13 Mayıs 2018 Pazar

Çocuklarda inatçılık problemleri

Çocuklarda inatçılık problemleri 2 ile 4 yaşlar arasında sıkça karşılaştığımız problemlerin başında gelir. 2 ila 4 yaşlar arası çocuk için çok önemli ve kritik bir dönemdir. İnatlaşma genellikle 3 alanda birleşir.


Bunlar yemek konusunda,uyku konusunda, tuvalet konusunda. Bu dönemin en önemli kazanımı tuvalet alışkanlığıdır. Tuvalet alışkanlığı kazanması ile birlikte çocuk ilk defa kendi vücudunda üzerinde bir hak sahibi olduğunu görür. Kendi vücudunu kontrol edilebildiği görür. Bu çocuk için mükemmel faydalı bir durumdur: Bu süreçte bu duygusunu diğer nesnelere,eşyalara ve diğer insanlara taşır. Kendi istediğinin olması yönünde pek çok konuda davranışları değişebilir.


Çocuklarda inatçılık benim çocuğum çok sakindi, kendi halindeydi neden böyle oldu ? diye düşünmeye sebep olabilir. Bu dönemin en önemli özelliği budur Çocuklarda inatçılıkdır. Çocuklarda çok fazla inatlaşma görülür. Özellikle 2 yaşına girmiş olan çocuklarda sol beynin aktifleşmesi ile eşyaları insanları nesneleri isimlendirme başlar. Çocuklarda inatçılık bu dönemde çocuk daha öncesinde sağ beni ile daha çok kullanılırken kullanırken parmağıyla istediği şeyleri gösterirken, vücudu ile ifade ederken, bu dönemden sonra daha çok güzel iletişime geçmeye başlar. Bu dönemde kelime hazinesi gittikçe artmaya başlar. Kelime haznesi arttıkça insanlarla ilişkilerinde bunu yapmayacağım bunu istemeyeceğim bunu yapma gibi isteklerini belirtir. İstemediklerini belli etmeye başlar. Daha çok bunlar emir kipi içeren cümlelerdir.


 


Bu dönemde çocuklara nasıl yaklaşabiliriz ?



Çocuklarda inatçılık durumlarını engelleyebilir miyiz ?


 


Aileler bazen çocuklar ile inatlaşmaya çalışır. Onlara bir yetişkin gibi yaklaşım sağlar. Sen bunu istiyorsun ben de bunu istiyorum şeklinde çocukla inatlaşma faydalı olmayacaktır. Çocuğu yetişkin gibi görülebilmesi bir problemdir. Burada çocuğu bir yetişkin gibi görmemeyi önerebilirim. Çocuklarla ilişkilerinizde daha orta yolu bulmak yoluna gidebilirsiniz.


 


Çocuklar ile orta yol nasıl bulunur ?

 


Çocuk herhangi bir şey istiyorsa örneğin, parka gitmek istiyorsa anne önceye çocuğun istediğini dile getirmesine izin verin. Bunun ile birlikte onu anladığınızı belirtmelisiniz. Eğer parka gitmek istemiyorsanız bunu bir sebeple birlikte anlatmalısınız. Bugün yorgun olduğum için parka gitmek istemiyorum gibi bir cevap verebilirsiniz.Çocuğun aileden beklediği ya da istediği şey öncelikle anlaşılmaktadır. Önce anlaşıldığını anlarsa istediğinde direnme, konusunda biraz daha sakin olabilecektir. Biraz daha inatlaşmadan anlayabilecektir.



Parka gitmek istiyorsanız bunu bir sebeple anlatmalısınız. Eğer siz parka gitmek istemiyorsanız bunun gerekçesi ile birlikte söyleyebilirsiniz. 2 yaşındaki çocuk anlamaz diye düşünmeyin. Çocuklar bu dönemde anlamaya başlamışlardır. Çünkü sol beyin gelişmeye başlamıştır. Eğer yapabiliyorsanız mümkünse bu dönemde çocukların istedikleri elinizden geldiği kadar yapmaz öneririm. Ancak bu çoğu zaman mümkün olmadığı sürece geçerli bir sebep de açıkla açıklama yapmalısınız. Çocuğun istediği şeyleri yapamadığınız zamanlarda da daha çok sakin bir şekilde önce onu anladığınızı ifade ederek bunun gerekçeli bir şekilde neden yapamayacağınızı belirtmelisiniz. Bu konuda bir çözüm üretebilirsiniz.


Bu dönem kritik bir dönem olduğu için ilerleyen yaşlarda da aynı şeyler karşınıza çıkabilir. Bu da çocuğun çok daha inatçı olabilir ya da çok cimri olabilir. Pasif agresif yapı dediğimiz bir yapıya bürünebilir. Her istediğinize tamam deyip, ama hiçbir istediğinizi yapmayan bir kişi olabilir. Bununla ilgili pek çok problem ve de inatçılık ile karşılaşma imkanınız bulunuyor. Eğer bu dönemde çocuklar sağlıklı bir ilişki kuramadıysanız, özellikle ergenlik döneminde bu dönemle ilgili sıkıntı tekrar yaşama imkanınız olacaktır.



Çocuklarda inatçılık problemleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder