4 Ekim 2014 Cumartesi

Bilgisayar Nedir? ne işe yarar

bilgmarkalari
İnternetin günümüz insanının hayatında ne denli önemli bir araç olduğunu artık biliyoruz. Bu bilinci önce kendimiz benimsedikten sonra kendi çocuklarımızı da aynı doğrultuda şuurlandırmaliyiz. İnternet bir hazine olduğu kadar aynı zamanda her türlü ahlaksızlığın ve insan fıtratına aykırı içeriğin bulunduğu bir ortamdır da. Dolayısıyla yarınımızı emanet edeceğimiz ve geleceğimizin yegâne mirasçıları olan çocuklarımızı öncellikle internet kullanımı hususunda ciddi bir biçimde bilgilendirmemiz gerekir. Çocuğun internette araştırma yapması, ödevlerini bulması ve kendisini etkileyen değişik bilgi kaynaklarına ulaşması kişisel gelişimi yanında düşünme gelişimini de olumlu bir biçimde etkileyecektir. Bunun yanında çocuğun düşünme biçiminden yetişme biçimine kadar gelişimini olumsuz yönde etkileyecek etkenler de az değildir. Dolayısıyla internet kullanımı kesinlikle ebeveynlerin kontrolü altında olmalıdır. Ta ki çocuk gerekli kullanım kültürünü sağlam ve doğru olarak alsın ve internetin diğer yüzünü de öğrensin ve ona göre bir strateji geliştirsin.
Gerek bilgisayarı ve gerekse interneti sadece çocuklarımızı başımızdan defetmek ve rahat bir biçimde televizyon seyretmek için görmemeliyiz. Çocuk bilgisayarı kullanırken onunla irtibatımızı kesmemeliyiz. Çocuğun girebileceği siteleri bulmasında yardımcı olmalı ve zararlı içerik ile karşılaşmaması için gerekli önemli önceden almalıyız. Ya zararlı içeriği filtreleyecek bir program kurmalı yada bizzat gerekli kullanım kültürünü edinene kadar ve internetin zararlı içeriğinden haberdar olana kadar onunla ciddi bir biçimde ilgilenmeliyiz.>

Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar, elektronik bir aygıt olup bir programdaki komutları işler. Bir bilgisayarın dört temel fonksiyonu bulunmaktadır. Bilgisayar bunları kullanarak dışarıdan veri alır, alınan veriyi işler, işlenen verilere ait çıkışı üretir ve sonuçları saklar. Bunlann tamamını birleştirerek yeni bir tanımı şöyle yapabiliriz:
Bilgisayarlar; kullanıcıdan, çevre cihazlarından ve içerisindeki programlar vasıtasıyla kendisine verilen verileri alıp işleyebilen, mantıksal sonuçlar üreten, aritmetik işlemleri yapabilen, işlediği verileri kaydedebilen ve istenildiğinde ilgili verilere tekrar ulaşabilen, donanım ve yazılım İkilisi ile çalışan elektronik makinelerdir.
Bilgisayarlar tıpkı bir fabrika gibi kendisine verilen ham madde biçimindeki verileri işleyerek bir sonuç üretir. Üretilen bu sonuçlar girişe bağlı olarak ve istenilen amaca uygun bir biçimde

Bir bilgisayarı faydalı kılan nedir?
Bilgisayarların hızlı olmaları, güvenli olmaları ve büyük miktardaki verileri saklamalan açısından büyük fayda sağlamaktadırlar.
Bilgisayarlar hızlıdırlar, saniyede milyonlarca işlem yapabilirler, yorulmazlar, hatasız işlem yaparlar, sonuçları saklarlar fakat düşünemezler. Kendisine verilen programın öngördüğü adımlar çerçevesinde hızlıca sonuca ulaşırlar.
1-Bilgisayarın tarihi gelişimi
İlk hesap tabanlı makineyi 1642 yılında Blasi^ Pascal buldu. Bu makinedeki ilke uzun süre korunduktan sonra teknik gelişmelere bağlı olarak yeni makineler ütfİSÎildi. Daha sonra delikli kartlar ile devam eden bu serüven 1931 yılında Avrupa"da bu tür makinelerin üretimine geçildi.

1937 yılında, Harvard üniversitesinden Howard-Aiken ilk otomatik hesap makinesi (MARK-I), 1943 yılında Pennsylvania Üniversitesinden J. P.Erkert"ın ilk işlevsel bilgisayar olan 30 ton ağırlığındaki ve saniyede 5.000 işlem yapan ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Calculator)"! yaptı.

ENIAC, 30 ton ağırlığında; 9x15 metrelik bir odayı doldurmaktaydı. ENIAC, yalnızca 80 karaktere eş veri saklayabiliyordu.
ENIAC"ı çalıştırmak için 6000 adet fiş kullanılıyordu.
1971 yılında intel firması 4004 isimli ilk mikroişlemclyi üretti. 4 bitlik olan bu işlemcinin tüm bileşenleri kendi üzerinde idi.
Ardında 1972 yılında 8 bitlik 8008 işlemcisini ve 1974 yılında ise 8080 işlemcisini üretti. Bu intel"in ilk genel amaçlı
mikroişlemcisi idi.
Bilgisayarların sürekli yeni buluşlara bağlı olarak hem hacim olarak hem de teknolojik olarak gelişmesi kuşak kavramının
kullanılmasına neden oldu.
❖ Dolayısıyla birinci kuşak bilgisayarlar 1945-1955 yılları arasında gelişimini tamamladı. Bu dönemdeki bilgisayarlarda; Vakum tüpleri, tek bitli işlemciler kullanıldı(Örneğin: ENIAC ve IBM 70 gibi) Bu dönemde Assembly dili kullanıldı.
❖ İkinci kuşak bilgisayarlar ise 1955-1965 yılları arasında gelişimini tamamladı. . Bu dönemdeki bilgisayarlarda; transistörler, temel hafıza birimleri, giriş/çıkış kanalları kullanıldı. Bu dönemde Cobol, Algol ve Fortran dilleri kullanıldı.
❖ Üçüncü kuşak bilgisayarlar ise 1965-1980 yılları arasında gelişimini tamamladı. Bu dönemdeki bilgisayarlarda Entegre devreler kullanıldı. Dolayısıyla hacimleri küçülen bilgisayar bu devirde ortaya çıktı. Aynı dönemde Pascal ve C programlama dilleri kullanıldı.
❖ Dördüncü kuşak bilgisayarlar ise 1980-1990 yılları arasında gelişimlerini tamamladılar. Bu dönemde çok geniş ölçekli entegre işlemciler üretildi.


Bilgisayar Nedir? ne işe yarar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder