinci bir faktör kilo, bir erkek 90 kilo olursa üçte ikisini bel kısmındaki bölümün bel tarafındaki omurganın taşıması anlamına geliyor 35 40 yaşındaki son sonra alınan kilo daha fazla etkiliyor.


 


Ağır kaldırmak bel fıtığı etkiler mi


 Ağır kaldırmak bel fıtığı etkiler mi  ? Hastalığın tetikleme açısından etkilidir. Fıtık başladıysa ağır kaldırmak ve ani hareketler tetikler. Ama bunun dışında bazen hastalar ağır kaldırdığını düşünerek fıtık olduğunu söyler. Ancak mu geri dönerek bunu geçirmek mümkün değil. Bel ve boyun fıtıklarında başlangıcı tetiklemesi açısından çok önemlidir.


Sağlıklı bir omurgadaki yapı çok aniden çok hızlı bir şeyle bozmak mümkün değildir. Bazen şiddetli bir ağrı dönem olabilir. Bunu belirtmek gerekiyor. Her sağlıklı insan hayatından 3 ila 5 kere özellikle bel açısından böyle 3 günlük 5 günlük bir haftalık ağrılı dönem geçirmesini mümkündür.


Omurgada yapısal bir bozukluk bir hastalık, ağrı olduğu zaman yattığınızda 2-3 dakika sonra tekrar geçecek gibi durum söz konusu değil. Bu ağrı omurilik ile birlikte bir hastalıksa devamlı devam edebilecek ağrılarla kendini gösterebilir. Tabii yaşlara göre risk faktörü değişebiliyor. Bu noktada bazı romatizmalı hastalıklar bel ve omurilik ağrılarına benzeyebilmektedir.


 



Omurga hastalıkları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder