2 Ağustos 2015 Pazar

Usb ile Format Atma

Usb ile Format Atma


usbden format atma


Merhaba arkadaşlar, bilgisayara format atmak bir çok durumda bilgisayarlarda karşımıza çıkan problemlerden biridir.Neden problem çünkü tüm program ve yedeklerin format attığımız sisteme taşımak ve ayarları yapılandırmak zaman alıcıdır.Eğer bilgisyarınızda c sürücüsü haricinde bir disk partion yada farklı bir diskiniz varsa d sürücü yada diğer harflarde olan sürücülerinize yedeklerinizi kopyalayabilirsiniz.

Eğer yedekleriniz ufak ve programlarınız zaten yeniden kurulucaksa ufak alana sahip usblerede yedeklerinizi alabilirsiniz.Aman dikkat ! yedeklerinizi aldığınız usblere, format atmak için program kurmayınız. !!!


Bilgisayarlara format atmak için öncelikle bilgisayarınızın usb format atmayı desteklemesi gerekiyor.2000 Yılından önce çıkan bilgisayarlarda usb format genellikle bulunmamaktadır.Ekstrem örneklerde olabilir.Her ihtimale karşı bilgisayarınızın bios bölümüne girerek kontrol etmelisiniz.Bunuda bilgisayar başlarken açılış logo ekranında press for setup yani bios ayarlarına girmek için X tuşuna basın anlamına gelmektedir.Eğer notebook kullanıyorsanız genellikle Esc tuşu,yada f1 tuşu yada f2 tuşudur.

Eğer bir masaüstü bilgisayarın bios ekranına girmek istiyorsanız standart olarak delete tuşuna basarak biosa girebilirsiniz.Bazı durumlarda yukarıdaki yazıldığı gibi f1,f2 tuşlarıda bios girecek şekilde programlanmış olabilir.Bu özellik anakartınızın özelliklerine göre değişim göstermektedir.Dell ve hp kasalarda f2 tuşu olarak kullanılabilmektedir.


Usb format atmak için öncelikle usb boot’a yazabilecek bir program gerekiyor.Usb’ye format atarak, göstereceğiniz cd yada dwd nin içerisinden gerekli tüm dosyaları usb’ye atarak optik okuyucudaki gibi sistem kurulumu yapmaktadır.Ancak usb ile format atma ve sistem kurulumu dwd ve cd ile kurulumdan çok daha hızlı kurulum yapmaktadır.


Öncelikle bilgisayarımıza rufus usb ile format Programını indirin

Bilgisayarınıza format atmak istediğiniz işletim sistemi cdsi dwdsi yada iso dosyasını klasörde hazır indirilmiş çekilde hazır olsun.

Rufus programını bilgisayarınıza indirdikten sonra rar arşiv dosyasından çıkarın ve üzerine çift tıklayarak açın.Aşağıdaki şekilde bir görüntü gelecektir.


usbden format atma


Yukarıdaki resimde göründüğü gibi.Öncelikle Usb mizi takalıp,içindeki bilgi varsa silinecektir.

Eğer Windows 7 usb kurulum yapmak istiyorsanız yada Windows 8 usb kurulum yapmak istiyorsanız dosya yapısı sisteminizi NTFS yapmanız faydalı olacaktır.Xp usb kurulum yapmak içinde NTFS yada FAT32 yapmanız faydalı olacaktır.

En on iso dosyasını seçmek için, optik sürücü butonuna basarak , 3 nolu açıklamanın yanındaki buton. İşletim sisteminizi seçerek başlat düğmesine tıklayın.

Bende yukarıda 1.bölüme winxp adında bir flash bellek yani usb bulunmaktadır.Usb 8 gb ancak 7.8 gb olarak görünüyor.

2.Bölümde xp yüklediğim için fat32 dosya yapısı sistemi kullandım.

3. İso dosyasını kuracağınız işletim sistemine göre iso formatında seçerek program alt tarafında bulunan başlat butonuna basınız.

Ekranınıza usb diske format atılacaktır.All data lost yani tüm verileriniz silinecektir demektedir.

Yes butonuna başarak devam edelim.Kullanıcı olarak yaptıklarınız bunlardan ibaret.program iso dosyası içerisindeki tüm verileri usbye kopyalayıp, usbden boot özelliğini yüklemek için birkaç dakika beklemeniz gerekecektir.Programın hemen altında bulunan barda adım adım kopyaladıkça çubuklar dolacak, çubuklar doldukça kopyalama ve boot özelliği yazma işlemleri son bulacaktır.


Son olarka program bilgisayarınızın rem ve hard disk’deki yerinizin yüksek olması hızlı işlem yapmanızı sağlayacaktır.Bilgisayarınızın c sürüşücünde, usbden kurulum yapmak için gerekecek iso dosyasının, alanından daha fazla alana c sürücüsünde yeriniz olmasında fayda var.Eğer yeriniz yoksa bilgisayara kopyalarken alıcağı hafızayı tam olarak kopyalamıyor ve usbden kurulum yaparken hata vererek işletim sistemi kendini yeniden kuruyor yada kurulum ortalarında bilgisayar kendine restart ediyor.

Cpu hızınıza bağlı olarak iso dosyasını usb’ye yazacaktır.Cpunuz güçlü ise 3-4 dakika içerisinde 4.5 Gb dosyayı iso dosyasından usbye kopyalamadır.Tüm işlemler bu kadar.

Usbden format seçeceğiniz işletim sistemi isosuna göre tüm işletim sistemlerini backtrack ve Linux dahil kurabilirsiniz.



Usb ile Format Atma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder