23 Aralık 2016 Cuma

kuranda kıble

kuranda kıble


kuran


Peygamber efendimizinden bu güne geçen sürede insanların anlamadığı bir çok gerçek var.Bu gerçeklerin bir taneside kıble ve kıblenin Kuran-ı Kerim‘deki yeri.Kuranda kıble ile ilgili bir çok ayet vardır.Bunları alevi toplumundaki inançlara göre Kıble insandır.Yani Sunni mezhebinde olan herkesin yaptığı gibi camide Kıbleye dönmeyi kabul etmezler.


Ancak Kuranda bu açık bir şekilde belirtilmiştir.


kuranda kıble anlatımı aşağıdaki gibi değerlendirebilir.


Birtakım beyinsiz insanlar: “Onları daha önceki kıblelerinden çeviren nedir?” diyecekler. De ki: “Doğu da Allah’ındır, batı da. O dilediğini doğru yola yöneltir.” (2/142)


Böylece biz sizi, insanlara şahid (ve örnek) olmanız için orta bir ümmet kıldık; Peygamber de üzerinizde bir şahid olsun. Senin üzerinde bulunduğun (yönü, Ka’be’yi) kıble yapmamız, elçiye uyanları, topukları üzerinde gerisin geri dönenlerden ayırdetmek içindir. Doğrusu (bu,) Allah’ın hidayete ilettiklerinin dışında kalanlar için büyük (bir yük)tür. Allah, imanınızı boşa çıkaracak değildir. Şüphesiz, Allah, insanlara şefkat edendir, esirgeyendir. (2/143)


Biz, senin yüzünü çok defa göğe doğru çevirip- durduğunu görüyoruz. Şimdi elbette seni hoşnud olacağın kıbleye çevireceğiz. Artık yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. Her nerede bulunursanız, yüzünüzü onun yönüne çevirin. Şüphesiz, kendilerine kitap verilenler, tartışmasız bunun Rablerinden bir gerçek (hak) olduğunu elbette bilirler. Allah, yaptıklarınızdan gafil değildir. (2/144)


Andolsun, kendilerine kitap verilenlere her ayeti (delili) getirsen, yine onlar senin kıblene uymaz; sen de onların kıblelerine uyacak değilsin. Onlardan bir kısmı, bir kısmının kıblesine (bile) uymaz. Andolsun, eğer sana gelen bunca ilimden sonra onların heva (istek ve tutku)larına uyacak olursan, o zaman gerçekten zalimlerden olursun. (2/145)


Her nereden çıkarsan yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Siz de) Her nerede olursanız yüzünüzü onun yönüne çevirin. Öyle ki, onlardan zulmedenlerin dışında insanların size karşı bir delilleri olmasın. Onlardan korkmayın, Benden korkun üzerinizdeki nimetimi tamamlayayım. Umulur ki, hidayete erersiniz. (2/150)


Burda açıkca belirtiliyor.Namaz kılarken ve Allah’a dua ederken kıbleye dönün.Kıbleden dönerken ayaklarınızın üstünde padişahın huzurunda olduğunu bilerek topuklarınıza basarak ters yürüyün ki saygınızı secdenizi , dualarınızı hidayete erdireyim.Net olun samimi olun kendinizi gerçekten bana vererek isteyin gibi bir çok istek ve emir bulunmaktadır.


Alevilerde ise halka namazı kılınır, secde edilir kıbleye dönmeye gerek yoktur.Çünkü her yer Allah’ındır.Aleviler samimi olarak namaz kılarlar.


kuranda kıble


Bunu anlamlandırmak için , örneğin


“senin üzerinde bulunduğun (yönü, Ka’be’yi) kıble yapmamız, elçiye uyanları” kelimesinden anladığımız gibi Kıble’ye dönerek namaz kılanlar ile namaz kılmayan insanlar arasındaki bağlantı için kurulmuş bir cümledir.Bu şekilde yorumlayarak anlamakda fayda bulunmaktadır.


yada “Andolsun, kendilerine kitap verilenlere her ayeti (delili) getirsen, yine onlar senin kıblene uymaz; sen de onların kıblelerine uyacak değilsin” gibi bir cümlede namaz kılanlar ile başka Allah’ın olduğuna inananlardan bahedilmektedir.


Sonuç olarak Kıble Allah’ındır.Tüm varlıklar gördüğünüz düşündüğünüz tüm gerçekler ona aittir.Bir çok surede belirtildiği gibi rızkı Allah verir.Ondan gelen herşey hayırlıdır.Ancak bunu o anda hayırsız olduğunu görseniz bile , bu hayatınızın tüm sürecinde değerlendirilde sizin için en hayırlı en kolay en az hasarla kurtarabileceğiniz durumlarda olur.Ancak bazı durumlarda kul azarsa Allah belada gönderebilir.


Kuran’da domuz eti yemek nasıl yasaksa Kıble‘de bahsedilen zorunluluk  Kuran’da yoktur.Kullanıldığı tüm cümlelerde cümlenin anlamına göre değişiklik göstermiştir.Allah çok büyükdür.Kıble’ye sığmaz her yerin O’nundur.Her yere dönerek dua edebilirsiniz.Ancak Kuranda belirtiği gibi samimi olun saygılı olun , O’na aşk ile yakarın.


 


 


 


 



kuranda kıble

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder