Bitkisel hayat nedir ? : Beyin fonksiyonlarının tamamen kaybolması yalnızca solunum fonksiyonu çalışıyor olmasıdır. Ancak bilinç kapalı olduğu için kişi artık bakım hastasıdır. Hastaya bakım çok önemlidir çünkü hasta acıktığını sudağını, bir şey istediğini söyleyemez. O anki pozisyonunu değiştiremez. Düzgün bakılırsa iltihap kapmaması engellenebilir. Doktor kontrolleri iyi yapılırsa uzun yıllar yaşama faaliyeti gösterebilir. Ancak makinaya bağlı şekilde yaşayabilir.
Bitkisel hayat nedir ? Kurtulma İmkanı Varmıdır ?
Bu tip hastalarda ekstra yaşadığı sağlık problemi yoksa öksürme fonksiyonunu tekrar kazanırsa yoğun bakımdan çıkarılır. Doktorun verdiği karar ile evde bakımına devam edilir ev tipi solunum cihazları ile bakımına devam edilebilir. Bu hastalık sağlık açısından ne kadar çok önemli bir durum ise ekonomik boyutu da bir bakıma önemlidir. Hastanın yoğun bakıma ihtiyacı olup olmadığı konusunda zaten aslı bizim hastamız olduğu için solunum desteği dışında akciğer problemi kalp damar sistemlerinin yeterince düzelmiş olması tansiyonu problemli ise normale dönmesi beklenir. Hastanın taburcu olma durumunda hastanede doktor tarafından hazırlıklarımı yapıp aile eğitimi vererek taburcu edilmektedir. Bunlar çoğu zaman yatalak hasta olarak kalma ihtimali yüksektir.
Bitkisel Hayatta İyileşme
Bir kısmı da bitkisel hayatta olup bazı fonksiyonları gelişebilecek düzeydedir. Bitkisel hayat nedir tam olarak anlaşılması için beyin ölümünün olduğunu kanaate varıldığında ise vücudun fonksiyonları bir bir kaybetmesiyle başlar. Bir insanın beyin fonksiyonların öldüğünde o insan ölmüş olarak kabul ediliyor. Beyin ölmesi demek insanın yaşamında herhangi bir yaşam ibaresinin kalmaması demektir. Hasta doktor takibimde olup günde en az 2 – 3 kez muayene edilmesine rağmen muayene sonuçlarından sonuç alınamaması, refleks muayeneleri göz bulguları gibi yapılan testler de yapılmaktadır. Yapılan testlerde göz takibi önemlidir. Kornea denilen bir refleks vardır. Pamuk ucunu güzel temas ettirdiğimizde kırpma oluşur. Göz bebeğine ışık verildiğinde küçülme oluşur, iki yönlü bir olaydır. Işık göze girer sinire iletir ve algılar ışığında fazla olduğuna karar verip göze küçül diye mesajlar gönderir. Bu fonksiyonu olmayan hastalar, solunum cihazına bağlıdırlar. Günlük takiplerde solunum alıp vermesini de dikkat edilir.
Bitkisel Hayat Testleri
Bazen hastanın aldığı hafif nefes bile kaybolduğu görülür. Göğüste en ufak hareket yoktur ve bu durumda şüphelenme durumu ortaya çıkabiliyor. Acaba hasta öldü mü diye beyin ölümü klinik bir tanıdık doktor muayenesi ile bu kanaate varabilir. Beyin de kan akımı olmasa da herhangi bir elektriksel aktivite de bulunmayabilir. Beyin ölümü için çok ciddi bulgularla doğrulanarak karar verilebilir. Önemli testlerden bir tanesi de solunumun olmadığıdır. Hiçbir hareketin bulunmaması hiç kırpmanın olmaması durumudur. Aslında o kadar çok aşamaları vardır ki nefes almasa da beyin ölümünü %100 kanıtlamaz.
Kan akışı analizi denilen atar damardan alınan kanın oksijen özellikle karbondioksit değerlerine bakılır. Buda çok önemlidir karbondioksit gazının kandaki diğeri 60 mm Hg Üstüne çıktığında solunum merkezi uyarılır. Karbondioksit arttığı mesajı vererek akciğerlerdeki diyafram kasına nefes al emri gönderilir. Hasta nefes alır eğer öldüyse karbondioksitin yüksekliğini algılamadığı gibi emirde gönderemez. En güçlü kesin testtir. Buda kayda geçirilerek apne testinin pozitif olması bir bölümünün olması demektir. Eğer karbondioksit 60 mm Hg ise negatiftir ve test bir süre sonra tekrarlanır.
Ek testlerden birinin mutlaka ve kesinlikle yapılır. Beyin ölümünün gerçekleşmesi açısından vicdanen de rahat etmesi gerekmektedir. Bu dallardaki bütün doktorların ve uzmanların ölümüne kanaat getirmesi gerekmektedir. Buda çok önemli bir durumdur. Bu ölümünden sonra ailenin onayı ile birlikte organ nakil işlemleri de bu aşamadan sonra başlatılıyor. Bazı aileler ise organ bağışını kabul etmiyor. Yasada fişi çekmeye izin vermiyor. Tedavi devam edilmemesini belirtiyor. Hem ölmüş hasta hem de tedavi uyguluyorsunuz. Bu bir bakıma da çelişkili bir durumdur. Ama kurallara uymak zorundasınız. Aile eğer bağışı kabul ettiğinde organlar alınarak işleme son veriliyor ve bu organların ihtiyaç duyan insanlara verilmesi de çok önemli hayati bir değer niteliğindedir. Sonuçta giden bir can da olsa kurtulan yine bir can oluyor beyin ölümü gerçekleşen kişilerde fişi takılı kaldığı kadar yaşabiliyor. Yasalar kalbi durana kadar sonuna kadar beklememiz gerektiğini hükmetmiştir.
Dünyada Bitkisel Hayat
Dünyada bu yaşam süresinin, 21 gün süren bir rekor olduğu bilinmektedir. Aslında insanların çoğu hasta öldü diyorlar ama bir taraftan da vücut fonksiyonları bir süre daha çalışabiliyor. Bunun nasıl bir durum olduğunu merak ediyorlar vücudu beyin idare ediyor. İnsanın tüm bedenini dengede tutan hormonlar var. Bunların merkezi idaresi ise beyindir ve beyinden bu hormonların salgılanmasını sağlayan hipofiz den gelen hormon düzeyinde emirler vardır hormon geliyor böbrek üstü bezini uyarıyor. Böbrek üstü bezi de yine hormon üretiyor böbrek üstü bezinin tiroit bezinin kendilerine ait ufak depoları vardır. Beyinden emir gelmeseydi o depolar bir süre daha idare ediyor. O süre içinde o depolar bitince destek verseniz de çalışma özelliğini kaybetmektedir. Aileler organları vermediğinde hormonlar 5 – 6 gün içinde ölmektedir. İlaç verseniz de vücut artık cevap veremez duruma geliyor. Ancak ülkemizde ne yazık ki vicdanen de psikolojik açıdan da aile kabullenemiyor. Hala bir ümidin olduğunu düşünüyorlar oysaki bunun hiçbir dönüşü yok.
Bitkisel hayat nedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder