25 Aralık 2016 Pazar

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları


Çocuk sağlığı nedir?



Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları


 


çocuk hastalıkları ve sağlığı


Çocuk sağlığı çocuk hastalıkları, çocuk beslenmesi, gelişimi ve büyümesi gibi konuları kapsar. Çocukların hastalıkları doğuştan gelen ve sonradan kazanılan hastalıklar olmak üzere 2’ye ayrılır. Hastalıkların edinme şekli ve zamanı, çocuğun hastalık döneminde, çocuğu etkileyen psikolojik ve sosyal sebepler bakımından değişiklikler göstererek, sürecek olan tedavi zamanına, tedavi esnasında uygulanacak yöntemlere farklı tepkiler verebilmektedir.


çocuk hastalıkları


Doğuştan gelen hastalıklarda ise, bebek doğduğu andan itibaren hastalık baş göstermektedir. Bu hastalıkların bazıları, bebek anne karnındayken oluşabilir ve tedavisi mümkün olmadığı zamanlar olabilir.


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları


Doğuştan gelen hastalıklar, hastalığın derecesine ve çeşidine bağlı olarak, sağlıklı çocuklardan farklı olarak değişiklikler göstermektedir. Yürüyememek, görememek, duyamamak ve konuşamamak gibi. Bazı çocuklarda ise hastalıklar:  seyri boyunca hastanede çeşitli tıbbi elemanlar eşliğinde, ömür boyu devam eden tedaviler gerektirmektedir.


Çocuklar sağlıklı ve normal yaşamlarını devam ettirmeleriyle birlikte, kaza veya çeşitli hastalıklar nedeniyle de sonradan kalıcı hastalıklara yakalanmaktadır. Türkiye’de çocuk hastalıkları konusunda, alanında uzman doktorlar, teknolojinin de getirmiş olduğu yenilikler sayesinde tıpta ciddi boyutlarda ilerlemeler sağlamışlardır.


Çocuk Hastalıkları


Çocuk hastalıkları bulaşıcı olan ve bulaşıcı olmayan şekilde 2’ ye ayrılmaktadır. En sık rastlanan çocuk hastalıkları, akut solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, iç kulak iltihabı, idrar yolları iltihabı gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar tedavisi mümkün olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bulaşıcı çocuk hastalıkları da çok fazla olmakla beraber Türkiye’de tedavisi yaygındır. Eskiden ciddi salgınlar halinde görülen bulaşıcı hastalıklar, günümüzde pek çok tedavi yöntemleriyle iyileştirilmekte ve tevdi edilmektedir. Geliştirilmiş aşılar mevcuttur. Her hastalığa karşı kesin çözüm yolu olmasa da ciddi hastalıkların oluşmasını engellemektedir. Bulaşıcı hastalıklardan bazıları şunlardır:


çocuk hastalıkları ve sağlığı


 


 


Boğmaca: çocuk hastalıkların içinde en tehlikeli olanlarından biridir. Doğumdan itibaren hemen her yaşta görülebilir. Hastalık, öksürükten bulaşır. Çok tehlikeli olan boğmacaya yakalan çocuklar, aşı olmamış çocuklardan uzak tutulmamalıdır. Kuluçka süresi yaklaşık 7 gündür.


Belirtileri: başlangıçta burun akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma, ateş, huzursuzluk gibi şikâyetlerle başlar. Buna kataral dönem denir ve 1 hafta sürer. Bu dönemden sonra tipik boğmaca öksürüğünün olduğu dönem başlar. Öksürük nedeniyle zor nefes alan çocuklarda renkte bir morarma olabilir. Havaleye neden olabilir. Bu tür belirtilerde en yakın hastaneye gidilmelidir.


çocuk hastalıkları-3


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları


Altıncı hastalık belirtileri ve tedavi yöntemi: genellikle 6 ay ile 3 yaş arasında çocuklarda görülen bir hastalıktır. Yaklaşık 7-17 gün kadar süren bir kuluçka dönemi vardır. Yüksek ateşle başlayan ve 3-4 gün kadar süren bu ateşli dönemden sonra, vücutta görülen hafif kırmızı bir döküntüyle seyreden bir virüs hastalığıdır. Kesin bir tedavi yöntemi olmadığı gibi kendiliğinden iyileşebilir. Öncelik olarak ateş düşürülmeye çalışılır, ılık banyo, ılık süngerle vücudunu silme yöntemleri uygulanır. Bu hastalık virüslerle oluşan bir hastalıktır. Sayılan bu komplikasyonlar dışında başka komplikasyonlar durumunda doktora danışılmalıdır.


çocuk hastalıkları4


Kızamık: morbilli denilen özel bir virüs ile meydana gelen çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Solunum yolu ve hasta ile birlikte bulaşan bir hastalıktır ve çok dikkat edilmesi gerekir. Genellikle kış mevsiminde görülen bu hastalık ortalama 3-10 yaşları arasındaki çocuk gruplarında görülür.


Bulaşıcı hastalıklar daha pek çok çeşit vardır, ancak ülkemizde bu tür hastalıklara karşı geliştirilmiş aşılar olduğu için tedavileri artık eskiye göre daha kolaydır.


 


 


Türkiye’de çocuk hastalıkları tedavisi


Ülkemizde, teknolojinin de ilerlemesi sayesinde, organ nakli, ilik nakli, kök hücre nakli gibi birçok tıbbi ilerlemelerle çocuk hastalıkları tedavi edilmektedir.



Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder