5 Mayıs 2018 Cumartesi

Mühendislik Öğrencilerinin Yapması Gerekenler

Mühendislik Öğrencilerinin Yapması Gerekenler: Dördüncü sınıfa geçmiş bir mühendis adayı olarak bölümünü yeni kazanmış arkadaşlar için bir yazı yazmak istedim. Madde madde yeni gelen mühendis adaylarının neler yapması gerektiğini yazmaya çalışacağım. Bunlar tamamen kendimin deneyimleyip öğrendiğim şeyler olup herkes için geçerli olmayabilir.



Nerden Başlamalı ?


1-İlk sene ortalamanızı mutlaka yüksek tutmaya çalışın. Üniversiteye geçmek tatil yapmak değil aksine hızınızı arttırmak demek. En çok lisedeyken çok çalışmış, emeğimin karşılığını alma zamanım geldi diyen öğrenciler ipin ucunu kaçırıyor.


2-İngilizce çok önemli. Artık yabancı dil biliyor musun denildiğinde ingilizce kast edilmiyor genellikle. Hatta bu soru yerine ikinci yabancı dil biliyor musun sorusunu daha çok duyuyorum. Durum o kadar kötü değil ama mühendisseniz, ilerideki derslerde de karşınıza çıkacak ingilizce, kaynak bulamayacağınız ödevlerde, konularda, literatür taramalarında ingilizceye ihtiyacınız var. Boş vakitlerinizi ingilizceye ayırın. 



Kaynaklar


3-Artık mühendis adayı olarak yabancı kaynaklardan gelişmeleri takip etmeniz gerekiyor. Yeniliklerden haberdar olmayan, teknolojiye takip etmeyen bir mühendis düşünmek çok zor. Türkçe kaynaklar genelde iki-üç hafta sonra belirli sitelerde çıkıyor, yabancı kaynaktan takip etmeniz bu kadar önemli. Ülkenizde sadece Türkçe bilen mühendislerden ne kadar önde olacağınızı tahmin etmek zor olmasa gerek.


4-Mutlaka aldığınız rol model insanlar olsun. Bunlar geçmişten bilim insanları olabilir, ailenizdeki birisi olabilir, şimdi önemli bir şirkette CEO olan bir kişi de olabilir. Bu sizin meslek ahlakı edinmenizi sağlar. Bir duruşunuzun olması çok önemli.


5-İçine kapalı olmanız sosyalleşmenizi engellemesin. Mutlaka öğrenci kulüplerine katılın. Elektrik-elektronik okuyanların benim de üniversitemizde ki kulüpte bir yıl başkanlığını yapmış olduğum IEEE’yi araştırmasını ve katılmasını tavsiye ediyorum. Mesleki kulüpler dışında fotoğrafçılık, dans, dağcılık, su altı, havacılık gibi hobi olan kulüplere gitmeniz iyi olur. Bu sizin sosyalleşmeniz ve başka insanlarla tanışmanız için önemli. Zaman geçtikçe kulüpte yönetim kısmında yer alınca, yöneticiliği deneyimleme şansınız oluyor. Bu çok güzel bir şey.


6-Takip ettiniz bloglar/siteler olsun. Mesleğinizde önemli gördüğünüz insanları takip edin. Deneyimleri size çok şey katar.



7-Gelişmelerinizi kaydettiğiniz bir yer mutlaka olsun. Bu genellikle blog olur. Blog neler yaptığınızı görmek için harika bir fırsat. İlla .com’lu bir alan adı almayın. Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız öyle bir alan adı alın ve uzantısını takmayın. .blogspot veyahut .wordpress olması önemli değil. Bu sizsiziniz. Yazdıklarınız/yaptıklarınız daha önemli.


8-Erasmus yapın! Evet herkesin bahsettiği bu olayı tatil yapmak olarak görmeden, abartmadan hem yurt dışında okumanın nasıl bir şey olduğunu görün hemde orada yaşamayı deneyimleyin. Bunun size katacağı ve açacağı ufuklar için derslerinize ve ingilizceye biraz çalışmak yeterli olacaktır.


Son maddeler en önemlilleri. Lütfen iyi okuyun.


 


Sona Doğru


9-İyi bir üniversite kazanmış olabilirsiniz. Anadolu’da bir üniversite kazanmış olabilirsiniz. Bu kesinlikle bir farklılık değil. Eğer iyi bir üniversite ise imkanlarınız fazladır, çevrenizde rakip olarak daha fazla insan vardır. Mezun olduktan sonra üniversitenin ismine bakmıyorlar. Üniversiteden mezun olurken ne kadar bilgili olduğunuza bakıyorlar. Acaba hiç proje yapmış mı, uzmanlaşmaya çalıştığı, sevdiği bir alan var mı, işinde iyi mi buna bakıyorlar. Yeni mezun olan kişi için deneyim yoktur, herkes hata yaparak öğrenir. Fakat üniversitenin etiketinden çok, sizin çalışmalarınız hayatınıza etki edecek. Bu konu gerçekten önemli. Eğer benim üniversitem iyi, benim üniversitem kötü diyerek dört yılınızı harcayacaksanız şimdiden bırakmanızı tavsiye ediyorum. Bu kadar keskin bir çizgi burası. Lisede olan lisede kaldı. Burası üniversite. Kimse zorla sizi bir şeyi öğrenmenize zorlamaz.


10- Üniversite size bilgiyi vermez, bilginin yerini gösterir. Bunu almak sadece size kalmıştır.


Son maddenin üstüne biraz düşünün lütfen. Yazdıklarımın hepsini kısaca özetlemiş bulundum.


İnşallah bu yazı yeni başlayan arkadaşlarımıza ilham kaynağı olur. Amacım sadece daha iyi mühendisler yetişmesine katkıda bulunmak. En iyi mühendisin paylaşan mühendis olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bunları yazdım. Sizde çekinmeyin ve eklemek istediklerinizi, sormak



Mühendislik Öğrencilerinin Yapması Gerekenler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder