11 Ocak 2016 Pazartesi

c# ile anroid programlama,c# monodroid,Monodroid Nedir

c# ile anroid programlama


c# ile veya vb ile anroid programlanabilmektedir.Andoid programala süreçlerini visual studio 2010 ile kullanabilirsiniz.Visual studio 2010 eklentisi olarak kullanabilecegimiz Monodroid bilgisayarimiza kurmamiz gereken eklenti.Bu eklenti sayesinde android programlamayi visual studio ile yapabilecek olmamamiz.Monodroid visuaul studio 2010 express sürümünde calismamaktadir.En az visual stuio 2010 standart yada visual studio developer sürümünü kullanmanız tavsiye edilir.Böylece visual studio için oluşturulmuş monodroid templatelerini rahatlıkla kullanabilirsiniz


Bu noktada visual stuio 2010 ve monodroid kullanarak ilk android uygulamamızı yazacağız.Aşağıdaki talimatlari izlerken resimlerdende doğruluğunu kontrol ederek yapmalısınız


Monodroid kurulumu


Monodroidi kurabilmek için aşağıdaki adresden indirmeliyiz
Monodroid adresinde indirebilirsiniz.

Sitede ingilizce olarak nasıl kullanıldığı ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.


Monodroid kurulumunu yapmadan önce anroid sdk kurulumu yapmalısınız.Android sdk c# daki framework gibidir.Çeşitli versiyonları bulunmaktadır.Hangi telefon markası ve modelini kullanacaksanız ona göre android sdk kurmalısınız.


Selam Monodroid


Şimdi based yapısı ile android yazalım.Bu noktada yapmış olduğumuz tüm geliştirmelerin ekran görüntülerini koyarak sizlere anlatmaya çalışacağım.


Visual studio 2010’u açarak , create new project butonuna basalım.Açılan pencerede c# dilini seçerek sol tarafdaki pencereden MonoDrid categorisindeki templatelerden boş olanı seçiniz.


Monodroid kategegorisinde 3 tane hazır şablon bulunmaktadır.


MonoDroid Uygulaması

OpenGL MonoDroid Uygulaması

MonoDroid Class Kütüphanesi


Yukarıda gördüğünüz gibi bu 3 hazır tema dahilinde birini seçmek zorunda kalacağız.Seçmemiz gereken seçim 1. seçim:

Monodroid application


Diğerleri opengl ve class projeleri için kullanılıyor.Sonraki makalelerimizde diğerlerinden bahsedeceğiz.


Monodroid1

Monodroid1


Yukarıda göründüğü gibi framework4 seçili olmalı ve Monodroid Application seçili olmalı.Projeye adını herhangi birşey yazabilirsiniz.

Bu seçimi yaptıktan sonra seçili olan pencere aşağıdaki gibi olmalı.


monodroid

monodroid


Editör ile Activity1.cs dosyasını açarak içerisinde işlem yapmamız gerekecek.Aktiviteleri bu class üzerinden yönetebileceğimiz şekilde kafanız bir taslak çıkarmalısınız.Bu noktadan sonra Android kütüphanelerinin hepsini buraya ekleyebilirsiniz.Bu işlemleri entity yapısı ile yapılmayacak ama entity yapısına benzerliği ile meşhurdur.


[php]


using System;


using Android.App;

using Android.Content;

using Android.Runtime;

using Android.Views;

using Android.Widget;

using Android.OS;


namespace HelloAndroid


[Activity(Label = "HelloAndroid", MainLauncher = true)]

public class Activity1 : Activity


int count = 1;


protected override void OnCreate(Bundle bundle)


base.OnCreate(bundle);


// Set our view from the "main" layout resource

SetContentView(Resource.Layout.Main);


// Get our button from the layout resource,

// and attach an event to it

Button button = FindViewById<Button>(Resource.Id.MyButton);


button.Click += delegate button.Text = string.Format("0 clicks!", count++); ;



[/php]


Activity1 klassı tüm aktiviteleri kontrol eder ve tüm android uygulamaları aktivite dosyalarına sahip olmaları gerekir.Bu class yeniden yazılabilir bir yapıya sahip olduğu için yapabilecekleriniz çok geniş formatda framework 4 kullanır gibi değil tabi.Kütüphaneler biraz daha kısıtlı.

Bu yapıyı kullanırken çalıştıracağımız komutlarda bu uygulamanın içerisinde olacaktır.UI sınıfındaki tüm kütüphaneleri buraya register edebilirsiniz.

Daha detaylı olarak projeye bakabilmek için devam edelim.


monodroid

monodroid


Solution explorer yukarıda gördüğünüz gibi olacaktır.Buraya kadar tüm işlemleri doğru yaptığınız anlamına gelir.Eğer bu ekran sizin karşınıza çıkmıyor ise yukarıda anlatılan bir adımı yapamadınız yada anlamış olarak düşünerek işlemlere başdan başlamalısınız.Bunun olmadığını varsayarak devam ediyorum.

Şimdi solution explorer içerisinde Assest ve resources klasörlerini ve değer verebileceğiniz tüm klasörleri göreceksiniz.Tüm klasörlerin içerisine bakarak neler oluşturduğunu kontrol etmelisiniz.Bu noktada içerisinde oluşturacağı tüm dosyalar monodroidi çalıştırırken devamlı ihtiyacınız olacak araçlardır.Dosyalar ile ilgili herhangi bir probleminiz olursa Monodroid’in resmi sayfası bölümünden forumlarına yada iletişim bölümünden yardım isteyebilirsiniz.


Öncelikle başlarken Selamın Aleyküm Android Kardeş yazdıralım ekranımıza. Bazı kodları sizin için değiştirdim ve Yeniden oluşturma metodu üzerinde bazı overwrite modetodları çalışmaktadır.Text özelliği olarak SElam Android yazmaktadır.Yazıyı gösterebilmemiz için bir nesnesinin içerisinde göstermemiz gerekecek.Örnek olarak Textbox nesnesini kullanabiliriz.Tüm ekrana basılacak olan yazıları Textbox ile yönetip kullanabiliriz.


[php]


protected override void OnCreate(Bundle bundle)


base.OnCreate(bundle);


var tv = new TextView (this);

tv.Text = "Selamın Aleylüm, Android Kardeşş!";


// Set our view from the "main" layout resource

SetContentView(tv);


[/php]


SetContentView method ekrana bişeyler yazdırmak için yada paylaşmak için gerekli olan metodumuzun adıdır.Bu metodu çok seviyorum ve çok yaralı buluyorum.

Buraya kadar herşey okeyse Visual Studio içerisinde play butonuna basarak projeyi çalıştıralım.Yada F5 tuşuna basarak projeyi çalıştırabilirsiniz.


Projeyi çalıştırdıktan sonra ilk göreceğiniz ekran cihaz seçim ekranı olacaktır.Bunun için eğer android bilgisayarınıza takılı ise sizde açılacak ekranız görebileceksiniz.Hemen kendinizi seçerek devam edelim.Bu noktadan sonra emulatör test etmeye başlayacaktır.Eğer seçtiğiniz cihazınız çalışıyorsa ve bir problem yok ise test başarı ile sonuçlanacak ve emülatör resimlerini göreceksiniz.Emülatör resmi üzerine basarak emülatör ayarlarına gidebilirsiniz.


monodroid

monodroid


Gördüğünüz gibi benim bilgisayarımda iki tane android cihaz takılı ve ikisinide şuandaki ekrandan görüyoruz.


c# Android

c# Android


Şimdi ok butonuna basarak devam ediyoruz.Daha sonra ayar ekranlarına göreceğiz.Bu seçili olan emülatöre göre değişebilecek ayarları kapsamaktadır.


Monodroid Nedir

Monodroid Nedir


Bu noktadan sonra artık herşey hazır.Artık ekranımızda selamın aleyküm android karşeşş yazımı görebiliyoruz.


MonoDroid, Android işletim sistemi olarak bilinmektedir , Java, C, C Microsoft Visual Studio için bir alternatif olarak NET platformu ile geliştirilebilir, C # SDK kombinasyonu ile uygulama geliştirmek için üretilmiş bir 3.party bir yazılımdır.MonoDroid SDK makalemizde bolca bahsedeceğimiz, projelerimizin olmazsa olması tuzu biberidir.


MonoTouch ile ,Apple’ın iPhone, iPad dokunmatik ürünlerine hükmetmeyi başarabilmiştir. bunun için C # dilinde ve. NET uygulama geliştirme ve bir SDK ile çalışarak Android cihazlara program yazılabilmektedir.


Aynı şekilde Android için uygulama geliştirmek için SDK ek olarak, “Android için Mono, Monodroid” demek mümkündür.

MonoTouch, IDE MonoDevelop veya aracı XCode entegre edilebilir.

Şüphesiz yazılı olarak normal bir uygulama monoTouch. NET uygulamaları derlenmiş ve yürütülen bu MSIL’e JIT derleyicisi ile olarak, makine koduna doğrudan dönüştürülebilir değildir. Bu nedenle, Windows veya Linux ve Mono uygulamaları ve Visual Studio hala iOS üzerinde geliştirilen Mac OSX kurulum ve test süreci ile cihaz üzerinde ya da bir makine üzerinde çalışan size mümkün olacak emülatörle geliştirmenizde fayda vardır.


Hepsi bu kadar Android ve Monodroid nedir kelimeleri üzerine sonraki makalalerde görüşmek dileği ile .



c# ile anroid programlama,c# monodroid,Monodroid Nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder