7 Şubat 2016 Pazar

T-SQL (Transact SQL)

T-SQL(Transact SQL)



Veritabanı ile ilgili veri işleme ve düzenleme özelliklerine sahip standart SQL ifadeleri programlamaya yönelik ifadeleri barındırmadığı için kullanıldığı projeye göre zaman zaman yetersiz kalmıştır. T-SQL’ln geliştirilmesiyle bu sorun ortadan kaldırılmıştır.

T-SQL Microsoft ve Sysbase tarafından geliştirilen temel SQL komutlarının yanı sıra programlamada akış kontrollerini ve değişken kullanımına olanak sağlayan veritabanı programlama dilidir. T-SQL Microsoft SQL Server ve Sysbase için geçerli bir dildir. Oracle sistemlerde T-SQL yerine kendine özgü PL/SQL kullanılmaktadır. Bu iki yapı birbirine yakındır.

T-SQL, çeşitli veri tipleri, geçici nesneler, sistem veya kullanıcı tarafından tanımlı fonksiyonlar, koşullu işlemler, işlem kontrolü ve hata kontrolü gibi çeşitli özellikler sunmaktadır.

T-SQL, veritabanı yönetim sistemleri dışında döngü kullanımı, mantıksal karşılaştırma ve değişken kullanımı gibi programlamaya yönelik işlemlerde ayrıca bir programlama dilini öğrenmeye gerek kalmadan bu tür işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlar.

T-SQL bağımsız bir ürün değildir. Harici programlama dilleri yardımıyla yazılan uygulamalarda T-SQL kullanılamaz. Microsoft veya Sybase tarafından sağlanan ilişkisel veritabanlarında programlama dillerinde olduğu gibi programlamaya yönelik işlevsellikler sağlar.

T-SQL ifadelerini kullanabilmek İçin SQL Server’a bağlantı sağlayan istemci bir programa ihtiyaç vardır. Bu amaçla kullanılabilecek en uygun program SQL Server Management Studio’dur. Geçen bölümlerde de anlatılan SQL ifadelerini ve T-SQL ifadelerini bu program üzerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca veritabanı oluşturma, tablo oluşturma, indeks oluşturma, kayıt girme ve düzeltme gibi birçok işlemi kod kullanmadan görsel olarak gerçekleştirebilirsiniz.



T-SQL (Transact SQL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder