7 Ocak 2016 Perşembe

Bios Nedir ?

Bios nedir?


Anakart üzerinde bilgisayar donanımının en küçüdür.Ama tüm komutları yapmak için boot zamanında bu cihazla bilgisayarın en temel parçasıdır ve tüm işlemler donanım ile yapılmalıdır.Bilgisayar başlarken ki kontrol mekanizması, fonksiyonel olan tum özellik yöntemleri olarak bunun bir parçasıdır.Üzerindeki ayarlara baktığımızda Cihazlar, bilgisayarı başlatmak istediğiniz sırayla okunması gereken ayarlar vardır ve bunlar sırasıyla çalışırlar.


Bios ismi nereden gelir ?


Temel Giriş – Çıkış Sistemi (Basic Input Output System) adından türetilmiştir.


Anakart üzerinde entegre içinde EEPROM bellek denilen teknik üzerine yazılmış chip verileri olarak BIOS, baktığımızda, bu yazılımının çeşitli doğrultusunda çalışma sonucunda oluşturur. EEPROM (Elektrikle Silinebilir Programlanabilir Salt Okunur Bellek) yeni nesil anakartlar BIOSes oluşturmada kullanılan tipi entegre devreler nedeniyle Flash bellek IC kullanılan daha bios büyük yönetilmesi gereken işlemlerin yayılması boyutu çok büyük ölçüde değildir. Elektrik sinyalleri de bu devreler ve bellek değişikliklerin en önemli özelliği gerçekleştirmektedir. Aslında, bu EEPROM entegre devre yapısıdır.


Salt okunur bellek bölümleri olarak kullanılan ve özel müdahale bilgileri dışında firmalar tarafından yüklenen ROM (Read Only Memory) kaldırılamaz bir yapıya sahiptir. Menü bir örnek, sabit ve silinemez bios menüyü açmak veya makaleler bellek ROM saklanır görünür, ama BIOSUN farklı yerlerinde menülerde ayarlarını etkilemez burada değiştirilebilir. Örnek olarak, biz ilk önyükleme aygıtı seçeneği değiştirdiğinizde, biz hücreleri birini değiştirebilirsiniz, ve bu bilgileri BioSun bios ayarları hafızasında kayıtlıdır.


Güç kapanırsa Bios kaydettiği bilgileri silinir. Flash bellek yapısı bios bilgileri korumak için bir pil bulunur. Bu pil çıkarılırsa bu sefer geri orijinal durumuna ROM verileri dışında bios sıfırlama özelliğine girşmiş sayılır. Bu nedenle, RAM ayarı bölgeleri (Random Access Memory) olarak görev yapmaktadır. Aşağıdaki anakart Bios sürümü görünür bir entegre devredir.


Örnek Bios resimleri


Intel Bios


intel bios

intel bios


Winbond Bios

winbond bios

winbond bios


Phoenix bios

Phoenix bios

Phoenix bios



Hemen hemen tüm üreticileri tarafından kullanılan, yukarıda sözü edilen ana markaları BIOS çeşitleri bu şekildedir. Bu flash bellek yongası olarak bu firmalar genellikle Winbond, ATMEL, SST ürün üreticileri, – entegre devreler eeprom kullanırlar.Bios anakart üreticileri bazılarını saymak gerekirse;

AOpen,Asus,Biostar,Gigabyte,IBM,Intel,Asrock,Toshiba


Bios Nasıl Çalışır?


Şirket tarafından üretilen yazılımı bios seçer hangi şirket olduğunun örneğini yukarıdaki bazı şirketleri örnek olarak verdim. Bu yazılım, çip giriş ve çıkış çeşitli sinyal ve bu sinyallerin bağlantı ortamda değişikliklere göre verilmesini sağlar. Gerekli veri çıkış sinyalleri entegre yolları gerekli birimlere kullanılarak iletilir. Yalnız bios bilginin yalnızca akışı sağlar yani, teknik ayarlamalar birimleri genellikle anakart ve diğer bölgelerde kullanılan elektronik parçalar entegre edilmiştir.


Örneğin, işlemcinin çalışma voltajını bios dışarı değiştirdiğinizde, bios işemciye voltaj ayarı doğrudan karşılık verir ve voltaj ayarına göre bunu işleme sokar. Bu bölüme dijital sinyalleri göndererek gerekli düzenlemenin ilk bölümde alınan değer sırasını takip ederek çalışma gerilim regülasyonu bölümü biosdan işlemci sırasına göre yön olduğu sonucu ne yapacağını açıklar.


BIOS kurmak birimleri ile işbirliği yaparak çevre değişiklikleri bunu anlamış bir örnek bir parçasıdır. Bu yüzden elektrik kesildiğinde veya gittiğinde merak ediyor olabilirsiniz


Bios verileri nasıl saklanıyor ?


Biz bu konuda yukarıdaki kısa bir açıklama yapmıştık. Eğer bios IC enerjisi elektrik yardımcı olmak için bir kaynak sağlayan anakart üzerindeki pil ile saklar. Sonuç olarak, enerji sürekli beslenmesi nedeniyle ve bilgiler üzerinde gitmez ve kaybolmaz.


Bios Entegresi ve pil


Bios Pili


Biosun Görevleri nelerdir?


Biraz bios görev bakarsanız örneklerin çok küçük bir kısmını, yukarıda açıkladığımız gibidir.


»Sürücü Başlanıç Ayarları:Bilgisayar başlarken gerçekleşmesi gereken komutlar birliği. Normalde bu ayar, ancak bazı durumlarda harddisktir ve ilk cd rom sürücü ilk önyükleme (bootable firs driver) gibi, ilk belirlenmesi tercih edilir.


»Parça gerilimler Ayarları: işlemci, RAM, ekran kartı, chipset, anakart ve daha birçok çalışma gerilimi biostan değişiklik ile bigisayar çalıştırabilir. Gerekli bios işlemci ayarları veya ram ayarları veyada oyun oynayanların en çok yaptığı işlem overclock işlemi gibi.örnek vermek gerekirse bu gerilimleri gibi bileşenler yükseltmektir veya değerlerini düşürmektedir.


»FSB Hızları Ayarlar: Bilgisayar parçaları, FSB çalışma frekansları yani diğer bir deyişle, bu bios içinde parçanın çalışması için gerekli olan ve frekans değerlerini arttırabileceğiniz ve düşürebileceğiniz bölüm. Bir örnek olarak, bir video kartı 69 arasında bir değer, 66MHz FSB olabilir çalışır. Böylece burada parçaları hızlandırmak, ama FSB hızı ile bilgisayarınızı hızlandırmak. İşlemci ve RAM FSB ayarları birbirine entegre olarak çalışmaktadır.


»On-Off ile donanım açma kapama ayarları: bu kartların o anki durumunu belirtir Örneğin, anakart üzerindeki ses veya ethernet kartı, default olarak açık gelir. Bazı durumlarda, bu kartlar kapatarak güç tasarrufu sağlamak yapabilir yada bu kartlarınız arızalanırsa bilgisayarın üzerine takacağınız yeni ethernet kartını yada ses kartını takarken anakart üzerinden diğerini kapatmak için bios üzerinden kapatmanız gerekecektir.


»Donanımlar hakkında bilgi ve çalışma istatistikleri Gösterme: Bilgisayar elde edildiğinde, işlemci sıcaklığı, işlemci voltajı, bios menüsünde birçok istatistik görebilirsiniz diğer bölgelerinde gerilim, anakart sıcaklığı, fsb hızları bulunmaktadır.


»Başlangıç ​​Ayarları: Bios menüsü altında bu ayarları değiştirebilirsiniz. Ayrıca bios menüsü ayarları, saat, tarih gibi fonksiyonlarıda içerir.


BIOSlarda bu görevin temel özelliklerinin dışında çok daha fazla özelliği bulunmaktadır. Ancak, bunların hepsi hakkında bilgi vermeye çalışırsak bu makale yaklaşık olarak 1 kitapda daha fazla olmalıydı.Bu sebeple temel özellikler üzerinden bilgi verilecektir.


Bios menüsünü nasıl açılır?


Birçok üreticileri aynı yöntemi kullanmayı genellikle tercih eder. Delete tuşuna basarak bilgisayarı açtıktan sonra veya bios menüsüne erişim sağlar.Sürekli del tuşuna basılı tutarak. Ancak, bazı üreticiler farklı erişim tuşları ilede biosa girmeyi gerçekleştirir.Diğer üreticilerin bios’a giriş tuşları, F1, F2, F10, ESC başlarken kullanılmalıdır. Önce Delete tuşuna basarak açılış gerçekleştirmek denenmelidir.


Bios nasıl ayarlanır ?


Ana menünün BIOS menüsüne girdikten sonra ayarlamaları görülür yapabilirsiniz. Genel olarak, menüler bir kaç çeşit üreticiden bahsettik.


Bios Menü


– Sistem Zaman: saat ayarı buradan yapabilirsiniz.


– Sistem Tarihi: Burada bir tarih ayarlayabilirsiniz.


– Primary Master: Birinci bölümde, ilk sürücü


– Birincil Slave: Birinci bölümde, ikinci sürücü


– Klavye Özellikleri: Klavye ayarları burada yapılır.


– Sistem Belleği: Bios bellek boyutu değiştirilemez


– Extended Memory: Bios ek bellek boyutu


»Gelişmiş: Gelişmiş bios ayarları bu bölümde yapılır.


– İç Fare: Touch fare ayarı.


– LCD Panel Profil Genişleme: LCD monitörler gelişmiş bir görüntü vardır.


– Sessiz Boot: güç özellikleri burada belirlenir. Açılış ve siyah ekran açılması logosu açılış, üç bölüme ayrılmıştır.


– USB Çalışma Modu: Burada hızını Usb ayarlayın. USB 2.0 ve 1.1, iki seçenek mevcuttur. Yeni anakart tüm standart USB 2.0 dayanmaktadır.


– Açık Uzaktan Güç: sağlamak için LAN üzerinden bilgisayarınızı açın.


– Eski USB Desteği: USB veri yolu desteği.


»Güvenlik: BIOS güvenlik ayarlarını bu bölümde yapılır.


– Set Supervisor Password: Bu şifre parolayı bilen kullanıcılar sadece bios ayar menüsüne girmek mümkün olacak. Normalde, şifre yoktur.


– Set User Password: Bu şifre şifre sadece menüsüne erişmek olduğunu. Girdikten sonra bir kez daha değişiklik yapmanız istenecektir. Bu parola Yönetici parolası önce tespit edilmelidir. Bu şifre ile bazı menüler giriş anda etkin olmayacaktır.


– Password on boot: Bu bölümde, yukarıdaki iki herhangi girdi ve bu bölüm harf parola, bilgisayar şifre girmeden devam edemez önyükleme menüsü. Yukarıda oluşturduğunuz bilgisayarı açmak için tuşlarından birine girin.


– Sabit disk boot sektör: boot sektör virüslere karşı koruma sağlar. Aktif koruyarak yazar, koruma devreye girmesini sağlar.


»Boot: Bu bölümün açılışında bilgisayar sürücülerin belirleyen sırayla okunmalıdır. Disket Sürücü, ATAPI CD-ROM Sürücü, Ağ Sabit Disk, seçenek olarak seçilebilir. ilk etapta başlatmak istiyorsanız daha önce taşımanız gerekir.


Bios Güvenliği


Bios işletim sisteminin çalışması etkilenir Bazı durumlarda nedeniyle virüs veya kötü amaçlı yazılım için hasar görebilir ve veri kaybı karşılaşabilirsiniz. Kısıtlı çevrimiçi erişim kapatarak işletim sisteminin pek çok. Bazı anakart üreticileri dual bios sisteminin devreye sokmaktadırlar buda biri bozulduğunda diğerinin otomatik devreye gireceği ve project sistemini koruyoarak gözerim altında sistemin başlanmasını sağlar.Buda ileri kullanıcılar ve tüm kullanıcılar için veri kaybını en aza indirmek için yapılmaktadır.Dual bios anakartlar diğerlerinden bu yüzden daha pahalıdır.


Bu yöntem, bir ikinci (yedek BIOS) Biosu yedek olan aynı anakartta ile aynı özelliklere sahiptir. Her ayar otomatik olarak BIOSA transfer yapılır. Yedekleme bios ve sorun faaliyete ana biosta bir sorunu varsa ana BIOSA transferi ile çözülecektir.


Bios nasıl güncellenir ?


Bazı durumlarda, anakart üreticisi ve bios ve yeteneklerine bazı eklerler,bizdende bios sürümü yükseltmemizi beklerler. Bu gibi durumlarda, size bios güncelleme için çeşitli yollar sunarlar.


– İlk yöntem şimdi bu yeni nesil anakartlar için önerilen yöntemdir bios yükseltmek bios ile bir başlangıç ​​disketi oluşturmaktır.


– İkinci yöntem bir CD sağlayan anakart içinde çeşitli cihazlar yanında anakart üreticisidir. Bu CD yani bios güncelleme bios güncelleme yazılımı yer almaktadır. Bu yazılım modelin bios ile modelini internette bulup cdye yazdırıp kullanabilirsiniz.İsterseniz işletim sistemi BIOS güncelleme işlemi içinde açılabilir.


Bios İle İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar


Ben bios şifremi unuttum ne yapmalıyım?/


Bilgisayar kapalı olduğunda, pili çıkarın ve 5 dakika olacak bekleyin ayrıca, elinize bir kontrol kalemi alarak pilin üzerine temas eden anakart üzerinde 2 parça demiri birbirine temas edicek şekilde kontrol kalemini aralarıan gelicek ve ikisine değecek şekilde kısa devre yaptırın tabi bunlar bilgisayar kapalı iken yapılmalıdır.Kısa devre sonucunda bios sıfırlanacaktır ve şifre probleminiz ortadan kalkacaktır.


Bios ayarları hatalımı yaptım ?


Bu menü bölümünde bios varsayılan bularak ayarlarına geri döndürmek sağlıklı olacaktır.Varsayılan ayarlara geri yükleme ayarı ile değişiklikleri kaydedip ve çıkmanız gerekiyor.Bilgisayarı yeniden başlatın için bu ayarı yaptıktan sonra.


Önemli:


bios yaptığınız değişiklikler donanım ile birinci derecede yapılan işlemler sizin parçalarınıza uygulacaktır.Yağacağınız ayarlar profesyonel ayarlardır.Yanlış seçeceğiniz bir ayar ile işlemcinizi , reminizi yada anakartınızı bozabilir bu parçaları yakabilirsiniz.. Bunları önlemek için önce değişiklikleri bilgili arkadaşlarından yardım isteyerek forumlardan okuyarak, iyice araştırma yaptıktan sonra uygulamanızı tavsiye ederiz. Şirketler bu tür donanım hatalarının garantisi kapsamamaktadır.



Bios Nedir ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder