30 Mayıs 2016 Pazartesi

PHP ile Resim Oluşturma

PHP Resim Oluşturma


Bu makalemde php üzerinde resim nasıl oluşturulur bunu inceleyeceğiz.Bunu yapmanın bir çok yolu olsada, dinamik yada statik olarak yapmak mümkün.Bu makalemde ben, dinamik olarak ;


Php ile Dinamik Resim Oluşturma


Ekte göreceğiniz üzere bir çok özelliği kodlar arasında hazır ve çalışıyor olarak göreceksiniz.İşlemlerin ne olduğunu anlamak için fonksiyonları incelemeniz gerektiğini bilmenizi isterim.

Tüm fonksiyonlar hazır olduğu için heran çalıştırabiliriz.Bu özelliği nerde ve nasıl kullanacağınız konusuna gelince capthca bile yapabileceğiniz alt yapıda bir kod sistemine sahiptir.


Fonksiyonlarımızı inceleyelim ;


ImageCreate() Kodundan anlayacağımız üzere resmi oluşturmak için kullanılır; 2 Parametre ister çalışmak için; 1 – Yükseklik

2- Genişlik

ImageString(): Renk tanımlamalarını ve değerlerini verebilmek için bize rgb olarak tutmamız gereken değerlerin parametrelerini kapsar.Rgb olarak 0-255 olarak toplam 4 parametre ile çalışır.Bu parametreler ;

1- Oluşturalan resim parametremiz

2-KIRMIZI (R)

3-YEŞİL (G)

4-MAVİ (B)

Totalde gördüğümüz gibi bizden RGB olarak 3 değer istiyor.4 parametre yani ilk parametre ile resmimizi tutacağız.

ImageDestroy(): Resim ile ilgili yapılan tüm işlemleri ve history resetlemek için kullanılır.Önemli bir özelliktir.Garbage’lar ile ilgili başınızın derde girmesini istemiyorsanız , algoritmanızın en sonuna yada sayfa kapanmaya en son çalışan kod bölümüne eklemenizi tavsiye ederim.


ImagePng():Resim oluşturulurken png olarak oluşturulmasını sağlar.Bu şekilde istediğiniz formatda kaydetmeyi ve png resimlerin resim saklama dosya başı maliyetlerinide düşürmüş olursunuz.Toplamda 4 değer ile çalışır fakat yanlızca 1 tek değer mecburi olarak kullanmak mümkündür.Mecburi olan vermemiz gereken parametre ImageCreate() ile oluşturduğumuz dosya değişkenidir.


ImageJpeg() : Yapılan resmi jpg formatında kaydedilmesi için kullanacağımız fonksiyonumuz.Bu fonksiyon 3 parametre ile çalışmaktadır. 1 ImageCreate() oluşturduğumuz file ismi, 2- kayıt edilecek yeri belirmemiz gerekiyor (path),3- Kaydedeceğimiz resmin jpg kalite oranın kaç olmasını gerektiğini soruyor.Jpg resmin kalitesini ne yüksek tutarsanız dosyanızın size yani boyutu o kadar artar.Artacak olan resim sayımıza göre hosting yada bilgisayarımızı düzenlememiz gereken bir konudur.Dinamik projelerde başa bela olabilir !!

ImageGif():Oluşturulacak olan resmin .gif olarak oluşturmayı sağlar.2 parametre ile çalışır.Imagecreate’deki file ismi, 2 kayıt edilecek path.


Kodlarımız

[code language=”php”]

header ("Content-type: image/jpeg"); $resim = ImageCreate (350,350); // Oluşturacağımız şeyin resim olduğunu belirtiyoruz


$fenerbahce = ImageColorAllocate ($resim , 255 , 255 , 255);


ImageString($resim, 30 , 40 , 160 , "Sqlogren.com Dinamik", $fenerbahce); // overwrite özelliğini kullandık

ImageJpeg($resim,NULL,100);


[/code]

PHP ile Resim Oluşturma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder