3 Ekim 2017 Salı

Allah kötülüğe neden izin veriyor ?

Allah kötülüğe neden izin veriyor ?


Allah kötülüğe neden izin veriyor ? Her şeye gücü yeten Allah bunca zulüm ve kötü şeylere neden izin veriyor ? Neden göz yumuyor ?


Allah her şeyi bilen her şeyi gözetendir. Bunu nereden biliyoruz açıklayalım. Kuran-ı Kerim’de AHZAP 54.üncü ayet;


Siz bir şeyi açıklasanız da gizleseniz de şüphe yok ki, Allah herşeyi bilir.

Şeklindedir.



Bu durumda her şeyi bilen Allah kötülüğü de biliyor.Bu sefer aklımızda uyanan başka bir soru geliyor. Merhametli olan Allah kötülüğü istemeyecekti. Neden kötülüğü istiyor. Her şeye kadir muktedir olan Allah ol demesiyle her şeyi yaratan Allah neden kötülüğü istiyor ? Kötülüğün farkında olan Allah kötülüğü ne için yarattı bunu anlamak gerekiyor. Yer yüzünde olan kötülüklere Allah müsaade ediyor. Allah kötülüğe neden izin veriyor ?Bazı insanların hal böyleyken Allah’ın merhametli olmadığını düşünmesi, bizim bu yazıyı yazmamızın sebebidir bir noktada.


Kötülüğün temeli


Hal böyle iken kötülük nedir öncelikle bunu inceleyip derinine inmek gerekir. Yüzeysel bilgilerle bu konuyu anlamak çok zordur.Kötülüğün ortaya çıkması insana verilen özgür iradeden kaynaklanır.Özgür irademiz bize seçim hakkı tanır. Seçtiğimiz seçimin iyi yada kötü olmasını biz belirleriz. Eğer özgür irademiz olmasaydı kötülüklerde olmazdı. Kötülüğün olmaması için Allah irademizi alıp bizi robot gibi yapabilirdi. Bu durumda ne yapıp yapmayacağımızı bilmeden, önümüze koyulan seçime itaat edip tamamen kötülüklerin oluşmasını engellemiş olurdu yaradan. Bunu bu şekilde yapamazmıydı dersiniz ? Tabikide yapabilirdi. Ancak bizi hür bıraktı ki seçimi kendimiz yapabilelim.


Düşünün ki hür irademiz yok ve bizler bizim önümüze koyulan yolda itaat ediyoruz. Trafik ışıklarını düşünün. Bir kırmızı bir yeşil var. Kırmızı ışık yanıyor ve 1 saat , 3 saat ,8 saat yanmıyor yeşil. Takılmış ve bizim hür  irademiz yok beklemek zorundayız. 3 Gün oldu yeşil yok 5 gün oldu yeşil yok. Yeşil yanınca geçeceğimizi biliyoruz ancak sürekli kırmızı yandığı için geçemiyoruz. Işık bozulsada özgür irademiz olmadığı için, hadi ışık bozulmuş geçelim diyemeyiz. Robot gibi olmuşuzdur ve yalnızca iyiliğe programlanmışız. Seneryo tam olarak bu şekilde olursa işin içinden çıkamayız. Yoksa bu dünyadaki sınavımızı veremezdik. Burdaki seçimleri kendimiz yapmalıyız. Bu yüzden hür irade vardır.


 


Kainattaki iyilik ve kötülük nasıl oluşur ?


Bir padişah düşünün size binlerce altın veriyor ve size yüzlerce insan veriyor. Padişah diyor ki ; Al bu altınları açları doyur. Bizde tamam dedikten sonra altınları alıp bir güzel yiyoruz. Alkol alıyoruz hayır işler için hiç kullanmıyoruz. Bütün altınları bitirene kadar paylaşım iyilik adına hiç bir şey yapmıyoruz. Burda suç kime ait dersiniz ? Burda suç tamamen bize aittir padişaha değil. Burdaki anılan padişahın Allah olduğu düşünün. Verdiği altınlarda bize verdiği canımız, organlarımız ve ruhumuzdur. Peki Allah neden bize verilenleri kötü olarak kötülük olarak kullanmamıza izin veriyor ? Allah kötülüğe neden izin veriyor ?


İnsanlar iyilik yaptığında vicdanında bir hoşnutluk hisseder.Kötülük yaptığında ise vicdanında azap duyuyor yani vicdan azabı çekiyor.Bu durumda iyilik yapmak kolay kötülük yapmak zordur çünkü vicdan azabı vardır. Kuran-ı Kerim’den anladığımız Allah iyilik yollarını sonuna kadar açmış, kötülüğe giden yolları bir kısım kapatmış ama seçme hakkını bize vermiş.


Mesele Nedir Yiğen ?

Esas mesele bundan sonra başlıyor. Bizler biliyoruz ki bu dünyaya imtihan için geldik. Bir öğrenci düşünün, dersine çalışmayan, doğru olanı yapmayan, hep hata yapan ve dersine çalışmayan. Bu öğrencinin sınıfta kalacağı aşikardır.Sınavda doğru cevabı değil de yanlış cevabı işaretliyor. Öğretmenlere dikkat edin. Sınavda hiçbir zaman demezler; Hayır sen yanlış cevabı işaretliyorsun. Doğru cevap bu olacak diye. Cevabı bize söyleyseydi öğretmenimiz, bu sınav gerçek bir sınav olmazdı. Ayrıca bunu yapmış olsaydı diğer öğrencilere de haksızlık yapılmış olurdu. Bu yanlışlıklar olmasaydı hata yapılabilirliklerimiz olmasaydı iş sınav olmakdan çıkar çünkü hep doğruluklar olurdu. İşte Allah ile ilişkimiz buna benzemektedir. Şeytan ise o sınavdaki yanlış cevaplar. Devamlı kulağımıza fısıldayarak testdeki a şıkkını işaretle bu doğrudur demektedir. Nefsimiz ise bu güzel ve kolay geleni yaparak onun söylediklerini işaretlememizi sağlar. İşte kötülük ve iyilik ilişkisi bundan ibarettir.


 


Allah kötülüğe izin veriyor ?


Kötülük devamlı olan bir durumdur. Geçici olan şey kötülük değildir.Bunu başka bir örnekle açıklayalım.


2 Sene önce üniversite sınavına girmek isteyen biri için, sınavı kazandıktan sonra bu durum ortadan kalkmış bu durum bir problem olmaktan


çıkmıştır. Bu problem ortadan kalktıktan sonra başka dertler ortaya çıkıyor. Bir süre önce tek sıkıntısı bir evim olsun diyen bir insanın eve sahip olduktan sonra gözünü daha yükseklere dikiyor.Çünkü o problem problem olmakdan çıkıyor artık. Çevremizdeki Suriyeli kardeşlerimize bakalım.Çok değil bir sene önce başlarına bombalar yağıyordu. Şimdi onları çarşıda pazarda gördüğümüzde gülüyorlar eğleniyorlar artık eski sıkıntıları yok.Kötülüğün kötülük olması için sürekli olması lazım.Bu anlamda dünyada yaşanılan hiçbir dert hakiki manada dert değildir.Çünkü bu dünyadan gidiciyiz.Hz.Ali’nin bu durumla ilgili sözü aşağıdaki gibidir.


 


Birisi Hz Ali’ye geldi ve

“O kadar dertliyim ki sıkıntıdan ölüyorum.” dedi.


Hz.Ali; “İki soru soracağım, cevabını verip dermanını bulacaksın. dedi.


Adam; “Sor Ya Ali dedi.


Hz.Ali; “Dünyaya geldiğin zaman bu dert seninle birlikte mi dünyaya geldi?”


Adam;”Hayır.”


Hz Ali;”Dünyadan giderken bu dert seninle birlikte olacak mı?


Adam;”Hayır” dedi.


Hz. Ali son olarak şöyle buyurdu;


“Seninle birlikte gelmeyen ve giderken de seninle birlikte olmayacak


olan bir dert senin bu kadar zamanını almamalı Sabırlı ol.


Yer yüzündekilere çok ümit bağlamaktansa yüzünü Âlemlerin Rabbine çevir…


Niyet


Bu noktada Allah’ın önem verdiği şeyin niyetin olduğunu anlamamız gerekiyor. Çünkü kötülükler gerçek anlamda kötülük değildir, geçicidir. Allah bizi yaptığımız kötülüklerimiz için değil niyetlerimiz için cezalandırıyor ve buna göre ödüllendiriyor. Tövbe ayetlerini incelediğimizde yaptığımız kötülüklerin tövbeyi bozmadığımız takdirde affedileceği yazar. Burda yapılan kötülük silinebildiğini ancak niyetimizi kirletmemizi gerektiğini anlatılıyor.


Allah kötülüğe neden izin veriyor ?Dünyada sınavda olduğunuz için Allah kötülüğe izin veriyor. Çünkü Allah kendini bize tanıtıyor bu kötülükler arasında.Bunca kötülüğün içerisinden bizleri selamete çıkarıyor ki ; Biz onun Selam ismini bilelim. Bunca güvensizlikler arasında bizim rahat uyumamızı sağlıyor ki ; Biz onun El Mümin ismini bilelim diye.Bizim acıkmamızı sağlıyor ki O nun Reza ismini bilelim. Bu kadar dağınıklar problemler hastalıklar arasında bizi bir arada tutuyor ki ; Onun Kayyum ismini bilelim diye. Allah bu kadar şeye izin veriyor ki her şey zıt olanı bilinilir. Altının bakırdan ayrılabilmesi için kötülüğe izin veriliyor.Şerri yaratmak değil, şerri kullanmak şerdir. Aynı bıçağı hem yemek hemde öldürmek için kullanabildiğimiz gibi.


 


 



Allah kötülüğe neden izin veriyor ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder