İngiltere vatandaşları , Avrupa birliğinden çıkma yada kalmanın refandumunu yaptı. Referandum sonuçları oldukça çekişmeli ve ilginç geçti.Referandum sonucunda İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı çıktı.İngiltere Avrupa Birliğinden Çıkma Kararı ülkede sevinç gösterileri ile karşılandı.
Referandum sonucunda % 52 Ayrılma kararı alırken % 48 İngilere’nin AB’den ayrılmamasını oyladı.İngiltere’nin Manchester şehrinde yapılan oylamayı, Birleşik Krallık basını Avrupa Birliği ile İngiltere’nin boşandığını şeklinde yorumlar yaptı.
İngiltere AB’den ayrılırsa ne olur ? İngiltere Avrupa Birliğinden Çıkma Kararı
İngiliz paundunun yüksek düşüşü dışında, İngiltere Avrupa birliğinden çıkması ortalama 2 ile 10 yıl arasında yapılacak.Bu işlem sonucunda Ab ile görüşmeler sonucunda, AB vizesine sahip olanların İngiltere’de geçerli olup olmayacağını, İngiltere’nin yeni başbakanı karar verecek.Bu kararı AB’de deklare ederek sistemin yürümesi sağlanacak.
27.06.2016 Pazar günü İspanya seçimlere gidecek.40 Seneden beri ülkeyi yöneten iki partiden biri tekrar seçildi.Ancak çoğunluk kazanamadı.Kazanan iktidar bundan 6 ay önce seçim ile iktidara gelmişti.İktidara gelen bu hükümetinde AB’den ayrılma konusunda net ve keskin bir şekilde AB’den ayrılmak istediğini söylemişti.İngiltere’deki bu seçim sonuçları İspanya’daki seçim sonuçlarını etkileyecektir.
6 Ay içerisinde Fransa ve Hollanda’da seçimler olacak.Fransa’da Lopen , aşırı sağcı yönetim şekliyle, Bu sabah twitterdan twit atarak , bizde AB’den ayrılmak için referandum yapmalımıyız şeklinde bir paylaşımda bulundu.Aynı şekilde Hollanda’da anti AB partilerin yükselişi sürüyor.
Bir hafta önce İtalya’da five star anti ab bir çok belediye başkanın ülkede kazandığı görülmektedir.
Artan AB karşıtlığı ve aşırı sağ, mülteci karşıtlığı ve önemli çoğunluğuda artık içimize kapanarak biz bize yeteriz
mantığı ile yaşamak istediğini vurguluyor.AB zor bir süreçden geçecek.Şuanda var olan AB’nin yaygınlaşma politikası ve AB’nin ana yasası ile çıkış yapmak çok zor.
Avrupa Birliği önemi kayıpmı ediyor ?
Evet Avrupa birliği önemini kaybediyor.Çünkü yasaların netleştirilmesi ve mülteci problemleri gibi bir çok problemleri çözmeye çalışırken menfaatler ve stratejik hedeflerin çakışması söz konusu.
Özetle İngiltere’nin bundan 40 yıl önce yapmış olduğu Ab’den çıkmalımıyız referandumunu % 67 ile Ab’de kalmalıyız olarak oylanmıştı.Bugün durum çok daha farklı.Zor günler AB’yi bekliyor.
Tüm bunlara rağmen Başbakan David Cameron’da görevini Ekim ayında bırakacağını ve bundan sonraki Avrupa Birliği kararlarını yeni başbakanın seçilerek görevlerini yerine getireceğini bildirmiş oldu.Ekonomideki beklenti ve durgunluklar hızlıca artmaya ve tepki göstermeye başladı bile.İngiltere Merkez Bankası yakında olaylara müdahil olarak dengeyi yeniden sağlamak isteyecektir.
İngiltere Avrupa Birliğinden Çıkma Kararı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder