28 Aralık 2016 Çarşamba

Sql Server 2014 Sürümleri ve Sql Server 2014 özellikleri

Sql Server 2014 Sürümleri ve Sql Server 2014 özellikleri


Sql Bir tablodan diğer tabloya kopyalama

Sql Bir tablodan diğer tabloya kopyalama


Sql server versiyonları arasındaki farklar devamlı yenilenen sql server versiyonları ile birlikte Microsoft’un bize yeni sunduğu Bulut Veri Platformu ile çok daha anlamlı ve veri kaybı olmadan son teknoloji çalışmalarımızı rahatlıkla yapabileceğimiz hizmetlerin başlangıcıdır.Bu hizmet başlangıcını Microsoft Sql Server 2014 ile hizmete sunmaya başladı, hatta daha öncesinde Azure ile tecrübe etmemizi sağlamıştı diyebiliriz.


Bu makalemizde SQL Server 2014 sürümleri hakkında bilgi verip, sql server 2014 sürümleri hakkında bilgi bulabilir , sql server 2014 lisanslama işlemleri hakkında bilgiler vereğiz.


Microsoft SQL Server 2014 versiyonu kulağa hoş gelen çok kullanışlı yeni özellikler ile gelirken, programcılarada daha az kod yazabileceği, sql server içerisinden ayarlarla kod yazanı daha az işe sevk edecek yenilikleri sunmaktadır.Kritik işler ve replikasyonlar gibi daha fazla performans ve ram gerektiren in-memory teknolojisi ile geliyor.Hot add memory versiyonu ilk çıktığında server kapalıyken bile ram ilavesi yapılabilir şekilde gelmişti.


Şimdi ise performansı çok daha iyi hale getirmek için bir takım daha çalışma yapılmış.Bunlardan başlıcaları :


StreamInsight datalarımızı akış içerisinde daha iyi kategorilendirme ve erişim kolaylığı sağlar. İş stratejilerinize uygun çözümler sunar.


Excel ile daha kolay entegre olabilmek için epeyi bir mesai harcamışlar.


Big Data ile daha önceki sql server versiyonlarında çalışamadığınız kadar büyük veritabanlarında rahatlıkla çalışabilir, daha uzun ve daha büyük sorgular yaparak, daha önceki sql server versiyonlarının yanıt veremeği işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz.


Power BI bulut sunucular ile localdeki verilerinizi daha iyi senkronize edebilmek ve anlık bağlantılar kurmanıza yardımcı olur.


Microsoft Azure ile çok daha kolay bulut işlemlerini yaparak, bulut sunucular ile sql serverın güçlerini birleştirdiği, daha az veri kaybı ve daha çok teknolojik imkan sağlayan hybrid sistem.


 


SQL Server 2014 Sürümleri


Daha önceki sql server sürümlerine kıyasla 6 sürüm bulunmaktadır.Bunlardan 3 tanesi zaten devamlı diğer versiyonlarla da karşılaştığımız sürümler, 2 Genişletilmiş sürüm ve 1 özel yapılmış sürüm bulunmaktadır.


  • Sql Server 2014 Enterprise

  • Sql Server 2014  Business Intelligence

  • Sql Server 2014  Standard

  • Sql Server 2014  Web

  • Sql Server 2014  Developer

  • Sql Server 2014  Express

 


Sql server 2014 sürümler arası farkları daha önceki versiyonlardaki gibi, en aşağıdan üste kadar, aşağıdaki versiyonlarda daha az ve kurumsal özellik kapsayacak şekilde , limitler konularak en son tüm limitsiz versiyonu


Sql server 2014 Enterprise versiyonu geliştirilmiştir. Enterprise versiyonu hariç tüm sürümlerde limitler, kısıtlamalar mevcuttur. Burdaki kullanacağınız versiyon profesyonel firmalar için ihtiyaçlara göre şekilendirilerek versiyon seçimi yapılır.Son kullanıcılar için lisanslama bedelli çok yüksek olduğu için express versiyonunu kullanılabilir.



SQL Server 2014 Standard Sürümü


Sql server versiyonları arasında en çok kullanılan , tercih edilen, uygun maliyetli ancak bazı kısıtlamaları olan sürümüdür.Enterprise versiyonuna göre içerisinde bazı özellikler yer almaz ve limitle çalışır.Limiti arttırmak için üst sürüm sql server versiyonu kullanmak gerekir. Kobi bazlı ufak işletmeler için uygundur.Çok profesyonel hizmet almak için daha önce söylediğimiz gibi üst sürüm versiyonları seçmenizde fayda var.Bu sürüm azure ve bulut sunucu özelliklerini desteklemektedir.Sql server 2014 standart sürümü her bir instance kurulumunuzda size gurup hizmetleri sunar.Bu gurup hizmetler Sql server database Engine , Reporting Services ve Analysis Servisleri için geçerlidir 64 Gb kadar bellek kullanabilir.4 işlemci 16 çekirdeğe kadar destek verir.Üstüne işlemci kullanmak için üst sürüm sql server sürümü seçilmelidir.Ram bölümüne gelirsek yapılan işlemlerde memory önemlidir.Sql server 2014 standart versiyonu 128 Gb kadar belleği destekler.Rdbms yani ilişkisel veritabanı disk boyutu en fazla 524 Pb destekler.


 


Ayrıca aşağıdaki ana özelliklere sahiptir.


  • Programlanabilirlik (T-SQL, data types, FileTable)

  • Yönetilebilirlik (SQL Server Management Studio, policy-based management)

  • Temel yüksek erişilebilirlik (Temel log shipping, database mirroring, 2 node Failover Clustering)

  • Temel güvenlik (Separation of duties, basic auditing)

  • Temel OLTP

  • Temel BI (Reporting, analytics, multidimensional semantic model, data mining)

  • Temel veri entegrasyonu (Built-in data connectors, designer transforms)

SQL Server 2014 Business Intelligence


En çok kullanılan sürümlerden biridir.Limitli özelliklerden oluşan versiyonlarındandır.16 Core işlemciye destek verir , 128 GB bellek desteği sunar.


SQL Server 2014 Standard sürüm  özelliklerini hepsinin yanında aşağıdaki özelikleri destekler.


  • Self-service Business Intelligence (Alerting, Power View, SharePoint Server için Power Pivot)

  • Gelişmiş kuruluş iş zekası özellikleri (Tabular BI semantic model, gelişmiş analiz ve raporlama, bellek içi (in-memory) analiz motoru, gelişmiş veri madenciliği)

  • Kurumsal veri yönetimi (Data Quality Services, Master Data Services)

SQL Server 2014 Enterprise Sürümü


Özellikler açısından bakıldığında neredeyse tüm yeteneklerin birleştiği en tepedeki sürümdür. SQL Server Instance başına (SQL Server Database Engine, Analysis Services, Reporting Services) kullanabileceği en yüksek işlemci ve bellek limitleri, üzerinde çalıştığı Windows Server işletim sistemi limitleri kadardır. Yani işletim sisteminin sunabildiği tüm işlemci ve bellek kaynağını sonuna kadar kullanabilir. Bu, sınırları çok ileride olan bir kapasite demek. İlişkisel veritabanı başına en yüksek boyut limiti 524 PB (Petabayt) ‘a kadar desteklenmektedir.


SQL Server 2014 Enterprise sürümü kapsamlı ve yüksek performans sağlayan high-end datacenter (veri merkezi) teknolojilerine sahiptir. Limitsiz sanallaştırma desteği, uçtan uca iş zekası yetenekleri ve iş-kritik iş yükleri için sunduğu premium özellikler ile SQL Server 2014 sürümlerinin amiral gemisidir. Kurumsal seviyedeki ve çok yüksek ölçekteki hemen hemen tüm işletme, veri platformu ve veritabanı ihtiyaçları için kullanılabilir.


SQL Server 2014 Standard ve SQL Server 2014 Business Intelligence sürümlerinin tüm özelliklerini içerdiği gibi ayrıca aşağıdaki ana özelliklere de sahiptir.


  • Gelişmiş veri entegrasyonu (Fuzzy grouping and lookup, change data capture)

  • Gelişmiş güvenlik (SQL Server audit, transparent data encryption)

  • Data warehousing (Updatable in-memory columnstore, compression, partitioning)

  • Gelişmiş yüksek erişilebilirlik (AlwaysOn, multiple, active secondaries; multi-site, geo-clustering)

  • Advanced transaction processing (In-memory OLTP)

Bu 3 yaygın sürümün dışında, web için özelleştirilmiş bir sürüm ile birlikte geliştirme/test ve giriş seviyesi/öğrenme amaçlı toplamda 3 sürüm daha vardır. Bu sürümler hakkında aşağıda bilgiler bulabilirsiniz.


SQL Server 2014 Web Sürümü


Web tabanlı iş yükleri için özelleştirilmiş bir sürümdür. İçerisinde bazı özellikler yer almaz veya limitli olarak yer alır ancak özellikle Web hoster’lar için düşük maliyetli, ölçeklenebilir ve yönetilebilir yetenekler sunar. Küçük veya geniş web tabanlı iş yükleri için düşük toplam sahip olma maliyeti ile ön plana çıkmaktadır. Bu sürüm Instance başına SQL Server Database Engine, Analysis Services ve Reporting Services için 4 soket (16 Core) ‘a kadar işlemci, SQL Server Database Engine ve Reporting Services için 64GB’a kadar bellek kullanabilir. Ayrıca ilişkisel veritabanı başına en yüksek boyut limiti yine 524 PB (Petabayt) ‘a kadardır.


SQL Server 2014 Developer Sürümü


SQL Server üzerinde uygulama geliştirmek isteyen geliştiriciler için sağlanır. SQL Server 2014 Enterprise sürümüyle aynı özelliklere sahiptir. Ancak SQL Server 2014 Developer sürümü sadece geliştirme ve test ortamları için kullanılabilir, üretim (production) ortamlarında kullanılamaz. Microsoft SQL tabanlı uygulama geliştirmek isteyen programcılar için idealdir çünkü tam özellikli ve düşük maliyetli bir seçenektir.


SQL Server 2014 Express Sürümü


Express, Express with Tools ve Express with Advanced Services olmak üzere kendi içinde (ilave paketlerle) 3 farklı şekilde dağıtılabilir.


Giriş seviyesi özelliklere sahip ve tamamıyla ücretsiz bir sürümdür ancak diğer sürümlere göre önemli limitleri vardır. Masaüstü, istemci ve küçük sunucu uygulamaları oluşturmak ve Microsoft SQL Server temellerini öğrenmek için idealdir. Gerektiğinde sorunsuz bir şekilde üst sürümlere yükseltilebilir. Bu sürüm Instance başına SQL Server Database Engine ve Reporting Services için 1 soket (4 Core) ‘a kadar işlemci, SQL Server Database Engine için 1GB’a kadar bellek destekler. Ayrıca ilişkisel veritabanı başına en yüksek boyut limiti 10GB’tır.


Bu 5 temel SQL Server 2014 sürümünde yer alan veya almayan tüm özellikler hakkında daha fazla bilgi ve karşılaştırma tabloları için Microsoft SQL Server 2014 Sürümleri İçin Desteklenen Özellikler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


Birçok Microsoft ürünü gibi SQL Server 2014’ün de deneme sürümünü test etme şansına sahipsiniz. Bunun için SQL Server 2014 180 günlük deneme sürümü sayfasını ziyaret edin.


Microsoft SQL Server 2014 sürümlerinin nasıl lisanslandığı ve hangi kanallardan satın alınabileceği konusunda bilgiye ihtiyacınız varsa SQL Server 2014 Lisanslama ve Satın Alma Modelleri yazısını, eğer SQL Server 2014 sürümlerinin kurulum ve temel yapılandırma işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğini öğrenmek istiyorsanız SQL Server 2014 kurulumu nasıl yapılır dokümanını okuyabilirsiniz.






Sql Server 2014 Sürümleri ve Sql Server 2014 özellikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder