17 Eylül 2014 Çarşamba

Sql server 2008 Türkçe karakter sorunu ve çözümü

sqlserver2008


Merhaba eski versiyonların başından beri aynı problemi çoğu kullanıcı çoğu kez yaşamıştır.Ancak problemin ana sebebinin kurlum yapılırken türkçe yapılmaması genelinden oluşur ve veritabanı yaratırken türkçe yaratmak gerekir.Bunun dışında sql server’a login olan kullanıcının dilininde türkçe olması gerekiyor.


Çözüm aşağıdaki gibidir.


Eğer sql server’ı yeni kuruyorsanız Server Configuration ayarlarında Collation menüsünde Database Engine default değerini Turkish_CI_AS yapabiliriz.Diğer türlü default olarak dil latin1 olarak kurulur.


Eğer sql server kurulumu yeni değilse veritabanı oluştururken  collaction seçeneğini Turkish_CI_AS yapmalıyızki türkçe karakterleri rahat rahat kullanalım.


Sistemle ilgili olarak kullanıdğınız bilgisayarın dilleri arasında türkçe karakter kullanımına izin vermelisiniz.Denetim masasından Region and Language ( Bölge ve Dil seçenekleri ) ve Administrative menüsünde  Change System Locale butonuna tıklayarak dili Türkçe yapmalıyız.Bilgisayarı yeniden başlatarak denemenizi tavsiye ediyorum.


Son olarak sql ‘e bağlanılan kullanıcının dilinide değiştirelim.Sql server içinden object explorer altından  Security/logins/ Burdan veritabanına ulaştığınız kullanıcıyı seçelim örneğin sa diyelim.Sa kullanıcısına sağ tuş tıklayarak properties  bölümüne girerek general tabında altda default language bölümünden turkish seçeneğini seçmemiz gerecektir.



Sql server 2008 Türkçe karakter sorunu ve çözümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder