23 Eylül 2016 Cuma

Sql Server Nedir ?

Sql Server Nedir ?


SQL Server ’e genel bir bakış yaparak, yeni özettiklerini inceleyeceğiz. Sql Server Nedir ?  Ardından bu yeni sürümle ilgili yazılım ve donanım bilgilerine değineceğiz.


SOL SERVER NEDİR?


SQL Server, bir veri tabanı yönetim sistemidir. Temelde, iki tip veri tabanını yönetmek için SQL Server yazılımını kullanabiliriz. Bu veri tabanı tipleri:


OLTP(Online Transaction Processing): Veri tabanı içindeki ilişkili tablolarda bulunan verileri düzenleyerek, güncelleme hızını arttırır. Bu yapı içindeki verileri; birçok kullanıcı aynı anda değiştirebilir. Özellikte bankacılık ve rezervasyon işlemlerinde çok önem kazanan bir yapıdır.


OLAP(Online Analytical Processing): Genellikle büyük veri tabanları hakkında özet bilgi sağlarlar. Bu bilgi, analiz ve raporlama için kullanılır.


SQL Server; Terabyte mertebesinde verilerin tutulduğu büyük veri tabanlarından, en küçük veri tabanlarına kadar her ortamda tercih edilebilir.


SQL Server, ilişkili veri tabanı yönetimini kullanır ve bu, RDBMS (Relational Database Managment System) olarak adlandırılr. ilişkisel veri tabanı; sütun ve satırlardan ibaret iki boyutlu bir tablodur.


RDBMS yapısının iceriği


*** Tablo içinde uygun veri oluşturma ve tutma.


*** Veri tabanı içindeki veriler ve tablolar arasında ilişki kurma.


*** Verilerin doğru depolanması ve veriler arasındaki ilişkiler için gerekli olan kurallar.


*** Sistem problemlerinde verileri kurtarma.


*** Client uygulamalarından gelen istekleri cevaplama.


*** Transaction ve analiz için veri kaynaklarını yönetme.



Sql Server Nedir ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder