5 Ekim 2014 Pazar

Bilgisayar Verileri Nasıl işler?

Bilgisayar Verileri Nasıl işler?

Bu derste,bilgisayarın düşünme biçimini verileri nasıl işlediğini bulacaksınız. Ve bilgisayarların düşünmek için daha fazla çaba harcadıklarına şahit olacaksınız.

1-Veri İşleme


Veri işleme, bilgisayarın düşünme biçimidir. Hesaplamalar, karşılaştırmalar, işlemler, kararlar gibi adımların tamamı bu düşünme mekanizmasının birer parçasıdırlar.


İnsanlar da verileri işlerler. Bir şeyleri görerek, dokunarak, koklayarak, tadarak, hissederek ve duyarak . Tüm bunlar,


insanın veriyi işlemesi için birer giriştirler. Ve neticede kararını vererek bir sonuç üretirler.


Fakat bilgisayarın düşünmesi, verileri işlemesi bundan farklıdır. Ve daha zor bir yöntemdir. Bununla beraber çok hızlıdır. Çünkü bir anda sadece bir işlem yapabilir. Bir anda sadece bir karar verebilir. Bu kararlar o kadar hızlı verilir ki sanki hazır bir cevabı karşımızda bulmuş gibi oluruz. İşin temeline inildiğinde küçük bir işlem için sayısız aşamalarda geçildiğini görürüz. Büyük prosedürler küçük parçalara bölünmek suretiyle milyonlarca kez aynı işlemler tekrarlanarak ancak sonuca ulaşılır.


Bilgisayar ortamındaki her şey sayılar ile temsil edilir. Buna tamsayılar, kayan sayılar, ondalıklı sayılar, karakterler, komutlar, değişkenler,semboller, resimler, sesler ve filmler dahildir.


Sayısal veri nedir?


Tüm modern bilgisayar sayısaldırlar. Sayısal olarak düşünürler, sayısal olarak karar verirler ve sayısal olarak sonuç üretirler. Tüm bu mekanizmaların temeli 1 ve 0 dır. Açık yada kapalıdır. Bilgisayardaki tüm işlemler 1 ve 0 kullanılarak gerçekleştirilir. Bu temel girişten sonra artık bilgisayarın iki temel pozisyonundan söz edebiliriz. Bunlardan birisi açık(on) diğeri ise kapalıdır(off). Devreleri açıp kapama işlerini transistörler yaparlar.


Anahtarların durumuna göre her bir pozisyona bir bit denilmektedir. Örneğin elektronik bir anahtarın açık olması 1, kapalı olması da 0 değerine karşılık gelmektedir.


Daha basit olarak bir elektrik devresini düşünebiliriz. Bu devrede bir akü, bir anahtar ve bir de lamba bulunmaktadır.


-Lambanın yanması için anahtarın açık olması gerekir. Bu durumda devre tamamlanacak ve lamba yanacaktır. Üretilen sonuç


1 dir. Buradaki açık kavramı akımın geçişine izin verilmiş olması devrenin tamamlanması demektir. Eğer bu kavramı sade anahtarın duruşuna göre değerlendirirseniz işlemin tersini anlarsınız ki bu yanlıştır.


Bunun yanında anahtar kapalı olsa, devre tamamlanamayacağı için lamba yanmayacaktır. Üretilen sonuç 0 dır.


Buradaki kapalı kavramı sizi yanıltmasın. Kapalı demek geçit olmaması demektir, akımın geçmemesi demektir. Örn klavyeden A harfine bastığımızda bunun işlemci tarafından algılanması ile nasıl bir sonuç ortaya çıkacaktır.



Bilgisayar Verileri Nasıl işler?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder