1 Şubat 2018 Perşembe

Bitcoin Nedir

Bitcoin nedir sorusu tüm dünyada ilgisini arttıran ve insanların kafasında büyük soru işaretleri yaratan yenilikçi bir teknoloji, sanal para birimlerinin en büyüğüdür. Tabi ki bu büyüklük yerine Etherum ve diğer para birimlerine kaptırabilmesi de mümkün görünüyor.


Bitcoin blockchain teknoloji ile üretilmiş bir yazılımdır. Ancak alt yapı mimarının dışında üst tarafında bir sanal para teknoloji olarak kullanılmaktadır. Takip edilebilir zincir sistemi ile yapılmıştır. Ancak bir çok ülkede yasaklanmış ve kara para aklama gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Bu ileri zamanlarda ülkelere konulan ambargoların sonu anlamına geliyor. Örneğin Amerika’nın İran’a koyduğu amborgoyu yakın zamanda bu teknoloji ile alt edebileceklerini söylemek mümkün. Daha da ileriye gidersek Venezüela bu teknolojiye ülke olarak geçip ambargoyu delmeye başladığını bilmekte fayda bulunuyor.


 


Yatırım uzmanlara göre bitcoin kullanımı 2 ye ayrılıyor. Yarısı bitcoinin bir balon olduğunu söylerken diğeri yarısı ise geleceğin yatırımı olarak yorumluyor.Bizim fikrimize gelince bitcoin bir balon yada lale çılgınlığı değil, 2008 yılından beri dünyaya yapılmış en iyi yazılımlardan biridir. Doğrulama sistemi her alışverişde ve para aktarımında herkesin birbirine şahitlik ettiği ve önemlisi, dünyada son bir internete bağlı bilgisayar kalsa bile kendi kendine çalışabilecek alt yapıda bir para birimidir. Bu sistemin adı blockchain olarak anılmaktadır.


Geleceğin para birimi olan Bitcoin’in 2020’in yılına kadar en az 100.000 $ olarak artması ön görülmektedir. Jp Morgan Ceosu Jamie Dimon önceki beyanlarında ” Eğer bir kişi bile benim şirketimden bitcoin alırsa ve takip ettiğini öğrenirsem o kişi işden atacağım” dedikten 1 hafta içerisinde Bitcoin fiyatları 9000 $ dan 3500 $ sevilerine kadar geriledi. Ancak bunu fırsat bilip 20 Milyon $ kadar 3.500 $ fiyatdan yatırım yaparak büyük para kazandı.


Hali hazırda bazı ülkeler Bitcoin ile ülke vatandaşlıkları vermeye başladı. Yine blockchain alt yapısını kullanan Güney Kore’de Ripple para birimini destekleyerek atmlerden, exchange hizmeti ile para vermeye başladığını bilmemiz gerekiyor.


Bitcoin dünyada 21 milyon adet üretildi ve bu rakamın şuanda yaklaşık olarak 16.5 milyon adeti kullanımda. Geri kalan kısmı ise daha ortaya çıkmadı. Bu ne anlama geliyor. Kazılarak ortaya çıkabilen bir sistem olduğu için kazılar bittiğinde geri kalan bitcoinlerde kullanımda olacaktır. İlginç tarafı ise bu para çoğaltılamıyor. İlk gün ne kadar karar verildiyse yani 2008’de o sayıda kalacak şekilde bir teknolojik alt yapı ile devam etmektedir. Ancak bu bazı bölünmeleri ve fork işlemlerini yanında getirmiştir. Bunun anlamı Bitcoin’den türeye BitcoinCash yada BitcoinGold gibi farklı para birimleridir.


Her fork işleminde ne kadar bitcoininiz varsa o sayıda yeni para biriminden ücretsiz olarak size sunulmaktadır.


Bitcoin bitince ne olacak ?


Her değerli üründe olduğu gibi, sayısı az olan şey değerlenir. Her ne kadar bir ürünün fiyatını arz ve talep belirlemiş olsa da bitcoin’in daha da fazla değerleneceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Bunu dünyadaki altın madenlerinin bittiğinde altının fiyatı ne olacak diye düşündüğümüzde sonucu anlamamız daha da kolay olacaktır.


Bir sonraki yazımızda bitcoin’in nasıl elde edebileceğimizin yöntemlerine değineceğim. Bunlar kazı yöntemi ile yani Mining ve borsada satın alma yönteleri olacak.


Bizi takip etmeye devam edin.


 


 



Bitcoin Nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder