9 Mayıs 2018 Çarşamba

Wordpress nedir

WordPress nedir ne için kullanılır ne işe yarar ? Günümüzde bir çok kişi gibi bizlerde internet kullanmaktayız. İnternet kullanım amacımız, kimi zaman müşterilere ulaşmak, kimi zaman bilgi almak, kimi zaman ise sosyal medya kullanımları gibi farklı sebeplere dayanıyor. Bir çok insanın ihtiyacı olan web sitesi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için oluşturulmuş, WordPress açık kaynak kodlu, php tabanlı bir sistemdir.


wordpress nedir nasıl kullanılır


WordPress Açık Kaynak kodlu bir CMS sistemidir. Ayrıca WordPress Açık Kaynak kodlu olduğu için istenilen türde ve değişiklikte tema ile farklı web sitesi yapılması seçenekleri mevcuttur. WordPress  Wordpress ile kurumsal Bir web sitesi yapmak ya da kişisel bir blog Sitesi yapmak da mümkündür. WordPress dünyada çok fazla kişi ve kurum tarafından kullanılmaktadır ücretsiz altyapısını sağlamış olduğu hizmetler kaliteli ve kontrol edilebilirdir.  Birçok web sitesinde olduğu gibi görünüm tasarım stil şablon bunların her birini farklı bir şekilde belirtebilirsiniz. Ancak Eğer tasarım ve görsel açıdan kendinize ait özgün bir tasarım yapacaksınız; öncelikle html dilinden faydalanmanız gerekecektir.


Teknik tarafında çok fazla bilginiz yok ise internette satılan WordPress temaları satan web sitelerinden faydalanabilirsiniz. Bu sitelere örnek olarak temaforest sitesini kullanabilirsiniz. Hazır tema kullanmak her ne kadar başka bir kopyasını ne olduğunu bilinerek yapılsa da kurumsal web siteleri için tavsiye edilmez. Kişisel web siteleri için hazır temaları kullanmak daha uygundur. WordPress temaları için farklı web siteleri ve farklı fiyat aralıkları bulunuyor. Ortalama fiyatları 20 dolar ile 60 dolar arasında değiştirmektedir. Tabii ki WordPress için tema yükleyerek işimiz bitmiş olmuyor. Ayrıca WordPress için farklı ve sitemizin görsellerini yansıtabilecek stil ve şablonlar içinde eklenti kullanmamız gerekecektir. Bazen bu eklentiler tasarım için gereksede bazı durumlarda wordpress için farklı özellik eklemek için eklenti kullanmamız gerekecektir. Bu eklentiler çoğu zaman temaların içerisinde kullandığınız temele göre yüklenilmiş olsa da bazı durumlarda temanızı tasarımını kendinize uygun bir şekilde değiştirebileceğiniz eklentiler bulunmaktadır. Eğer hazır tema kullanmak istemiyorsanız öncelikle bu işin nasıl yapıldığını bilmeniz gerekiyor bilmeniz gerekenleri sırlarımız gerekirse ;


WordPress tema oluşturmak için bilmemiz gerekenler


1- Photoshop


2- WordPress


3- Html Dli


4PHP Dili


 


Eğer yukarıda sunulan boş olan özellikleri bilirsiniz temaforest için tema yapma ek iş olarak para bile kazanabilirsiniz


 


wordpress nedir nasıl kurulur


WordPress kurulumu için bir adet hosting ve bir adet domain ihtiyacınız bulunuyor. En iyi hosting firmaları yazımızdan satın alabilirsiniz. Domain ve hosting yönlendirdikten sonra hosting için cpanel kullanılmak gerekiyor. Tabi cpanel kullanılması içinde hostingimizin Linux tabanlı olmasında fayda var. Ancak Windows tabanlı  asp hostingler her ne kadar WordPress için destek verse de tam olarak senkronize çalışmamaktadır. Bu noktada Linux tabanlı hosting kalmakta fayda bulunuyor. Linux tabanlı hosting aldığımızı varsayarak hosting aldığımız firmanın web sitemize ait hostingden cpanele giriş yapmalıyız. Cpanele giriş yaptıktan sonra hostingimize ait bir veritabanı oluşturmalıyız. Hostingden bir veritabanı oluşturduktan sonra  veritabanına ait bir kullanıcı adı ve şifre oluşturmamız gerekiyor. Oluşturduğumuz kullanıcının veritabanına erişim yetkisini seçmeliyiz. Burada full erişim yapmakta fayda bulunuyor. Dolayısıyla elimizde şu anda Cpanelde oluşturduğumuz bir veritabanı ve bu veritabanına bağlı bir kullanıcının kullanıcı adı ve şifresi bulunmaktadır.


Bu bilgiler WordPress kurulumu için yeterli olacaktır bu noktada yapmanız gereken 2. işlem wordpress’in yeni sürümünü son sürümünü  wordpress indir adresinden indirmek olacaktır.


WordPress Kurulumu


WordPress’i hosting atmak için ftp ile hosting erişimi yapmalıyız. Bu bilgileride yine cpanelden erişebiliriz. Ftp ile wordpress dosyalarını hostingimizin ana dizini Public_Html dizinine attıktan sonra burdaki işlemimiz bitiyor. Sonra browser açıp alan adımızı internet sayfasından açtığımızda WordPress Hoşgeldiniz kurulum için temel bilgileri soracaktır. Burada daha önceden oluşturduğumuz veritabanı kullanıcı adı ve şifreleri eksiksiz bir şekilde girdiğinde wordpress’in kurulumu tamamlanmış olacaktır.



Wordpress nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder