Çocuk Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri
0-18 yaş grubu arası çocuklarda görülen çeşitli idrar yolları ve böbrek hastalıkları vardır. Bunlar böbrek parankim hastalıkları, akut ve kronik glomerüler hastalıklar, kalıtsal böbrek hastalıkları, doğuştan ve ya sonradan oluşan kistik böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve ya çeşitli idrar yolu hastalıkları, hipertansiyon, akut böbrek yetmezliği ve ya kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklar olabilir.
BÖBREK PARANKİM HASTALIĞI NEDİR?
Kan dolaşımı esnasında yeterli derecede kan, oksijen ya da yeterli miktarda besin alamayan böbrekler daha az kan akışına neden olur. Kan ve oksijen eksikliği parankim hastalığının en büyük tetikleyicisidir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bu hastalık için sabit bir tedavi şekli yoktur. Kişinin ve hastalığın durumuna göre değişiklik gösterir. Tedavisinde üç farklı yöntem kullanılır.
1- vücuttaki böbreklerin boyunca kan akışını ve ya kan damarlarını genişletmek.
2-böbreklerin daha az zarar görmesini önlemek amacı ile istikrarlı iç ortam tutma.
3-yeterli besin ve kuvvetli bir şifa yeteneği ile hasar görmüş böbrek hücrelerini onarma.
Bu uygulamaya aynı zamanda Çin tıbbı adı verilmektedir.
AKUT VE KRONİK GLOMERÜLER HASTALIKLAR
Bu tarz hastalıklar genelde 3 yaş üstü çocuklarda ve daha çok erişkinlerde görülür. Ödem, koyu idrar ve ya kanlı idrar ile kendini belli eder. Sık sık geçici böbrek yetmezliğine neden olur. Bazı durumlarda diyaliz tedavisi uygulanmazsa ölüme neden olur.
NASIL TEDAVİ EDİLİR
Ödem, hipertansiyon gibi durumlar görüldüğünde kapsamlı bir hasta haneye yatırılmalıdır. Aldığı ve çıkardığı sıvılar kontrol altında tutulmalı, su, tuz, fosfor, protein ve potasyum kısıtlamasına gidilir. Yatak istirahati zorunlu değildir; ancak ayaktan tedavi edilecekse sıkı takibe alınmalıdır. Bu tedavinin yeterli gelmediği durumlarda diyaliz tedavisi şarttır. Ve on gün boyunca antibiyotik tedavisi uygulanır.
KALITSAL BÖBREK HASTALIKLARI
Böbreklerimizde kist oluşumuna neden olan bazı nedenler vardır. Bu hastalıkların birçoğu kalıtsal yani halk dilinde irsidir. Bazıları ise bu durumla alakasız bir şekilde gelişir. Tedavi yöntemi hastalığın çeşidine ve durumuna göre belirlenir.
AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ
Akut böbrek yetmezliği böbreklerin ani bir şekilde işleyişini kaybetmesi şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Başlıca belirtileri idrarda azalma, ayaklarda sıvı birikimine bağlı olarak görülen ödem, mide bulantısı ve göğüs ağrısıdır.
TEDAVİSİ
Bu süreç boyunca hastanın sıvı ve elektrolit dengesini korumak ve yeterli beslenebilmesini sağlamak gerekir. Bu hastalık ancak hasta hane koşullarında tedavi edilmelidir. Tedavi sonucunda hasta birkaç hafta ve ya birkaç ay içerisinde tamamen düzelebileceği gibi kronik böbrek yetmezliğine dönüşme riski de vardır. Akut böbrek yetmezliği herhangi bir şekilde sıvı ya da kan kaybından oluşmuş ise hastaya damar yolu yardımı ile sıvı ya da kan takviyesi yapılır. Eğer ödem var ise idrar söktürücü ilaçlar kullanılır. Bu şekilde kandaki fazla miktardaki potasyumun vücuttan atılması sağlanır. Eğer vücutta fazla miktardaki potasyum atılmaz ise kalbin durmasına neden olur. Geçici diyaliz tedavisi uygulanabilir. Akut böbrek yetmezliği tedavisi boyunca düşük potasyumlu gıdalar tüketilmesi, tuz tüketiminin en aza indirgenmesi ve bol su tüketilmesi gibi yaşam tarzı değişikliğine de gidilmelidir. Akut böbrek yetmezliği tedavi edilmez ise kronik böbrek yetmezliğine neden olur. Bu da çeşitli rahatsızlıklara neden olarak ölüme kadar varan sonuçlara götürebilir.
Böbrek hastalıkları tüm dünyada görülen önemli bir sağlık problemidir. Böbrek hastalıkları zamanında fark edildiğinde tamamen önlenebilen ve ya gecikmesi sağlanabilen rahatsızlıklardır. Ancak böbrek hastalığı farkındalık oranı sadece 1,6 düzeyindedir. Türkiye’ de uygulanan Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı ile böbrek hastalıklarının farkındalığını arttırmak ve erken tanı yoluyla tedavi sürecini kolaylaştırmak amaçlanmaktadır. Ayrıca son dönem teknoloji ile en üst düzey tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Çocuk Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder